in

Getest: de Pluto Trigger. Draadloze camerabediening via je smartphone


3 december 2015, 10:00

Het klinkt geweldig handig: een camera trigger die aangestuurd wordt door je smartphone. Janou Zoet testte de Pluto Trigger en zet haar bevindingen op een rijtje

De omschrijving van de Pluto Trigger klinkt zeer veelbelovend: een slimme high speed camera trigger die via Bluetooth (dus draadloos!) bediend kan worden met een gratis smartphone app. Dat is het proberen natuurlijk wel waard. Via een app bedien je de trigger met je iOS of Android telefoon. Je geeft met je smartphone aan wat er moet gebeuren en de Trigger doet de rest. Is het in praktijk ook echt zo eenvoudig en is de Pluto Trigger de prijs van € 112,- waard?

Unboxing de Pluto Trigger

Als je de doos opent, valt mij meteen op dat de trigger een klein apparaatje is, maar heel stevig aanvoelt. Materiaal dat wel tegen een stootje kan, zo lijkt het. Bij de Trigger zitten een usb oplaadsnoer, de laser, kabeltje voor connectie met je camera en een klein zakje om de boel in te bewaren. De kabel verschilt per camera type, dus daar moet je bij het bestellen even goed op letten.

De bevestiging aan je camera gaat eenvoudig. Even op de hotshoe vastmaken en klaar is Kees. Daarna is het zaak om de Pluto Trigger app te downloaden, want daar bedien je de boel mee. De app is verkrijgbaar voor zowel iOS als Android en is gratis.

24 verschillende creatieve opties

Het kleine apparaatje telt maarliefst 24 verschillende keuzemogelijkheden, waaronder het maken van stills, time-lapse, HDR, fotografie op afstand, high speed fotografie op basis van geluid, licht en zelfs activatie door lichaamswarmte. Met de modus ‘Droplet Valve’ fotografeer je druppels in beweging, of gebruik de bijgeleverde laser om beweging te gebruiken.

Met de gratis app voor iOS en Android zijn bovendien de scherptediepte en sluitertijd bij gebruik van een ND filter te berekenen. Kortom: de mogelijkheden van de Pluto Trigger zijn eindeloos.

Zo’n app is in het begin altijd even wennen. Welke knop dient waarvoor en hoe werkt het allemaal? Er is zoveel keuze. Ik ga wat dingen uitproberen, te beginnen met de gewone afstandsbediening. Ik heb nieuwe profielfoto’s nodig, dus dat komt mooi uit. Eens kijken of ik ze met de Pluto Trigger zelf kan maken.

Gewone afstandsbediening

Met een opvouwbare achtergrond, een groot raam en mijn camera op een statief is een woonkamer ‘studiootje’ snel gemaakt. Mijn smartphone (een Samsung Galaxy S7 Edge) en de Pluto Trigger hebben elkaar snel via Bluetooth gevonden, tijd voor wat poseren. Klik, klik, klik. Met mijn smartphone in de hand, heb ik de smaak snel te pakken. Dit gaat makkelijk! Misschien ga ik wat te vlug voor de Trigger, want er zitten wel onscherpe foto’s tussen. Wat mij betreft geen ramp, die zijn eenvoudig te verwijderen. Na wat spelen en verschillende poses, is dit experiment wat mij betreft geslaagd. Nieuwe profielfoto: check!

Lange sluitertijd

Ik wil ook nog wel een van de creatievere opties uitproberen en ga voor de lange sluitertijd in het donker. Leuk om eens vanaf een viaduct lichtstrepen te fotograferen, dat heb ik nog nooit eerder gedaan. Vergeef me de niet-zo-spannende compositie, maar het resultaat van de lange sluitertijd was wel geinig! En ook daar: de Trigger en smartphone communiceren prima. Via de smartphone zijn de instellingen in te voeren en de Trigger doet de rest.

Op geluid

Als laatste moest de kat eraan geloven, want ik was benieuwd naar de activatie op geluid. Zou dat werken? Camera op de grond, smartphone in de hand. De Trigger reageert op het geluid dat je smartphone oppikt. Bij de kat was dat handig, want ik hoefde hem alleen maar te roepen, waardoor hij naar mij keek en de camera meteen klikte. Ook leuk!

Pluto Trigger vs. Triggertrap

Bij sommigen die dit artikel lezen zal een lampje zijn gaan branden: ‘zoiets bestaat toch al?’ Dat klopt. De (flink goedkopere) Triggertrap is al geruime tijd op de markt: een manier om je smartphone aan de camera te koppelen, zodat die als afstandsbediening werkt. Maar helaas: het bedrijf Triggertrap is niet meer! Eind januari is bekend gemaakt dat Triggertrap haar deuren moet gaan sluiten. De Triggertraps zullen nog te koop zijn zolang de voorraad strekt en de bijbehorende app blijft beschikbaar in de Appstore en Google Play, maar de productie en technische support zijn inmiddels al stopgezet. Je kunt de Triggertrap dus nog wel aanschaffen, maar dan zul je snel moeten zijn.

Nadelen

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan de Pluto Trigger? Jawel hoor. Het gebrek aan een gebruiksaanwijzing bijvoorbeeld. Het apparaatje is blijkbaar zo gebruiksvriendelijk dat je amper een gebruiksaanwijzing nodig zou moeten hebben, maar toch is het in sommige gevallen even handig om na te lezen hoe een en ander in z’n werk gaat. Nu moet je zelf maar uitproberen wat iedere functie precies doet.

Specificaties van de Pluto Trigger

Het apparaatje is zo’n 6 cm lang en 4 cm breed. Hij weegt 37 gram. De Bluetooth afstand is 10-20 meter en de infrarood zo’n 3 tot 7 meter. Verder werkt de batterij 20 uur (als de Bluetooth is ingeschakeld) en 40 uur als de Bluetooth is uitgeschakeld. Is de batterij leeg? Het duurt ongeveer 1,5 uur om hem op te laden, best snel. De Pluto Trigger is compatible met vele camera’s zoals Canon, Nikon, Minolta, Panasonic, Olympus en Pentax. De bijbehorende app werkt op iOS (iPhone 4s e.v.), iPad 3 e.v., iPad Mini en Android toestellen vanaf 4.3 (met Bluetooth 4.0 e.v.).

Om te ontdekken wat er nog meer mogelijk is met deze Trigger, raad ik je aan om het Instagram account van Pluto Trigger eens te bekijken.

Conclusie

De Pluto Trigger met smartphone app is wat mij betreft een fijne manier om je camera aan te sturen. De draadloze Bluetooth verbinding is prettig, omdat je dan niet vastzit aan de camera. De app biedt bovendien talloze creatieve mogelijkheden voor het maken van toffe foto’s. De gewone afstandsbediening, de lange sluitertijd en de trigger op geluid die ik heb uitgeprobeerd, zijn wat dat betreft nog maar kinderspel! De prijs is echter wel flink. Zeker als je het vergelijkt met een Triggertrap. Toch vind ik het de investering zeker waard. De Pluto Trigger kan tegen een stootje, is klein en prima om standaard in je fototas te hebben. Maar nog belangrijker: de Pluto Trigger biedt een enorm scala aan mogelijkheden om je fotografie kunsten uit te breiden en flink creatief te worden!

De Pluto Trigger is online verkrijgbaar en kost € 112,58.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De workflow van een hondenfotograaf

Filter belichtingseffecten in Photoshop