in

Fotografie Dilemma: wel of geen UV-filter gebruiken?

Het UV-filter is onder fotografen nog vaak een punt van discussie. Moet je nu wel een UV-filter gebruiken en waarom dan wel of niet? In Fotografie Dilemma bespreken we de voor- en nadelen aan de hand van de discussie op het Zoom.nl Forum. Zo kun jij straks een weloverwogen beslissing maken over het gebruiken van een UV-filter.

Het UV-filter is een glazen filter dat je veelal op je lens schroeft en dat ultraviolet licht blokkeert. UV licht kan namelijk voor een blauwe waas op de foto zorgen en daar wordt je foto logischerwijs niet mooier van. Een UV-filter is echter, voor dit doel, lang niet altijd meer nodig. Hoe dat precies zit en wat dan de voor- en nadelen van een UV-filter zijn, vertellen we je in dit artikel.

In de rubriek Fotografie Dilemma, behandelen we een dilemma of vraag waar veel fotografen tegenaan lopen. Benieuwd naar de andere artikelen in deze rubriek? Alle artikelen vind je hier.

De vraag

Wij vroegen ons af hoeveel van onze fotografen een UV-filter gebruiken en waarom dan precies. We begonnen de discussie dan ook met de volgende vraag:

‘Veel fotografen gebruiken een UV-filter. Het filter is lang niet altijd meer noodzakelijk, maar kan wel voordelen bieden. Hoe zit het bij jullie, gebruiken jullie een UV-filter of niet? En waarom dan wel/niet?’ 

Gebruik jij een UV-filter? Dit kwam uit de poll!

Bij het forum topic hebben we ook een poll geplaatst. Je kunt nog steeds stemmen op die poll, maar tot nu toe geeft 63,16% van de fotografen aan geen UV-filter te gebruiken, 36,84% van de fotografen gebruikt wel een UV-filter.

Is een UV-filter nog wel nodig?

Al snel wordt duidelijk dat een UV-filter vaak niet écht meer nodig is om ultraviolet licht te blokkeren. Veel moderne lenzen zijn hier immers al niet echt gevoelig meer voor. Forumlid corvee1r zegt hierover: ‘Voor mij niet nodig, gewoon altijd de zonnekap erop, werkt ook beschermend. En altijd je lensdoppen gebruiken. Voor UV blokken ook niet nodig, sensoren zijn niet écht gevoelig voor UV, zo’n filter is dan overbodig, zit al in de camera.’

Ook forumlid in2lapland ziet het nut van een UV-filter niet zo zeer meer in en schrijft: ‘UV filter heeft in het digitale maar een paar toepassingen. Als je de nadelen in je voordeel wilt laten spreken. De ander is op grote hoogte – bergen -’.

Daar heeft hij een goed punt, in bijzondere omstandigheden, zoals op grote hoogtes. Hier komt veel meer ultraviolet licht voor dan wanneer je een stuk lager staat. Tegen deze hoeveelheden UV licht zijn lenzen vaak nog niet goed bestand, waardoor je hier soms wel een blauwe waas over je foto kunt krijgen. Ook op heel erg zonnige dagen kan er voldoende ultraviolet licht aanwezig zijn om dat op je foto te zien.

De nadelen van een UV-filter

Zoals je waarschijnlijk gelezen hebt, zitten er zeker ook nadelen aan het gebruiken van een UV-filter, maar wat zijn die nadelen dan eigenlijk? Om te beginnen zit er een extra stuk glas voor je camera, wat betekent dat de kwaliteit van je foto, hoe minimaal ook, wat achteruit gaat. Dit is zeker het geval wanneer je een UV-filter van niet zo’n hoge kwaliteit hebt. Starthier zegt hierover: ‘Voor mij geen UV filters, de zonnekap voldoet ruimschoots. Meer kans op flare wil je ook niet. De beste bescherming voor je lens ben je nog altijd zelf. Op moeilijk terrein b.v. de hand voor de lens houden, of een oude sok er over heen kan ook. Als je dan toch een UV filter wilt gebruiken koop dan een goede, de dingetjes van 3 tientjes beïnvloeden de weergave kwaliteit van de lens nadelig.’

