in

Grappige gadgets voor macrofotografie


11 juni 2019, 15:58

Door je creativiteit te gebruiken kun je helemaal losgaan met macrofotografie. We geven je een aantal leuke tips om mee bezig te gaan!

Kerstverlichting

Omdat je bij macrofotografie met een kleine scherptediepte werkt, kun je de achtergrond eenvoudig opleuken met lichtjes die volledig vervagen. Leg maar eens wat kerstlampjes in je achtergrond en open het diafragma. Je ziet vanzelf het bijzondere effect!

Soesa62.zoom.nl – Nikon D5100
Kerstlampjes geven dit herfstplaatje een sfeervolle achtergrond

Een zelfgemaakte macro-studio

In iedere hobbywinkel kun je doeken van canvas vinden, in verschillende formaten. Ze zijn natuurlijk bedoeld om op te schilderen, maar zijn ook de perfecte achter- en ondergrond om je eigen fotostudio van te bouwen! De doeken weerkaatsen namelijk het flitslicht op een mooie manier, zonder glimmende plekken te vormen. Knutsel hiermee zelf een kleine studio in elkaar en fotografeer allerlei voorwerpen op macroniveau!


Watikziefotografie.zoom.nl
– Olympus E-M5 Mark II – ISO 500 – F onbekend – 1/50sec
Een bloem op een vaasje ziet er met een witte achtergrond kunstachtig uit!

Klemmen en prikkers

Je kan die piepkleine macrowereld natuurlijk volledig inrichten zoals je zelf wilt. Zorg ervoor dat je altijd wat extra klemmen en prikkers in je tas meeneemt. Als je vervolgens onderweg mos, takken en bladeren verzamelt, kun je zowel je voorgrond als achtergrond extra aankleden. Dat levert mooie totaalbeelden op! Door een extra voorgrond te creëren, krijg je ook meer diepte in je beeld.

Kynofocus.zoom.nl – Nikon D750 – exif onbekend
Je kunt natuurlijk ook andere materialen, zoals in dit geval kralen, gebruiken in je foto.

Kleurenfilter voor je flitslicht

Zeker bij macrofoto’s in een fotostudio, kan je het beeld veel sfeervoller maken als je gebruik maakt van kleurenfilters. Voor een paar tientjes heb je al direct de volledige regenboog aan kleuren. Een knallend effect krijg je, wanneer je contrasterende kleuren met elkaar combineert. Licht je foto bijvoorbeeld eens uit met geel en blauw, of kies voor oranje en paars. Het tilt je macro-wereld direct naar een hoger niveau.


Jeannew.zoom.nl
– Sony A100 – ISO 100 – F2.8 – 1/320 sec – 50mm
Een knallende achtergrond geeft extra dynamiek aan je macrofoto.

Een polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter verminder je eenvoudig de schitteringen die in je foto kunnen optreden. Denk aan reflecterende regendruppels of, zoals hieronder het geval is, de schittering op het water. Je schroeft het filter op je objectief, waarna je deze kan draaien om de mate van polarisatie aan te passen. Je kunt het filter ook gebruiken om je kleuren wat meer te verzadigen en om reflecties te versterken. Dat is vooral handig bij foto’s rond de vijver!


Hmeeuwes.zoom.nl
– Canon EOS 5D Mark III – ISO 3200 – F4.5 – 1/25 sec – 100mm
Links is het polarisatiefilter wel toegepast, rechts niet.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Macrofotografie in Zoom Academy. Hierin leer je je macrofoto’s naar een hoger niveau te brengen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De basis van wat macrofotografie precies is

  • Alles over de juiste apparatuur voor dit fotografiegenre

  • De perfecte scherpte creëren in je foto’s

  • De volledige nabewerking, van belichting tot focus-stacking

Bekijk hier de volledige Cursus Macrofotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Resultaten expertuitdaging: Details in de natuur

Resultaten expertuitdaging: Bewegend water