in

Foto’s combineren28 oktober 2013, 11:00

Omdat foto’s samen vaak een verhaal vertellen, is het leuk om ze in één beeld te combineren. Chris Schoonens laat zien hoe je dat slim kunt doen en en legt ook uit hoe je hiermee HDR-beelden kunt maken.

Er zijn veel toepassingen voor het samenvoegen van foto’s. Eén hiervan is het laten zien van beweging in één beeld. De Fotodokter bespreekt dit onderwerp in zijn artikel Foto’s samenvoegen. Hierin laat hij een voorbeeld zien van een parachutist die herhaaldelijk in één foto voorkomt. Daarna legt hij aan de hand van een ander voorbeeld uit hoe je een soortgelijkresultaat kunt bereiken. In dit voorbeeld komt geen beweging voor. In dit artikel laat ik in stappen zien hoe je deze beweging kunt creëren en hoe je werkt met overlap. Hiervoor gebruik ik Photoshop CS5, maar met andere programma’s lukt het ook uitstekend.

Dit zijn de vier foto’s die ik heb gebruikt voor het samenvoegen

1 Eerst laad je alle foto’s in één document. Dit kan op verschillende manieren. Ik laad elke foto in een aparte laag:

Alle foto’s in aparte lagen

2 Daarna pas je op elke laag een laagmasker toe. Hiervoor selecteer je een laag en dan klik je op “Add layer mask” (in het Nederlands is dit “laagmasker toevoegen.”).

Alle lagen hebben een laagmasker

3 Nu selecteer je het laagmasker van de bovenste laag (hier is dat laag 4). Het laagmasker is wit (dit wordt aangegeven door het witte vierkantje naast de miniatuur van de laag). Wij willen juist bepaalde delen van deze laag weggummen, dus moeten wij schilderen met de tegenoverstaande kleur: zwart. Dit klinkt allemaal vaag voor wie laagmaskers nog nooit heeft gebruikt, maar als je het probeert, kom je er vanzelf achter dat het heel goed werkt. Ik heb dit geleerd toen ik voor Zoom.nl de nieuwe Canon EOS 100D moest testen. Er kwam toen een fotografe bij ons thuis want er moest een foto van mij met de camera worden gemaakt. Zij heeft mij in vijf minuten geleerd hoe ik ermee moest werken en sindsdien werk ik niet meer zonder, omdat laagmaskers enorm handig zijn voor veel verschillende toepassingen. Met de kleur zwart en het penseel geselecteerd, gum je in de bovenste laag alles weg, behalve het onderwerp (in dit geval het model). Als je teveel weg gumt, is dit gemakkelijk te herstellen door met wit te schilderen in plaats van met zwart.

4 Als je gebruik maakt van overlap kan dit erg moeilijk worden. Om heel precies te werk te gaan gebruik je een klein penseel en zoomt heel ver in, het liefst zo ver mogelijk. Als je met het gummen in het bovenste laagmasker (van laag 4) klaar bent, dan ga je naar het laagmasker eronder (van laag 3). Bij de overlap is het soms moeilijk uitvogelen in welke laag je moet gummen, maar het is gewoon gemakkelijk te proberen en fouten zijn zo teruggedraaid.

5 Dit is de kern van de techniek. Let er wel op dat bewegende voorwerpen en/of mensen op de voor-/achtergrond niet herhaaldelijk voorkomen in één foto. Gum deze dus ook met zwart weg, tot ze maar één keer in de foto voorkomen. Het eindresultaat met de lagen en laagmaskers in Photoshop zie je hier:

Het eindresultaat met de lagen en laagmaskers in Photoshop

Het eindresultaat

HDR: foto’s combineren voor groter dynamisch bereik

Naast het laten zien van beweging door een serie foto’s samen te voegen, kun je ook een foto creeëren met een hoog dynamisch bereik, afgekort HDR. In zo’n foto zijn zowel details in de middentonen, schaduwen en hooglichten goed zichtbaar. Een HDR-foto word vaak gemaakt door drie foto’s te combineren, maar het kunnen er ook meer zijn.

1 Voor een HDR gebruik je, net als voor een serie opnamen, een statief. Zo zijn de foto’s later gemakkelijk te overlappen. Je schiet in ieder geval drie foto’s: één onderbelichte foto, waarin de details in de hooglichten goed te zien zijn, één overbelichte foto, waarin de details in de schaduwen goed te zien zijn en één normaal belichte foto, waarin de details in de middentonen goed te zien zijn. Vaak zit er een bracketing-functie in een camera ingebouwd, vooral bij spiegelreflexen, waarmee je deze drie foto’s in één keer achter elkaar schiet (met telkens een aantal stops belichtingsverschil). In compact- en systeemcamera’s zit nog wel eens de functie dat de camera deze drie foto’s zelf maakt, maar ook meteen combineert. Dat gebruiken wij niet omdat je totale controle over het eindresultaat wilt.

2 Als eenmaal de foto’s op de computer staan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om een HDR-foto te creeëren. De Fotodokter bespreekt in zijn artikel over HDR verschillende programma’s die dit vol- of halfaumatisch doen.

3 Wil je nog meer controle, dan kun je de methode gebruiken die ik hierboven heb genoemd. Je laadt dan alle foto’s als lagen in één document en voegt aan elke laag een laagmasker toe. In de overbelichte foto gum je alles weg, behalve de details in de schaduwen en in de onderbelichte foto gum je alles weg, behalve de details in de hooglichten. Het is hierbij handig de normaal belichte foto als onderste laag te gebruiken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Style je shoot

Digitale make-up