in

Geef je foto een HDR-look in Lightroom


14 oktober 2019, 13:34

Ook zonder het samenvoegen van meerdere foto’s kun je een HDR-look creëren in Adobe Lightroom! Dit doe je door vooral het contrast en de belichting in de foto aan te passen. We leggen het je uit.

Helderheid corrigeren

Open je foto in Adobe Lightroom, in de ontwikkeling-module. We gaan bezig met de HDR-look in het Standaard paneel. Je kunt eerst even kijken wat Lightroom er zelf van bakt als je naast Tint op de knop Autom. drukt. Tegenwoordig werkt die zo goed, dat je dit prima als basisinstelling kunt nemen en daarvan uit dan alleen nog hoeft te ‘finetunen’. Daarvoor hebben we de schuifjes Belichting en Contrast, Hooglichten, Schaduwen, Witte tinten en Zwarte tinten, dus dat is nogal wat. Wil je niet dat Lightroom alle schuifjes in één keer automatisch probeert aan te passen, dan kun je dit ook per element doen door met de Shift-toets ingedrukt te dubbelklikken op de naam van de instelling.

Belichting dient om de hele foto lichter of donkerder te maken, ongeveer zoals de belichting in de camera ook doet. In Lightroom ligt de nadruk echter meer op de middentinten. Pas met Belichting alleen de algehele belichting aan als dat nodig is omdat de totale foto te licht of te donker is.


Je kunt op het knopje Autom. drukken om te kijken wat Lightroom er zelf van bakt.

Witte tinten en hooglichten

Het schuifje Witte tinten dient om de allerlichtste pixels precies wit te maken. Hooglichten zijn de pixels net daaronder, die voor de doortekening in lichte delen zorgen. Soms zijn de lichtste pixels wat uitgebeten. Je ziet dit doordat rechtsboven in het histogram het waarschuwingsdriehoekje dan wit is. Is het driehoekje gekleurd, dan betekent dit dat er één of twee kleurkanalen zijn uitgebeten (dit noemen we ‘geclipt’), maar dat minimaal één kanaal nog wel doortekening heeft. Als je de cursor even boven dat driehoekje houdt, dan zie je die pixels in het beeld rood oplichten.

Is dit het enige probleem in je foto? Dan hoef je de schuif bij Belichting niet te gebruiken, maar dan gebruik je de schuifjes Witte tinten en Hooglichten, die je naar links opschuift tot die waarschuwing weer verdwenen is. Afhankelijk van je foto probeer je het eerst met alleen Witte tinten, vaak is dat al voldoende. Bedenk dat Lightroom niet kan toveren: als de witte delen in de foto echt zwaar uitgebeten zijn, zullen ook deze schuifjes daar niets meer aan kunnen veranderen. Zijn de lichtste pixels juist grauw en niet echt wit, beweeg de schuifjes dan juist naar een positieve waarde.

Bij deze foto was een Belichtingscorrectie niet nodig, maar de lichte lucht was wel veel detaillering kwijtgeraakt. Daarom brengen we dit terug door het Hooglichten schuifje naar links te verplaatsen. Om de lichtste pixels wel wit te houden, schuiven we de Witte tinten daarna juist naar rechts.

De donkerste delen corrigeren

De volgende stap is om het contrast optimaal te maken, zodat er ook echt zwarte pixels in het beeld zitten. Is dat niet het geval, dan ziet de foto er futloos uit. Er is een schuifje Contrast, maar dat gebruik ik zelden. De reden hiervoor is dat je daarmee zowel hoge lichten lichter maakt als donkere pixels donkerder. Dat kan je echter ook apart doen en dat gaat meestal beter. Met Zwarte tinten zorg je ervoor dat de donkerste pixels net echt zwart zijn en het contrast daardoor maximaal.

In het histogram zie je weer wat je doet. Het waarschuwingsdriehoekje links bij het histogram wordt blauw als de zwarte pixels gaan ‘clippen’. Zweef even met de cursor op het driehoekje en de pixels die echt volkomen zwart zijn, lichten felblauw op. Een paar zwarte pixels is gewenst, maar een groot pikzwart vlak moet je zien te vermijden, want dat wordt lelijk bij het afdrukken. Met het schuifje Schaduwen licht je de donkere partijen op, alsof je een invulflits hebt gebruikt. Bij deze foto was dat natuurlijk wel flink nodig.

Bij deze foto was het nodig om de Schaduwen flink op te lichten. Met een kleine correctie van ook de Zwarte tinten is het contrast nu optimaal.

Presentie

Onder Presentie vind je vier schuifjes, waarvan Helderheid de eerste is. Hiermee kun je het contrast tussen kleinere objecten verbeteren. De foto krijgt daardoor visueel meer ‘pit’. Let wel goed op wat je hiermee doet, en kijk niet alleen vluchtig naar het effect over de hele linie, maar ook naar het effect op detailniveau. Het heeft namelijk ook een verscherpend effect, en kan als je het overdrijft ook de beruchte (maar brede en vage) ‘halo’ rondom objecten geven.

Nevel verwijderen is bedoeld om nevelige foto’s te verbeteren, maar het werkt soms ook goed bij foto’s met blauwe luchten, als een soort ‘virtueel polarisatiefilter’. De lucht wordt dieper blauw, waardoor witte wolken sterker gaan afsteken. Omdat het op het hele beeld werkt, moet je wel soms ook weer wat correcties in de donkere partijen doen, want Nevel verwijderen maakt het beeld ook vaak iets donkerder.

Met de laatste twee schuifjes is de kleurverzadiging aan te passen. Het onderste schuifje, Verzadiging, is een schuifje waarmee je de kleurverzadiging van iedere pixel in dezelfde mate verhoogt of verlaagt. Levendigheid is een ‘intelligentere’ versie, waarbij pixels die minder verzadigd zijn sterker worden aangepast dan pixels die al meer verzadigd zijn. Ook huidtinten worden hiermee minder sterk verzadigd, omdat een iets te verzadigde huid al snel het effect geeft alsof de persoon in de zon verbrand is.

We verhogen de Helderheld, Nevel verwijderen en Levendigheid een beetje.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waarom is strijklicht zo mooi voor een landschapsfoto?

Gebruik de Portretmodus van de iPhone voor de mooiste portretten!