in

Fotowedstrijd de opdracht: maak een high-key foto

De dagen worden weer zichtbaar langer en we gaan het licht steeds vaker zien. Daarom geven we jullie een toepasselijke opdracht om met licht aan de slag te gaan, in de vorm van een high-key-foto. Succes!

Tips om een high-key-foto te maken

Licht

Voor een high-key-foto heb je veel licht nodig, om de omgeving en het onderwerp helder en zonder al te veel schaduw te fotograferen. De achtergrond is bij voorkeur wit en egaal verlicht. Dit kun je in de studio bijvoorbeeld bereiken met twee lampen. Of gebruik natuurlijk licht. Het onderwerp kun je prima uitlichten met één lamp en een reflectiescherm of invullicht. Om zacht licht te creëren met weinig harde schaduwen, zet je de lichtbron vrij dicht bij je onderwerp. Let goed op dat geen schaduwen op de achtergrond vallen! Vul die eventueel in met extra lampen of zet je onderwerp verder weg van de achtergrond.

Omgeving

Een high-key-foto heeft vaak een witte achtergrond. Dit is ook het makkelijkst om mee te werken als je in een studio fotografeert. Zodra je de belichting van de achtergrond juist hebt, begin je met de belichting van het onderwerp. Je moet veel proberen en experimenteren om het juiste resultaat te krijgen, maar oefening baart kunst! Lukt het toch niet om (bijvoorbeeld in de natuur) de omgeving én het onderwerp high-key te belichten? Let dan vooral op de high-key-belichting van je onderwerp en pas later de omgeving aan in de nabewerking.

Foto: Bijke172 · SONY A99 II · ISO 1000 · F 6,3 · 1/1000 SEC · 600 MM · Deze foto is gemaakt op het strand in IJmuiden. Daar lag ik op mijn buik langs de waterlijn in de hoop dat de vogels voorbij kwamen wandelen. Het was een grauwe dag met weinig licht. Daarom heb ik er een beetje een high-key-foto van gemaakt.

Histogram

Om te controleren of je een goede high-key-belichting hebt, is het histogram een handig hulpmiddel. Bij high-key ligt het grootste deel van het ‘berglandschapje’ aan de rechterkant van het histogram. Waar je bij een normaal verlichte foto meestal liever geen pieken helemaal rechts hebt, is dat bij high-key-fotografie in principe niet erg. Zeker als je met een lichte achtergrond werkt, zul je al snel een flinke piek rechts zien. Let er wel op dat geen beeldinformatie verloren gaat, en dat er dus geen delen buiten het histogram vallen.

Foto: in2picturesnature · CANON R5 · ISO 800 · F 7,1 · 1/400 SEC · 300 MM · Ik heb deze foto bewust met een witte achtergrond geschoten om het serene wit van de vogels te benadrukken. Hiervoor koos ik de zee waar de zon op scheen als achtergrond. Ik wachtte totdat een paartje hun paringsdans liet zien. Dit moment was nóg mooier dan ik vooraf bedacht had!

Winnen? Aan de slag!

Heb jij al een prachtige high-key-foto in gedachten? Upload het resultaat op Zoom.nl met de tag ‘opdracht high-key’. Wie weet win je een Lowepro Adventura SH 140 II cameratas en staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine! Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 20 februari.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in de nacht: composities en instellingen

Avondfotografie: tips voor als de avond valt