in

Het maken van een 360 graden panorama foto (deel 1 Voorbereiding)28 januari 2016, 13:00

Met een 360 graden panorama kun je echt alles in beeld brengen. Maar hoe ga je te werk? Blogger John Verbruggen legt in vier delen uit wat je nodig hebt, hoe je de foto maakt, hoe je hem aan elkaar stitcht en uiteraard hoe je de foto laat zien. We beginnen met deel 1, wat heb je nodig?

Wat heb ik nodig voor het maken van een 360 graden panorama foto?

Voordat je aan de slag kunt met het maken van een 360 graden panorama, zet ik eerst op een rijtje wat je hier allemaal voor nodig hebt en waarom.
Als je goede 360 graden panorama foto’s wilt maken heb je het volgende nodig:

1. Een stevig statief
Dat spreekt voor zich. Om je camera gedurende het maken van het panorama perfect stabiel en op zijn plek te houden is een stevig statief een voorwaarde. Handige opties aan je statief zijn mogelijkheden om het statief snel waterpas neer te kunnen zetten en een haak aan de zuil om je fototas aan te hangen voor extra stabiliteit van het statief. Als je bijvoorbeeld een licht carbonstatief hebt en je staat op een gladde vloer is dat zeker nodig.

2. Een panoramische statiefkop, bijvoorbeeld de Nodal Ninja
Met een speciale panoramakop, kun je de camera zo danig rond draaien, dat na het maken van het panorama je foto’s ook makkelijk aan elkaar gestitcht kunnen worden in de panorama software. Met name het draaien om het ‘nodal point’ van je lens is belangrijk. Zonder dat, ontstaat er verschil tussen onderwerpen dicht bij de camera en onderwerpen verder weg. Dit verschil noemen we parralax. Het zorgt er voor dat de panorama software niet in staat is, de foto’s netjes aan elkaar te plakken. De Nodal Ninja is de meest gangbare panoramakop en kent een aantal verschillende uitvoeringen. Op de foto hier zie je de Nodal Ninja 4. Als je het statief bij de nabewerking uit je panoramafoto wilt kunnen halen is er een zogenaamde nadir adapter verkrijgbaar voor de Nodal Ninja. Daarmee kun je de camera naar buiten draaien en naast je statief recht naar beneden fotograferen. Bij het maken van het panorama kom ik daar op terug.

Camera gemonteerd op de Nodal Ninja

3. Een camera met verwisselbare lenzen
Het meest voor de hand ligt een spiegelreflex. Een oudere spiegelreflex met een lagere resolutie van bijvoorbeeld 12 megapixel is prima. Na het stitchen kan de foto van een 12 megapixel camera nog makkelijk groter dan 100 megapixel worden. Camera’s met meer pixels kunnen er voor zorgen dat je computer het grote panorama bestand niet meer aan kan. Het stitchen van grote panorama’s vraagt veel rekenkracht van je computer. Als je een nieuwere camera hebt, die een optie om kleinere RAW-bestanden te maken heeft, is dat ook een optie. Eventueel zou je ook in jpg kunnen fotograferen, maar dat beperkt je flexibiliteit in de nabewerking van je panorama.

4. Een fish eye lens
Ik beveel sterk het gebruik van een fish eye lens aan. Technisch kan het ook met een groothoek lens van bijvoorbeeld 24 mm, maar bij het maken van het panorama, levert dit al snel praktische problemen op. Je moet dan meerdere rondes maken, om het complete 360 graden panorama te maken. Dit betekent dat je meer tijd nodig hebt om het panorama te maken. Dat betekent dat je meer naden in je panorama krijgt en dat je dus ook meer kans hebt op problemen met het aan elkaar plakken van de bestanden. Zeker als er ook nog eens beweging plaatsvind in de omgeving die je fotografeert (mensen, wolken, etc). Ik gebruik zelf een 15 mm Sigma fish eye lens. Daar kan ik in 8 foto’s de volledige bol, die nodig is voor een sferisch 360 graden panorama, bestrijken. Ik draai 1 keer rond horizontaal (in stappen van 60 graden) rond en maak zo zes foto’s. Vervolgens 1 foto recht omhoog (dit heet de zenith foto) en 1 foto recht omlaag (dit heet de nadir foto).Zo kun je redelijk snel een panorama maken. Tevens is de fish eye lens een leuke lens om erbij te hebben voor creatieve fotografie. Het is meestal een kleine lens die altijd nog wel in een hoekje van je tas past. Autofocus heb je niet nodig voor 360 graden panorama fotografie. Dus je kunt overwegen een model zonder autofocus (bijvoorbeeld van Samyang) aan te schaffen.

5. Een kabelontspanner of draadloze afstandsbediening
Een kabelontspanner of afstandsbediening is absoluut nodig om de camera niet te bewegen bij het maken van de foto. Een camera die aan een panoramakop bevestigd is, hangt minder stevig als een camera die op een normale statiefkop bevestigd is. Je wilt dus af kunnen drukken zonder de camera aan te raken.

In het volgende artikel gaan we aan de slag om een 360 graden panorama foto te maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Polaroid Snap

Fotodokter: Opslag