in

Gebruik spotmeting voor perfecte festivalfoto’s -Twee belangrijke tips


2 mei 2019, 13:15

Het festivalseizoen komt er weer aan, een fantastische kans om te fotograferen! We geven hier een paar tips waar je op moet letten bij het maken van de mooiste festivalfoto’s, waaronder het gebruik van spotmeting en nog twee tips.

Spotmeting

Fotograferen tijdens een festival kan best een uitdaging zijn. Je hebt namelijk te maken met veel verschillende omstandigheden, van bewolkt tot zonnig, en van natuurlijk tot kunstmatig licht.

Daarnaast heb je tijdens een concert geen controle over de verlichting en de artiest, en moet je alles hebben van je eigen kunnen en je positie. Bij een concert zijn er vaak sterke lichten aanwezig, maar is het daaromheen donker. Onder deze omstandigheden is het moeilijk om de artiest goed belicht op de foto te zetten.


foto: krejon · Nikon D810 · ISO 3200 · F 4.0 · 1/160 SEC · 26 MM

Je camera heeft een aantal mogelijkheden om het licht te meten. Doorgaans meet de camera de lichte en donkere punten in het beeld, en berekent hij het gemiddelde uit om de belichting vast te stellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je de ontspanknop half indrukt op de meeste camera’ s. Echter verandert de belichting tijdens het concert continu en dit kan er dan voor zorgen dat je onderwerp door deze gemiddelde meting ineens over- of onderbelicht is.

Gelukkig kun je de camera een handje helpen, door een spotmeting aan te zetten. Met een spotmeting pakt de camera een heel klein punt (2,5-3%) van het beeld om het licht te meten. Wil je dat de focus ligt op de artiest? Stel deze meting dan in op het gezicht van de artiest (deze volgt vaak het scherpstelpunt), en dit zorgt ervoor dat deze altijd goed belicht is. Zeker tijdens een concert met grote verschillen tussen licht en donker is het doen van een spotmeting belangrijk.


foto: lenjan · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 6400 · F 2.8 · 1/100 SEC · 24 MM

Heeft jouw camera geen spotmeting? Kijk dan naar de optie om een deelmeting of een centrummeting te doen. [Lees meer over de lichtmeting in de camera].

Timing

Op een festival is er altijd beweging om je heen. Denk aan een veel bewegende artiest, of het dansende publiek. Als je deze goed scherp op de foto wilt zetten, kun je het beste kiezen voor een zeer korte sluitertijd, ook al moet de ISO-waarde hierdoor flink omhoog. Uitgaande van een 70-200mm objectief, raden we een sluitertijd aan van 1/200 SEC tot zelfs 1/1000 als het aanwezige licht dat toelaat.


foto: deanxphotography · Canon EOS 6D · ISO 3200 · F 2.8 · 1/400 SEC · 60 MM

Daarnaast is de timing van de foto belangrijk. Staat een artiest net even stil, of is er een mooi moment met het publiek, laat het niet aan je voorbij gaan! Tip: Kijk op YouTube alvast een recent liveconcert van de desbetreffende artiest. Daarin zie je al vaak wat de bewegingen en zelfs lichtveranderingen zullen zijn tijdens de nummers. [Lees hier meer over sluitertijd]

Let er wel op dat je met een korte sluitertijd ook minder licht op de sensor laat vallen. Begin daarom eerst met een groot diafragma. Een diafragma van f/2.8 op een zoomobjectief is een goede basis, als je met een vast brandpunt nog groter kunt, is dat alleen maar mooi meegenomen. Bijvoorbeeld een 50mm of 85mm F1.8. Voordeel: meer licht, lagere ISO. Nadeel: je bent minder flexibel, aangezien je niet in of uit kunt zoomen.


foto: deanxphotography · Canon EOS 6D · ISO 3200 · F 2.8 · 1/200 SEC · 24 MM

Als laatste komt de ISO. Deze heb je het liefste zo laag mogelijk, maar dat is niet altijd een optie als het donker is. Wees niet bang om hem te verhogen, tot bijvoorbeeld ISO 1600 of zelfs ISO 3200. Een grove korrel bij een concertfoto is heel normaal en wordt zelfs als mooi ervaren door veel mensen.

Tot slot: denk ook aan de details en het publiek. Een festival bruist van de energie, en dat zie je aan iedereen. Felle kleuren en een fantastische aankleding leveren ook geweldige plaatjes op!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bijzonder fotografieproject over Den Haag en Rotterdam – Interview met Tino van Dam & Ivo Mosterd

Extra korting voor Zoomers: Cursusbundel Compositie voor € 34,95 | OP = OP