in

Het onbekende genre: Beloved fotografie22 mei 2015, 18:03

In deze blogserie blijven de bekende fotografiegenres eens onbesproken. De prachtige macrofoto’s, scherpe portretten en uitgestrekte landschappen laat Afra voor wat ze zijn en zet een heel ander genre in de spotlight. Deze keer ontdekt Zoomer Afra de Leeuw de wereld van Beloved.

Zoals muziek je in een bepaalde stemming kan brengen, zo kan een foto je raken. Portretfotografie kennen we allemaal, maar hoe zit het met Beloved? Heleen Klop beoefent deze speciale techniek voor portretfotografie nu zo’n drie jaar en wil Beloved als een olievlek verspreiden. “Beloved is niet iets wat je voor jezelf houdt. Het is heel gaaf om als fotograaf mensen te raken met mooie foto’s die net een laagje dieper zijn dan vluchtige portretfoto’s.” Lees hier een mini-cursus portretfotografie.

De techniek die Heleen als bruid- en gezinsfotografe gebruikt, is ontwikkeld door de Canadees Jesh de Rox. Jesh is een toonaangevende bruidsfotograaf, wonend in Los Angeles, met veel prijzen op zijn naam. Mensen portretteren zette hem aan het denken. Jesh wilde echte emotie vastleggen, niet een geforceerde ‘cheese’ glimlach. Hij onderzocht dit en ontwikkelde de techniek om eerlijke en oprechte emoties naar boven te krijgen. Heleen: “Bij Beloved draait het om de hele fotografiebeleving, niet alleen om de kleren, het haar en altijd maar een grote glimlach.”

Oprechte lach en traan

Op de vraag of Heleen de techniek nog iets uitgebreider kan uitleggen, moet ze lachen. “Heb je een uur? In het kort is het een fototechniek om mensen niet geposeerd maar natuurlijk vast te leggen. Om het mooie dat in ieder mens zit, zonder vooroordelen, uit die persoon te halen en te fotograferen. Een gemaakte glimlach kan iedereen vastleggen, een oprechte lach en traan is het doel van een Beloved fotograaf.

“Klanten zullen altijd spiegelen”

Veel mensen hebben tegenwoordig door alle eigen camera’s en selfies een oordeel over hoe ze er op een foto uit zouden moeten zien, wat hun goede en slechte kant is enzovoort. Met Beloved ben je daar niet eens mee bezig. Als fotografe heb ik oprechte belangstelling voor de mensen die ik fotografeer. Mensen openen zich daardoor makkelijker en zijn niet meer bezig met de camera of hoe ze kijken, maar krijgen een hele natuurlijke reactie en emotie.”

Mindset

“Het gaat vooral over de interactie met personen”, vertelt Heleen. “Of dit nu een gezin is, een koppel dat gaat trouwen of een zakelijke setting. En wat meer dan belangrijk is bij deze interactie, is de fotograaf zelf. De fotograaf brengt zichzelf mee naar een shoot en maakt de foto’s uniek. Op het moment dat ik gesloten en afwezig ben, dan kan ik niet van de geportretteerden verwachten dat zij open zijn en helemaal stralen op commando. Je moet zelf een open sfeer willen creëren om dat terug te krijgen. Klanten zullen altijd spiegelen. Die mindset is onmisbaar!”

Vragenlijstje

Een Beloved reportage begint al voordat er überhaupt een camera aan te pas komt. Van tevoren krijgen de klanten een vragenlijst om in te vullen. Voor hun een soort voorpret, en voor Heleen een handige manier om ze wat beter te leren kennen. Door dit van tevoren te doen zorgt Heleen er ook voor dat de geportretteerden al even kunnen nadenken en terug in de tijd zijn. Tijdens de shoot levert het vragen stellen dan geen vervelende stiltes op.

“Voor een koppel staan er vragen op als: Wat zijn haar/zijn mooiste eigenschappen? Wat is het meest avontuurlijke dat jullie hebben meegemaakt? Wat is het grappigst dat je kind tot nu toe heeft gedaan? Tijdens een sessie stel ik vragen, invites bij Beloved genoemd, en laat ik ze elkaar het antwoord vertellen. Mooi om te zien hoe een koppel helemaal opleeft en soms zelfs opnieuw verliefd wordt op zo’n moment. Soms komen ze zelfs in een soort bubbel. “O ja, weet je dat nog, dat had je toen aan en het sneeuwde buiten…” Ik kan dan rustig wat meer afstand nemen om een nieuwe compositie te kiezen. Zij gaan helemaal in elkaar op, echt even quality time. Je merkt vanzelf wanneer ze uitgesproken zijn en toe zijn aan een nieuwe vraag.”

