in

Haal meer uit je tele-objectief – Gebruik een extender12 april 2019, 13:00

Ook al heb je de mooiste telelens, er blijven altijd situaties waarin je onderwerpen niet dichtbij genoeg kunt halen. Met een extender kun je het bereik van een telelens flink vergroten. Lees hier 5 handige eigenschappen van dit onmisbare tool voor de wildlifefotograaf.

1 Vergroting

Extenders zijn verkrijgbaar in verschillende vergrotingsfactors, zoals 1,4x en 2,0x. Een vergrotingsfactor van 2,0x betekent dat je zomaar ineens twee keer zoveel telebereik tot je beschikking krijgt. Een lens van 200 mm tover je er dus mee om in een van 400 mm. Je hoeft dus niet twee grote telelenzen mee te nemen. Een extender is compact en licht en past dus altijd makkelijk in je fototas.

2 Combinatievoordeel

Voor wie een vergroting van 1,4x of 2,0x niet genoeg is, is het goed nieuws dat je extenders gerust mag stapelen voor een megagroot telebereik. Heb je zowel een 1,4x als een 2,0x extender in je fototas zitten? Dan kun je ze tegelijk op de camera monteren om een vergroting van 3,4x te krijgen. Daarmee verandert 200 mm in – schrik niet – 560 mm.

3 Lichtverlies

Met een extender win je iets, maar je levert ook wat in. Je krijgt er een sterkere telelens door, maar dit gaat ten koste van de maximale lichtsterkte. Bij een vergroting van 1,4x raak je een volledige stop kwijt. Een maximale lensopening van F 4,0 wordt in combinatie met de extender dan F 5,6. Bij een extender met 2,0x vergroting raak je zelfs twee stops kwijt en krijg je dus een F 8-lens.

4 Diafragma-grens

Laat een lens te weinig licht door, dan werkt autofocus niet meer en moet je handmatig scherpstellen. Of de gevoeligste scherpstelsensoren worden onbruikbaar, waardoor scherpstellen langzamer en minder nauwkeurig gaat. Stapel je een 1,4x en een 2,0x extender, dan verlies je in totaal drie stops aan licht. Een F 2,8- lens verandert in een F 8-lens en een F 4-lens in een F 11. Gebruik daarom liefst de meest lichtsterke lenzen en kijk in de specificaties van jouw camera wat de autofocusvereisten zijn. Die verschillen namelijk per camerabody.

5 Lensmount

Koop altijd een extender die voor jouw cameramerk bedoeld is. Je hebt namelijk de juiste lensmount nodig en dankzij de contactpunten blijft de communicatie tussen camera en objectief in stand, zodat zaken als autofocus en het diafragma goed blijven werken. In de specificaties van de extender lees je met welke objectieven hij compatibel is. Je kunt ze niet zomaar met elke lens gebruiken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Panasonic Lumix G90 – Complete allrounder

Canon RF 24-105mm F4L IS USM