in

Fotografie-kans: Komende dagen veel vallende sterren – Perseïden


3 augustus 2019, 09:24

De jaarlijkse Perseïden-meteorenzwerm trekt deze dagen weer voorbij. Het hoogtepunt vindt op 12 augustus plaats en wij geven je tips zodat je perfect voorbereid bent!

UPDATE: Perseïden 2019 fotograferen

De komende dagen is er weer een mooie kans om vallende sterren te fotograferen. Tenminste, als de bewolking en maan geen roet in het eten gooien. De komende nachten zullen er steeds meer vallende sterren te zien zijn door de jaarlijkse Perseïden-meteorenzwerm, met een piek op de nacht van 12-13 augustus 2019.

Voor de komende dagen zijn de weersvoorspellingen helaas wisselvallig. Daarnaast kan de (bijna) volle maan ervoor zorgen dat de vallende sterren moeilijker zichtbaar zijn door het felle licht. Je hebt dit jaar dus wel een goede dosis geluk nodig en we raden aan om een donkere plek in de natuur bij een open veld op te zoeken.

Daarnaast heb je het meeste kans om ze in richting het noord-oosten te zien, waarbij de sterren waarschijnlijk op 2/3e tussen de horizon en het hoogste punt verschijnen.

Instellingen om vallende sterren te fotograferen

Met een lange sluitertijd vergroot je de kans om een vallende ster vast te leggen. Het fenomeen is namelijk maar een enkele seconde zichtbaar, dus een goede timing is erg lastig. De sterren veranderen dan van stipjes in mooie streepjes die zich onderscheiden van de rest van de sterrenhemel. Fotografeer vanaf je statief, om bewegingsonscherpte te voorkomen en het jezelf een stuk makkelijker te maken. Zoek een plek op met weinig lichtvervuiling, zodat de lucht zelfs met de langere sluitertijd nog mooi donker blijft en je geen waas van de stadsverlichting ziet. Houd je iso-waarde laag om ruis te voorkomen en zet je diafragma ver open. Stel handmatig scherp op de sterrenhemel en heb vooral heel veel geduld!


Foto: OomsPatrick

Inspiratie opdoen?

We hebben een collectie met foto’s van eerdere sterrenregens voor je gemaakt:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Omgaan met reflectie in de compositie

Onderschat paneel in Lightroom: Transformatie