28 oktober 2013, 15:30
In deze blogserie blijven de bekende fotografiegenres eens onbesproken. De prachtige macrofoto’s, scherpe portretten en uitgestrekte landschappen laat ik voor wat ze zijn en zet een heel ander genre in de spotlight. Deze keer ontdekt Zoomer Afra de Leeuw de wereld van de geboortefotografie.
Wat is geboortefotografie?
Newbornfotografie kennen we allemaal. Schattige foto’s van pas geboren baby’tjes komen ook regelmatig voorbij op Zoom.nl. Geboortefotografie is nog een stap eerder dan newbornfotografie en vereist een totaal andere aanpak. “Bij de term geboortefotografie heb ik regelmatig dat mensen mij vragend aan kijken: ‘Foto’s van baby’s een paar dagen na de geboorte?’. Nee dus! Geboortefotografie is een mooie fotoreportage van de geboorte van een kindje”, legt Miranda Wassenaar uit. Miranda is naast geboortefotograaf ook baby- en newbornfotograaf, zwangerschapsfotograaf, doet ze gezinsfotoshoots en ook trouwreportages. “Eigenlijk alle belangrijke momenten in het leven van mensen dus! Wat ik wil bereiken met mijn fotografie is voor zoveel mogelijk mensen mooie reportages maken. Foto’s waar mensen graag weer naar kijken en daardoor terugdenken aan een bijzonder moment in hun leven. Het gaat echt om het vangen van alle emoties die bij de geboorte van een baby komen kijken. De eerste keer dat een moeder haar kindje ziet is bijvoorbeeld zo’n geweldig moment! Die blik en die emotie is zo mooi om vast te mogen leggen.”
Ziekenhuisbevalling
“Eind vorig jaar (in 2012) ben ik begonnen met geboortefotografie. In de regio Zwolle kwam ik iemand tegen die zwangerschapscursussen geeft en zij bracht mij op het idee. Ik merkte dat weinig mensen in de buurt van Zwolle en Hoogeveen wisten dat geboortefotografie een optie is en ook de toegevoegde waarde van een fotograaf bij de geboorte niet snapten. Het was in het begin ook best lastig om een stel te vinden dat mij als fotografe bij de geboorte van hun kindje wilde hebben. Maar na de eerste geboortereportage volgde al redelijk snel de volgende gelukkig, een thuisbevalling.”
Plus- en minpunten
“‘Geboortefotografie, dat wil je toch niet’, hoor ik vaak. Terwijl het zo’n mooi moment is. Een man die zijn vrouw steunt tijdens de weeën, de eerste keer dat je als ouders je kindje ziet en vast kan houden en bijvoorbeeld de eerste ontmoeting met oudere broers en zussen. Die vaak heel nieuwsgierig de kamer binnen komen, maar het toch ook wel een beetje spannend vinden hun nieuwe broertje of zusje te ontmoeten. Alle liefde en het geluk dat bij een geboorte komt kijken, is waarvoor iedere geboortefotograaf het uiteindelijk doet. Het vastleggen van echte emoties en geluk is het mooiste dat er is!”
Thuisbevalling
“Daarnaast is het leuk dat je als geboortefotograaf nooit weet wat er precies gaat gebeuren. Geen enkele geboorte is hetzelfde, dus het is altijd weer een uitdaging. Hoe gaat de bevalling verlopen, wie is er allemaal bij de geboorte aanwezig, hoe is het licht in de ruimte waar de geboorte plaats gaat vinden? Dingen die je eigenlijk vaak niet van tevoren weet en waar je ter plekke op in moet spelen. Echt reportagefotografie dus. Ook hoor ik vaak na de geboortereportage wanneer ik mijn foto’s bij de ouders langs breng dat er veel momenten langs ze heen zijn gegaan tijdens de geboorte. Vooral bij de moeder. Zij herinneren zich vaak niet alles en dan is het leuk om reacties te krijgen als: ‘Oh wat mooi, dat wist ik helemaal niet meer’. Het is mooi om ouders deze momenten terug te laten zien en ze een blijvende herinnering aan de geboorte van hun kind te kunnen geven.”
Badbevalling
“De belangrijkste reden waarom niet iedere fotograaf zal kiezen voor geboortefotografie is denk ik wel de beschikbaarheid. Ik houd vanaf de 38ste week zwangerschap mijn spullen gereed en dat betekent dat ik vanaf dat moment 7 dagen per week, 24 uur per dag (vaak ’s avonds en ’s nachts) bereikbaar ben voor de aanstaande ouders. Je moet er altijd rekening mee houden dat je niet te ver weg kan gaan in de periode dat je oproepbaar bent en dat je altijd je telefoon bij je moet hebben. Met goede communicatie en duidelijke afspraken is dit prima te combineren, maar het vergt wel wat aanpassingsvermogen. Ik ben wel eens te laat geweest bij een bevalling. Ineens ging alles zo snel en dat hadden de ouders niet verwacht. Ik was uiteindelijk 5 minuten te laat. Natuurlijk fotografeer ik dan de eerste uren van het leven van de kleine, de controles, het wegen enzovoort. Maar toch, het speciale moment missen is echt jammer!”
