in

Gebruik schaduwen / Hooglichten als slim object in Photoshop29 september 2019, 09:42

Bij een groot lichtcontrast wordt in een foto het ene deel erg licht en een ander deel juist te donker. In de nabewerking los je dit op. Belangrijk is wel dat dit geen permanente ingreep is, zodat je het later altijd nog kunt aanpassen. Maar kan Photoshop dat wel? Een trucje biedt uitkomst.

Voor:

Na:

1 Hoog contrast
In veel situaties krijg je te maken met een enorm groot lichtcontrast. Niet alleen in de natuur, maar bijvoorbeeld ook in steden. Dit houdt in dat sommige delen van de foto erg fel worden verlicht door bijvoorbeeld de zon, terwijl andere delen juist weinig licht vangen omdat die bijvoorbeeld in de schaduw liggen. Voor een camera is het een uitdaging om dat contrast te overbruggen. Moderne camera’s zijn hier een stuk beter in geworden en leggen in ieder geval voldoende beeldinformatie vast waarmee jij aan de slag kunt. Het enige wat je hoeft te doen, is in de nabewerking de balans tussen licht en donker herstellen. Om zoveel mogelijk details vast te leggen, belicht je meestal zo dat de hoge lichten nét niet overbelicht raken.

1 De lichte delen zijn helder genoeg, maar in de schaduwen is te weinig te zien.

2 Aanpassingslaag
De schaduwen blijven zo wel te donker. Corrigeer je dit in Photoshop via de bewerking Afbeelding, Aanpassingen, Schaduwen/hooglichten, dan heeft dat een groot nadeel. Deze bewerking wordt namelijk permanent op de beeldpixels toegepast en is daarna dus niet meer te wijzigen.

Door te werken met aanpassingslagen zijn jouw bewerkingen niet-destructief. Dit betekent dat je ze steeds kunt aanpassen om de foto te finetunen. Alleen bestaat helemaal geen aanpassingslaag voor schaduwen/hooglichten in Photoshop … Via een trucje lukt dit echter alsnog. Eerst zet je de foto om naar een slim object via Filter, Omzetten voor slimme filters. Daarna ga je naar het zojuist genoemde Afbeelding, Aanpassingen, Schaduwen/Hooglichten. Hier verstel je de schuifregelaars voor Schaduwen en Hooglichten tot de foto het gewenste contrast heeft.


2 Stel de balans tussen hooglichten en schaduwen naar eigen inzicht in.

3 Meer of minder contrast
Je kunt het contrast hiermee verlagen, zodat je details in zowel de lichte als de donkere beeldpartijen voldoende helder en zichtbaar maakt. Wat ook kan, is het contrast verhogen om de verschillen extra te benadrukken. Alles in de schaduw wordt dan bijvoorbeeld grotendeels onherkenbaar. Het is maar net welke sfeer je zoekt. Zodra je klaar bent, klik je in het venster Schaduwen/hooglichten op OK. Kijk je in het lagenpalet, dan is een slim filter genaamd Schaduwen/hooglichten toegevoegd onder de foto-laag. Het is daarmee net of je een aanpassingslaag hebt gemaakt, want door erop te dubbelklikken, springt het venster met schuifregelaars direct weer tevoorschijn. Je kunt er zelfs een lokale aanpassing van maken door het filtermasker bij Slimme filters in het lagenpalet te veranderen.


3 Met een dubbelklik in het lagenpalet open je opnieuw het venster met de schuifregelaars.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sigma 14-24mm 1:2.8 DG DN Art

Flitsgebruik bij macrofotografie!