Moderator ko3ntje geeft aan dat ook hij is gestopt met het gebruiken van UV-filters. ‘Niet meer. Het grootst merkbare nadeel wat ik ook echt zelf heb ervaren is de vergrote kans op lensflare, lichtvlekken en ghosting. Momenteel is nog wel een voordeel in sommige gevallen een extra beschermlaag voor het objectief. 😁😊’

Een UV-filter kan dus ook voor lensflare zorgen. Die ontstaat wanneer licht vanuit een bepaalde hoek op het filter valt. Afhankelijk van het filter ontstaat er dan wel of geen flare. Wanneer je te maken krijgt met een lensflare, is dus ook afhankelijk van het filter dat je hebt. Een lensflare hoeft overigens niet altijd lelijk te zijn, zo maakten we laatst nog een galerij met mooie foto’s met een lensflare. Klik op de foto hieronder om die galerij te bekijken.

uv-filter

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Het UV-filter als bescherming

Zoals al even werd genoemd, gebruiken de meeste fotografen een UV-filter niet meer om ultraviolet licht te noemen, maar om de lens te beschermen. Niet zo gek, het UV-filter is immers eigenlijk gewoon een stuk glas dat je op je lens zet. Krassen en barsten komen zo niet direct in het glas van je dure lens, maar op het glas van je, veel goedkopere, UV-filter. Dat filter is vervolgens veel goedkoper en veel gemakkelijker om te vervangen dan een volledige lens. Laat je je lens echter echt een keer hard vallen, dan zal ook een UV-filter je lens niet kunnen redden.

Forumlid kingcanon legt het nog even uit: ‘Eén van de voordelen v/h gebruik van een UV-filter (of vergelijkbaar filter) is de bescherming van de frontlens v/h objectief (bv. tegen krassen door zand, kras van een takje, enz. …). Dit is ook één van de redenen waarom vele fotografen een UV-filter (of een ander vergelijkbaar beschermingsfilter) gebruiken (waaronder ikzelf). Liever het UV-filter beschadigd dan de frontlens van het objectief ! Ook bv. bij een kleine valpartij … (heb kennissen die het hebben meegemaakt en zo, tot hun grote opluchting, alléén het filter moesten vervangen).’

Er zijn best wat fotografen die een UV-filter gebruiken ter bescherming van de lens. Een van hen is vBartheld. ‘Ik gebruik wel een UV-filter, dit inderdaad om schade te voorkomen. Moet ook eerlijk zeggen dat ik niet lang genoeg fotografeer om echt ‘last’ gehad te hebben van de nadelen die ik hier lees. Totaal geen ervaring mee eerlijk gezegd. Wanneer hebben jullie dan last van de nadelen?’ PeterE3 geeft aan af en toe een UV-filter op zijn lens te schroeven, bijvoorbeeld in risicovolle situaties. ‘Ik gebruik een UV filter alleen maar, als er door bv zand kans op beschadigingen kan zijn. Zoals dit weekend, tijdens de storm, waarop ik naar de kust ben geweest. Maar verder gebruik ik het nooit. En qua bescherming vertrouw ik maar op mezelf en de zonnekap.’

De conclusie: wel of geen UV-filter?

De keuze om wel of geen UV-filter te gebruiken is natuurlijk helemaal aan jou. Momenteel heeft het UV-filter eigenlijk nog maar één echt voordeel en dat is de bescherming, maar het kan wel een overwegend voordeel voor je zijn. Heb je een goed UV-filter en wil je graag je lens beschermen, dan kan het voor jou een voordeel zijn om een UV-filter op je lens te schroeven. Vertrouw je op jezelf en gebruik je liever een zonnekap, dan kun je ervoor kiezen om geen UV-filter te gebruiken. Zo krijg je ook niet te maken met de nadelen. Je hoeft het UV-filter daarbij natuurlijk ook niet standaard op je lens te hebben, zoals peterE3 al aangaf, kun je ook een UV-filter gebruiken als jij denkt dat het nodig is. Bijvoorbeeld als het hard waait op het strand, of op een zonnige dag hoog in de bergen. Wil je meer weten over het gebruiken van een UV-filter? In dit artikel leggen we je alles nog eens uit.

uv-filter

Bekijk de video!

Wil je meer weten over UV-filters? In de video hieronder vertellen we je het een en ander over het UV-filter en wat je er precies mee kunt doen. 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto’s importeren in Lightroom: dit zijn een aantal slimme instellingen om te gebruiken

Beheers het licht: deze verschillende soorten licht moet je kennen