in

Fotografie Dilemma: wel of geen watermerk op je foto’s?

De een is ervoor de ander is ertegen: plaats je nu wel of geen watermerk op je foto? Een watermerk op een foto heeft zo zijn voordelen, maar sommigen vinden het ook lelijk. Voor beide opties zijn voor- en nadelen te bedenken. In Fotografie Dilemma bespreken we die voor- en nadelen aan de hand van het Zoom.nl forum topic.

In het artikel hieronder bespreken we aan de hand van het Zoom.nl forum topic de voor- en nadelen van het plaatsen van een watermerk op je foto. Zo helpen we jou met het maken van de keuze die het beste bij jou past. Benieuwd naar de andere artikelen die verschenen in Fotografie Dilemma? Je kunt ze hier vinden.

De vraag

Wij van de redactie merkten dat er regelmatig discussie is over dit onderwerp, daarom besloten we eens een topic te starten. Onze vraag:

‘Het is een discussie die alsmaar voortsleept; plaats je nu wel of geen watermerk op je foto? Voor beide opties zijn voor en nadelen te bedenken. Wij zijn daarom benieuwd waar jij voor kiest. Plaats jij wel of geen watermerk op je foto en waarom?’

Wel of geen watermerk? Dit kwam uit de poll!

Bij onze vraag plaatsten we ook een poll. Hier kon je invullen of je wel, geen of af en toe een watermerk plaatst. Het watermerk bleek te winnen.

De voordelen van een watermerk

De reden waarom veel mensen wél een watermerk op hun foto plaatsen, is dat zo iedereen kan zien dat jij de foto hebt gemaakt. Het zou ook diefstal moeten voorkomen: plaats je een watermerk op je foto, dan kan iemand niet zomaar de foto van het internet pakken en zelf gebruiken. Er staat dan immers een watermerk met credits op.

Voor veel fotografen is een watermerk ook een soort van herkenning. Zie het als het signeren van je werk. Voornamelijk op sociale media wordt een watermerk dan vaak gebruikt als herkenningspunt. Iedereen kan dan zien dat jij de foto hebt gemaakt. Zo schrijft Stefanie71: ‘Noem het watermerk, ik noem het m’n werk signeren. Ik doe dat bij de meeste foto’s.’ Wil je graag dat klanten een foto van jou posten mét watermerk? Veel fotografen sturen de hoge kwaliteit foto’s op voor eigen gebruik en sturen dan versies met watermerk mee om ze op sociale media te posten.

Een foto kan ook voor verkeerde doeleinden worden gebruikt, legt PeterKosterHT uit. ‘Afgezien van de mogelijkheid dat je een deel van de kosten van je hobby zou willen dekken, wil je je foto’s wellicht niet in de context waarin de dief hem plaatst of is de dief een politieke partij waar jij het totaal niet mee eens bent, of wil je op zijn minst dat je naam erbij staat.’ Een watermerk zou je foto dus als het ware kunnen beschermen tegen het verkeerd gebruiken van je foto. 

watermerk

Foto: andrevanzalk – ISO 100 · ƒ/14 · 1/160s · 32mm

De nadelen van een watermerk

De nadelen van een watermerk worden in deze opmerking van charger67 eigenlijk in een keer opgesomd: ‘Welnee, heeft totaal geen nut vind ik, het is zo in Photoshop verwijderd, en het maakt je foto alleen maar rommeliger…’

Een watermerk is een extra toevoeging aan je foto. Iets waar je niet per definitie rekening mee had gehouden en iets dat meestal storend is voor het beeld dat je hebt weggezet. Veel fotografen vinden het dan ook zonde van de foto en vinden dat het de foto in zekere zin verpest. Je wilt immers dat je foto in volle glorie staat te stralen.

Een ander nadeel van een watermerk is dat het niet enorm lastig is om ook het watermerk weg te halen. Volg een tutorial op YouTube en ga aan de slag met Photoshop, of een ander bewerkingsprogramma en je hebt het watermerk zo weg. Jammer natuurlijk, zo gaat je harde werk toch verloren. Willen ze je foto echt gebruiken, dan vinden ze dus wel een manier om het watermerk weg te halen. Als ze er niet zoveel moeite voor willen doen, hoef je je hier ook geen zorgen over te maken.

watermerk

Foto: KunstartVlaanderen

Conclusie

Het gebruik van een watermerk op je foto is, zoals eigenlijk alles, een eigen keuze. Je moet helemaal zelf weten of je een watermerk op je foto zet. Doe je het puur om diefstal te voorkomen, dan zul je misschien een groep tegenhouden, maar als iemand echt graag je foto wilt stelen, vindt diegene waarschijnlijk wel een manier om dat te doen. Het is echter wel een goede manier om je foto te signeren en zo dus eigenlijk een beetje reclame te maken voor jezelf.

watermerk

Foto: JLfoto – ISO 500 · ƒ/11 · 1/400s · 164mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De mooiste reisfoto’s: je vakantiefoto’s bewerken in Lightroom

De top 10 mooiste fotolocaties in Frankrijk