in

Gebouwen weer rechtzetten: zo doe je een perspectiefcorrectie in Lightroom

Heb je de camera tijdens het fotograferen nét niet loodrecht gehouden, dan kan het zijn dat gebouwen lijken om te vallen. Je kunt het perspectief in de nabewerking gelukkig nog aanpassen, onder meer in Lightroom Classic.

We gaan het perspectief van een afbeelding aanpassen met behulp van Lightroom Classic. Wij werken in versie 2022 (v 11.2), maar je kunt dat ook met een oudere Lightroom-versie doen.

Laat jouw foto’s opvallen tussen al die andere platen door een krachtige compositie. Je leert hier alles over in de Cursus Krachtige Composities.

Het beeld waarmee we aan de slag gaan. Je ziet dat het gebouw iets achterover helt.

Automatisch

Open je foto in de module Ontwikkelen en klap in de rechterbalk het onderdeel Transformatie uit. In eerste instantie kun je eens kijken wat Lightroom er automatisch van maakt. Klik hiervoor op de knop Automatisch in het rijtje knoppen boven de schuifjes. Stond het vinkje bij Uitsnijden behouden uitgeschakeld, dan zie je dat er witte randen zijn ontstaan. Je kunt het beeld achteraf nog aansnijden, maar je kunt ook het vinkje bij Uitsnijden behouden inschakelen. Lightroom snijd dan automatisch de witte stukken eraf.

Klik je op de knop Automatisch, dan gaat Lightroom voor je aan de slag.

Zet een vinkje bij Uitsnijden behouden, zodat Lightroom de witte delen afsnijdt.

Hulplijnen

Ben je niet helemaal tevreden met de automatische aanpassingen? Dan kun je de andere automatische opties (Vlak, Verticaal en Volledig) ook nog proberen. Maar je kunt ook zelf eenvoudig aan de slag door te kiezen voor Met hulplijnen. Hierbij plaats je twee tot vier lijnen op delen van het beeld waarvan je zeker weet dat ze horizontaal of verticaal recht horen te staan.

Let op: zorg dat je het vinkje bij Automatisch uitsnijden in eerste instantie uitschakelt. Anders wordt telkens bij het plaatsen/aanpassen van lijnen automatisch uitgesneden, en houd je steeds minder van je foto over.

Plaats de hulplijn over een element waarvan je zeker weet dat het loodrecht moet zijn.

In dit geval plaatsen we alleen verticale hulplijnen. Bij het fotograferen stonden we niet recht voor het gebouw. Zouden we de horizontale lijnen nu rechtzetten, dan wordt er zó veel gecorrigeerd dat het onnatuurlijk oogt. Let hier dus altijd op tijdens het fotograferen en kies je standpunt zorgvuldig.

Bij het plaatsen van de tweede hulplijn wordt het beeld automatisch aangepast. Je kunt nu eventueel nog een derde en zelfs vierde lijn plaatsen om het resultaat te verfijnen. Snijd het resultaat tot slot bij of plaats nu een vinkje bij Uitsnijden behouden om dat alsnog automatisch te laten doen.

Na het plaatsen van de tweede hulplijn wordt de foto rechtgezet.

Het eindresultaat na het uitsnijden door middel van hulplijnen.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Krachtige Composities in Zoom Academy. Hierin leer je allerlei technieken die je kunnen helpen om een krachtige foto te schieten.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over het gebruiken van een goede voorgrond
  • De lijnen die je in je compositie kunt gebruiken
  • Hoe je alle klassieke compositieregels toepast
  • Stap voor stap meer zicht krijgen op het samenstellen van composities onder verschillende omstandigheden

Bekijk hier de volledige Cursus Krachtige Composities.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De leukste gratis festivals voor festivalfotografie

Toveren met licht: de voorbereidingen voor lightpainting