in

Heb je echt twee kaartsloten nodig in je camera?


30 november 2019, 11:52

Zo nu en dan laait de discussie weer op: heb je genoeg aan één kaartslot in je camera of zou je als serieuze fotograaf geen genoegen moeten nemen met minder dan twee? Een onderwerp om eens over na te denken, want foto’s verliezen vindt natuurlijk geen enkele fotograaf een prettig vooruitzicht. Heb je die twee kaartsloten echt nodig?

Misschien weet je zelf niet uit je hoofd hoeveel sd- cf- of xqd-kaartjes er in je camera kunnen, maar voor veel (professionele) fotografen is dat desondanks een belangrijk punt. Opslag van je foto’s is een belangrijk onderdeel van digitale fotografie. Begrijpelijk: want waar heb je anders die mooie camera en die kostbare lenzen voor nodig als de uiteindelijke foto’s niet veilig worden opgeslagen?

Geen vertrouwen

Veel fotografen vertrouwen blindelings op hun trouwe sd-kaart. Dat is een potentieel gevaar, want hoewel je zou verwachten dat er niet zoveel fout zou kunnen gaan met zo’n kaartje is dat helaas juist wel het geval. De risico’s zijn niet bij iedere kaart-soort (bijvoorbeeld sd, cf, xqd) hetzelfde, maar er bestaat altijd een risico op corruptie van de kaart of andere ongewilde fouten. Misschien gebeurt het je nooit, maar er bestaat dus wel degelijk een kans dat je foto’s op een gegeven moment niet veilig bij je computer aankomen.

Omdat ook fabrikanten de waarde van je foto’s inzien zijn er veel camera’s op de markt met dubbele kaartsloten aan boord. Voor veel fotografen is de hoeveelheid kaartsloten een belangrijk en zelfs doorslaggevend aspect bij het kiezen van een camera. Daarnaast is het een populair discussiepunt onder fotografen. Zo nu en dan laait de discussie hoop op, met name als een fabrikant een camera introduceert met maar één kaartslot in plaats van de door het publiek verwachte of gehoopte twee stuks.

Waarom zou je er twee nodig hebben?

Met twee kaartsloten heb je natuurlijk méér opslag aan boord, zodat je meer foto’s kunt maken. Dat is fijn, maar niet de belangrijkste reden. Het gaat natuurlijk om de veiligheid van je beelden. Als je de beelden tegelijkertijd wegschrijft op twee geheugenkaarten is de kans een heel stuk kleiner dat je die beelden kwijtraakt door een fout in de kaart of een menselijke fout. Het is een fysieke back-up. Dat is een belangrijke kwestie voor fotografen die beelden maken die maar één keer gemaakt kunnen worden. Denk aan foto’s van bruiloften, feesten, uitreikingen en andere belangrijke en eenmalige situaties. In die gevallen ben je liever extra zeker van een goede afloop.

Nu is het zo dat er dus nog steeds veel camera’s op de markt zijn met slechts één kaartslot aan boord. Dat zijn natuurlijk niet meteen slechte camera’s, maar als je op zoek bent naar een nieuwe camera is het wel een aspect om nader te bekijken. Kijk sowieso eens kritisch naar je workflow en de manier waarop je foto’s verwerkt en opslaat, dat geeft je inzicht in de risico’s die je beelden lopen. Als je op grote schaal belangrijke beelden maakt waarbij absoluut geen beelden verloren mogen gaan is het hebben van twee kaartsloten in je camera natuurlijk een erg fijn gegeven. Kortom: ga bij jezelf na of die extra zekerheid voor jou belangrijk is en maak daarna de juiste keuze.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus OM-D E-M1X

8 perfecte Sinterklaascadeaus voor fotografen