Kies een kleur…

Een invite waar Heleen soms mee begint gaat over kleuren: noem tegelijkertijd de kleur waarvan je denkt dat de ander die gaat zeggen. “Dat levert veel mooie reacties op. De een zegt bijvoorbeeld blauw en de ander paars. “Paars? Paars? Waarom zeg je paars?”, vraagt zij dan en schiet vervolgens in de lach. Klik, klik, klik, prachtige foto’s! Het gaat niet zo zeer om het juiste antwoord of fotogeniek kijken, maar juist dat ze de camera vergeten. Dit levert hele spontane reacties en uitdrukkingen op. Een eenvoudig voorbeeld maar met een mooi resultaat.”

Verwachtingsmanagement

Hoe goed een Beloved-sessie ook loopt, het resultaat is natuurlijk net zo belangrijk. “Wat vaak voorkomt is dat mensen met een bepaalde verwachting een shoot ingaan”, vertelt Heleen. “We moeten allemaal nette kleding aan, zo en zo kijken en de zon moet schijnen, dan krijgen we perfecte foto’s. Bij Beloved werkt dat toch een klein beetje anders. Het gaat eerder om de beleving dan om het perfecte eindresultaat.

“Beloved is geen rocket science, eerder een bepaalde mindset”

Soms heb je een hele fijne sessie die de geportretteerden erg leuk vonden en “waar de kinderen het nog steeds over hebben”, maar bij het zien van de foto’s toch zeggen: “kun je die onderkin wegwerken of die vlek van die broek halen?” Wat dat betreft denk ik dat ik zelf nog duidelijker moet zijn in de communicatie. Een Beloved sessie is een belevenis, even quality time voor elkaar. Laat maar gebeuren zonder verwachtingen. Het komt echt wel goed. De foto’s zijn niet het allerbelangrijkste.”

Vijf stappen

Naast de shoots is Heleen ook Beloved teacher. “Ik geef enkele keren per jaar de introductie tot Beloved en zal binnenkort ook 1-op-1 Beloved workshops gaan geven aan fotografen die dieper op Beloved in willen gaan. Daarnaast is er een Engelse Beloved online training die je kunt volgen. Er zijn ook online gidsen te koop over de techniek. Beloved is geen rocket science, eerder een bepaalde mindset, maar het vereist wel oefening. Met de training leer je veel over de techniek in vijf stappen. Wat kan jij doen tijdens een reportage, hoe kom je over op de ander, de scene setting (camera beheersing, omgeving, de techniek dus), de invites (welke vragen en hoe) en hét juiste moment van vastleggen.”

10.000 foto’s oefenen

Er is ook een actieve Nederlandse Facebook groep en een pagina over Beloved waar je naast de introductie terecht kunt met vragen, opmerkingen en als je feedback wilt op je foto’s. “Fotograaf zijn is toch vaak een eenzaam beroep. Tijdens de opleiding krijg je nog feedback, maar zodra je voor jezelf begint, moet je zelf maar bedenken wat je wilt verbeteren. Iemand zei eens tegen mij: de eerste 10.000 foto’s die je maakt zijn voor het oefenen. Dat is echt zo. Daarna begint het pas. Je moet heel streng op jezelf zijn en op je werk en je moet het vooral heel vaak doen.

Een belangrijke eye-opener voor mij was dat een sessie nooit precies gaat zoals je verwacht. Er zijn altijd onverwachte situaties of kinderen die geen zin hebben. Dat maakt het juist zo leuk. Het hoeft ook niet volgens een vast patroon te gaan. Het is niet mislukt als het een keertje anders gaat dan je hebt voorbereid. En vergeet ook vooral niet dat jij als fotograaf bepalend bent. Jij kunt de sfeer beïnvloeden. Een mooie quote: in de foto staan altijd twee personen, de persoon die je fotografeert en jijzelf. Als je bewust bent van het feit dat jij degene bent die de foto maakt en sfeer kan bepalen, dan heb je al een hele grote stap gemaakt.”

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Heleen Klop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 tips voor culinaire fotografie

Review: Canon EOS M3