“Als geboortefotograaf moet je er ook rekening mee houden dat een geboorte niet altijd vanzelf gaat en zelfs helemaal mis kan gaan. Ook als alles vooraf helemaal goed lijkt te zijn. Hier moet je als fotograaf mee om kunnen gaan. Ik spreek daarom vooraf met de aanstaande ouders af wat te doen als het misgaat. Willen ze bijvoorbeeld dat ik door ga met fotograferen of niet?”
“Gek genoeg vind ik een geboorte fotograferen niet stressvol in de zin dat je maar één kans hebt om het goed te doen. Het leuke aan een reportage vind ik juist dat je nooit weet wat er precies gaat komen en wanneer. Wat wel wat stress met zich mee kan brengen is de tijd voor de geboorte. Vooral wanneer er andere dingen gepland staan (zoals een trouwreportage die al ver vooraf geboekt is). In dat geval weten de ouders van de geboortereportage altijd ver vooraf dat ik die datum echt niet beschikbaar ben. Maar het zou toch heel vervelend zijn wanneer je een geboortereportage moet missen. Gelukkig is mij dat nog niet gebeurd!”
Badbevalling
En dan komt de baby…
“Geen enkele bevalling is hetzelfde. Een thuisbevalling is heel wat anders dan een bevalling in het ziekenhuis. En zelfs daarin zitten veel verschillen. Maar in grote lijnen bellen de ouders mij zodra de geboorte gaat beginnen. Ik kom dan zo snel mogelijk naar de plek waar de geboorte plaats gaat vinden. Of dit nou een ziekenhuis of hun eigen huis is. Na aankomst maak ik een fotoreportage van de momenten voor de geboorte, tijdens de geboorte en de eerste uren na de geboorte. Natuurlijk op een gepaste afstand en loop ik nooit een verloskundige of ziekenhuispersoneel in de weg! Je moet je wel een beetje op de achtergrond kunnen houden en zorgen dat de ouders zo weinig mogelijk van je aanwezigheid als fotograaf merken. Natuurlijk ben ik dichtbij genoeg en kies ik de mooiste standpunten om de foto’s te maken en de belangrijke momenten te fotograferen. Maar het welzijn van moeder en kind gaan altijd voor. Verloskundigen en ziekenhuispersoneel hoeven dus nooit rekening met mij te houden.”
Thuisbevalling
“De duur van een geboorte is altijd anders. Het kan zijn dat de geboorte heel snel gaat en je als geboortefotograaf (bijna) te laat bent voor de geboorte zelf. Maar het komt ook voor dat je uren moet wachten tijdens de weeën. Na de geboorte blijf ik altijd nog een aantal uren om de eerste momenten samen als nieuw gezin en de controles en het wegen vast te leggen. Ook kennismaking met andere familieleden en vooral oudere kinderen willen ouders vaak vastgelegd hebben.”
Reacties
“De reacties die ik op de foto’s krijg zijn over het algemeen heel goed. Wanneer mensen mijn foto’s nog niet hebben gezien en ik vertel over geboortefotografie dan krijg ik vaak wat afwachtende reacties en zien mensen de meest vreselijke foto’s voor zich. Maar wanneer ik dan foto’s of een voorbeeldalbum van geboortefotografie laat zien veranderd deze houding eigenlijk altijd. En zijn de meeste reacties heel enthousiast. Vaak krijg ik te horen: ‘hadden we maar geweten dat dit kon toen onze kinderen geboren werden!'”
Thuisbevalling
Zelf aan de slag!
“De eerste tip die ik wil geven is om als fotograaf goed na te gaan of geboortefotografie te combineren is met je huidige werk en gezin. Kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar staan en direct naar de aanstaande ouders toe komen? Je moet flexibel zijn in je andere werkzaamheden en deze makkelijk kunnen verplaatsen als dat nodig is. Daarom is het ook belangrijk dat je partner achter je staat en je hierin steunt. Ook moet je ’s avonds, ’s nachts en in het weekend bereid zijn om te komen fotograferen als je gebeld wordt dat de geboorte eraan zit te komen.”
“Je moet ook goed uit de voeten kunnen met fotograferen in moeilijke lichtsituaties en hier ervaring in hebben of opdoen. Je zal als geboortefotograaf vaak ’s nachts werken en tot nu toe maak ik vaak mee dat vrouwen het prettig vinden om het licht dat er is wat te dimmen. Zonder flitslicht moet je als fotograaf de mooiste foto’s kunnen maken.”
“Als je een geboortereportage gaat maken, spreek dan met de ouders af dat zij je op de hoogte houden en het laten weten wanneer er veranderingen zijn. En de allerbelangrijkste tip: spreek vooral af dat ze je op tijd bellen wanneer het zover is! Afspraken maken is dus heel belangrijk. Het is zo ontzettend jammer wanneer ouders je pas laat bellen omdat hun vorige bevalling heel lang duurde en ze je niet meteen willen bellen, terwijl de bevalling deze keer heel snel zou gaan. Dat is jammer voor de ouders, maar als geboortefotograaf is dat ook echt niet leuk. Ouders kunnen je beter te vroeg bellen en dat je moet wachten, dan dat je 5 minuten te laat bent. Want een geboorte fotograferen is echt prachtig!”
Ziekenhuisbevalling
De vorige blog uit de serie het onbekende genre gaat over luchtfotografie, lees ‘m hier! Houd Zoom.nl volgende maand in de gaten voor een nieuwe blog over een ander onbekende genre. Als je nieuwsgierig bent naar een bepaald genre of je hebt een tip, aarzel niet een reactie achter te laten!