in

Foto’s selecteren met Adobe Bridge en Lightroom2 november 2013, 08:00

Op een shoot maak je vaak veel foto’s. Daarna komt het selectieproces. John Verbruggen legt uit hoe je de beste foto’s snel selecteert met Adobe Bridge of Lightroom.

Het selecteren van je beste foto’s is een van de meest onderschatte vaardigheden van de fotograaf. Het kan behoorlijk lastig zijn om dit goed onder de knie te krijgen. Maar als je niet in staat bent (heel) kritisch naar je eigen foto’s te kijken, is het heel lastig om te groeien als fotograaf. In deze tijd van digitale fotografie maken we vaak honderden foto’s en als we thuis komen moeten we er mee aan de slag. Ik laat je zien hoe ik dat doe en hopelijk helpt dit jou om je eigen routine te ontwikkelen of te verbeteren.

De meeste software waarmee je door je foto’s kunt bladeren heeft een ingebouwd filter-systeem (Bijvoorbeeld Adobe Lightroom en Adobe Bridge dat met Photoshop word mee geleverd). Gebruik dit filtermechanisme om je beste foto’s uit te zeven, zonder dat je foto’s direct weg gooit. Ik gebruik daar zelf Lightroom voor. Ik zet het filter op “flagged and unflagged photos” en ga dan mijn foto’s bekijken. Als ik dan een foto markeer met de letter “X” (hiermee markeer je de foto als “rejected”) verdwijnt deze uit het zicht. De foto is dus niet verwijderd, maar uitgefilterd!

Selecteren in Adobe Lightroom

Adobe Bridge werkt iets anders. Bridge heeft geen filter voor vlaggetjes. Je kunt als alternatief de sterretjes of de kleuren gebruiken om je foto’s te markeren en nadat je door je foto’s heen ben gegaan, click je op het filter van de gemarkeerde foto’s links in het filter-panel.

Selecteren in Adobe Bridge

Stappenplan

Ik ga altijd in een aantal slagen door de foto’s van een shoot heen. Ik doe dat op de volgende manier:

1 Stel, ik ben op pad geweest om te fotograferen en ik kom thuis met 210 foto’s. Ik bracket veel in mijn landschaps- en architectuurwerk. Ik maak dan 3 foto’s, een volle stop van elkaar. Dus bijvoorbeeld 1 foto op de meter, 1 foto een volle stop overbelicht en 1 foto een volle stop onderbelicht. In de “eerste slag” zoek ik naar de foto met de beste belichting in deze serietjes van 3 foto’s. De andere 2 foto’s markeer ik met de letter X. Daarmee filter ik ze weg, maar gooi ze dus niet weg! Ik kijk verder nog niet inhoudelijk naar de foto’s. Na deze eerste slag heb ik dus ongeveer 70 foto’s die gemarkeerd zijn met een vlaggetje (Pick, zoals Lightroom dat noemt).

2 Dan ga ik in een “tweede slag” door de geselecteerde foto’s heen en geef de goede foto’s een rating van 2 sterretjes. Denk er niet te lang over na! Het doel van deze slag is om de overduidelijk slechte of saaie foto’s uit te selecteren. Na deze slag heb ik ongeveer 30 – 40 foto’s.

3 In de “derde slag” ga ik de foto’s nauwkeuriger bekijken. Vaak maak je meerdere foto’s van een object, een plek of standpunt. Nu ga ik die foto’s vergelijken en kies de meeste interessante. Let wel, er kan maar één foto de beste zijn! Na deze slag zou ik ongeveer 10 tot 20 foto’s over moeten hebben. Als ik er nog te veel heb, doe ik nog een “vierde slag” en markeer de beste foto’s nu met 3 sterren. Deze 10 tot 20 foto’s ga ik nu bewerken in Lightroom en Photoshop (voor de meer geavanceerde retouche en als ik NIK-filters wil gebruiken). Als ik de belichting niet goed krijg tijdens de bewerking, kan ik nog terug gaan naar de 2 foto’s die ik in de “eerste slag” heb uitgefilterd.

4 Nadat ik deze 10 – 20 foto’s bewerkt heb, ga ik er opnieuw doorheen. Nu probeer ik de 5 allerbeste foto’s te kiezen. Ja dat kan heel moeilijk zijn! Beoordeel je eigen foto’s streng! Het niet kritisch beoordelen van foto’s, is de belangrijkste reden waarom we zoveel middelmatige foto’s op het internet voorbij zien komen. Mensen slingeren fotoseries van 20 – 30 foto’s op het internet. Maar zijn dat allemaal goede foto’s? Verveel je vrienden en volgers niet met je saaie of middelmatige plaatjes! Niemand zit er op te wachten en het haalt de waardering voor je goede of betere foto’s omlaag! NIET DOEN!

5 Nadat ik mijn foto’s dan op het internet heb gedeeld, krijg ik door de response die ik erop krijg, meer inzicht in welke foto’s het meeste aanspreken bij mijn publiek. Dit kan een indicatie zijn of een foto uiteindelijk in mijn portfolio op mijn website terecht komt.

6 Nu kun ik foto’s die ik in de eerste slag met “rejected” hebt gemarkeerd gaan verwijderen. Ik doe dit meestal in een regelmatige onderhoudsroutine voor meerdere shoots tegelijk. Alle andere foto’s bewaar ik in mijn archief.

Slim filteren

Waarschuwing: Dit is mijn routine, zoals ik die hanteer! Dit betekent niet dat jij dit op precies dezelfde wijze moet doen. Maar ik beveel je sterk aan om wel 2 dingen in jouw routine op te nemen, namelijk:

• Gebruik het filtermechanisme in de fotosoftware die je gebruikt. We zijn allemaal een beetje huiverig voor het verwijderen van foto’s. Filteren is makkelijker en dat is nog altijd te herstellen. Dat maakt een heel groot verschil!

• Ga in meerdere slagen door je werk. Dit is een makkelijkere manier om je beste foto’s uit een shoot naar voren te laten komen. Het voorkomt ook dat je teveel tijd spendeert aan het bewerken van de middelmatige foto’s die je hebt gemaakt.

Wat ook erg kan helpen is om enkele dagen later nog eens opnieuw door je foto’s heen te gaan. Als je thuiskomt vol met adrenaline na die fantastische zonsopkomst die je hebt gefotografeerd, is het lastiger om je foto’s kritisch te beoordelen. Na een paar dagen, als de opwinding verdwenen is, zul je merken dat het makkelijker is om kritisch naar je foto’s te kijken. Ik hoop dat dit artikel helpt om beter en gemakkelijker de beste foto’s van je shoot te selecteren. Het goed kunnen selecteren van je beste foto’s is een zeer belangrijke vaardigheid als je wilt (blijven) groeien als fotograaf.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hertenbronst

Nooit meer ruis met DxO Optics Pro 9