in

Hdr-foto’s maken met Photomatix22 april 2015, 15:00

Urbexfotografie is niet makkelijk en niet zonder gevaren. Toch zet Wil Crooymans een stapje verder en neemt modellen mee naar een urbexlocatie voor een spannende shoot. In deze vierde blog legt hij uit hoe hij HDR foto’s maakt met Photomatix.

Als urbexfotograaf maak ik veel gebruik van hdr-foto’s en in mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe ik deze handmatig maak. Er zijn ook veel programma’s voor het maken van hdr-foto’s en ik maak zelf graag gebruik van het programma Photomatix, omdat het zeer veel instelmogelijkheden heeft.

Als voorbeeld gebruik ik een drietal foto’s met verschillende belichting, die ik genomen heb in Landschaftspark Duisburg-Nord.

In deze blog laat ik zien dat het belangrijk is om foto’s in raw te schieten en deze eerst voor te bewerken met een raw-conversie programma zoals Camera RAW van Adobe Photoshop, alvorens ze te openen in Photomatix. Allereerst hieronder het resultaat als ik de foto’s niet voorbewerk.

De lucht is bij deze foto voornamelijk grijs en wordt lichter richting de fabriek.

Stap 1. Foto’s openen met Camera RAW.

Allereerst gaan we de foto’s openen met Camera RAW. De belangrijkste bewerking in deze stap is de te lichte delen in de foto terugbrengen met de schuifregelaar Hooglichten. Hierdoor is de lucht op de drie foto’s minder overbelicht en zijn met name op de donkerste foto de aanwezige wolken weer zichtbaar. We gaan ook nog aan de gang met de andere schuifregelaars, totdat we tevreden zijn met het resultaat.
Ik kies er ook voor om met Camera RAW ruisreductie uit te voeren en eventuele kleurafwijkingen te verwijderen. Dit kun je ook Photomatix laten doen. Met eventuele lenscorrecties wachten we, omdat de foto’s nog moeten worden samengevoegd.

Nadat de foto is geopend in Adobe Photoshop sla ik deze op in tif-formaat.

Stap 2. De foto’s openen in Photomatix

Ik open de tif-foto’s in Photomatix en zet het vinkje Remove Ghosts aan, omdat er bewegend onderwerpen in de foto aanwezig zijn. In dit geval zijn dat de lopende kinderen. De vinkjes bij ruisreductie en het verwijderen van kleurafwijkingen laat ik uit staan, omdat ik deze correcties al heb toegepast in Camera RAW.

Het openen van de foto’s in Camera RAW

Stap 3. De hdr-foto creëren in Photomatix

Als je nog geen eigen presets hebt, kun je eerst een keuze maken uit de velen presets, als startpunt voor het creëren van de hdr-foto. Vervolgens kun je al je creativiteit loslaten op de vele schuifregelaars. Vergeet daarbij niet alle opties open te klappen. Het is onbegonnen werk om in een korte blog de werking van elke schuifregelaar toe te lichten. Ga gewoon lekker aan de slag en door de effecten van elke schuifregelaar te bekijken, krijg je al snel inzicht wat de functie en het effect van elke regelaar is. Vergeet daarbij niet om alle regelaars meermaals langs te lopen, omdat ze elkaars werking kunnen beïnvloeden.

De HDR foto creëren in Photomatix.

Als je tevreden bent met het resultaat, adviseer ik je om de gebruikte instelling op te slaan als eigen preset bij My presets en een herkenbare naam te geven, zodat je andere foto’s uit een fotoserie met dezelfde instellingen kunt bewerken. Op die manier zorg je ervoor dat de foto’s in een fotoserie bij elkaar blijven passen.
Vervolgens laten we Photomatix de foto generen en slaan deze vervolgens ook weer op in tif-formaat.

De hdr-foto gecreëerd met Photomatix.

Je kunt nu het verschil goed zien ten opzichte van het eerste resultaat, waarbij ik de foto’s niet voorbewerkt had in een raw-conversie programma. Met name de lucht is veel mooier, waarbij de blauwe lucht en de wolken beter zichtbaar zijn.

Stap 4. De hdr-foto finaliseren

Als laatste stap open ik de foto in ons fotobewerkingsprogramma en pas daar nog de laatste gewenste bewerkingen toe, zoals lenscorrectie en verscherpen. En voilà, de hdr-foto is klaar!

De eindfoto.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightpainten met staalwol

Adobe Lightroom CC en Lightroom 6