in

Fotografie dilemma: waar verkoop jij je foto’s?

Het is voor veel hobbyfotografen een droom: geld kunnen verdienen met je foto’s en er misschien zelfs ooit een fulltime baan van maken. Dan moet je natuurlijk wel ergens beginnen, maar waar verkoop je dan je foto’s? In Fotografie Dilemma bespreken we het antwoord op deze vraag aan de hand van de antwoorden van een aantal forumleden van het Zoom.nl forum.

Niet iedereen heeft de ambitie om fulltime aan de slag te gaan met fotografie en dat hoeft ook helemaal niet. Heel veel mensen vinden het ook helemaal niet nodig om hun foto’s te verkopen. Een hele hoop andere mensen vindt het juist wel leuk om foto’s te verkopen, maar ja, waar doe je dat dan? In het artikel hieronder geven we je daar antwoord op en stellen we verschillende opties voor je samen.

Meer leren over het maken van de mooiste foto’s? Volg dan de Zoom Academy Fotografiecursus Compositie!

De vraag: waar verkoop je je foto’s?

Om dit topic te starten, begonnen we natuurlijk weer met een vraag. Wij waren namelijk wel benieuwd of en waar jij je foto’s verkoopt. De vraag luidde als volgt: ‘Fotografie is een prachtige hobby, veel hobbyfotografen proberen met hun foto’s een centje bij te verdienen en soms lukt dat aardig. Sommige fotografen nemen hier en daar een klusje aan, anderen verkopen hun foto’s online. Wij vragen ons af: verkoop jij je foto’s en zo ja, waar en hoe?’

Foto’s kunnen op enorm veel verschillende plekken en manieren verkocht worden, dat moge duidelijk zijn. Ook in het forum topic werden al behoorlijk wat verschillende opties genoemd. Een paar van de populairste hebben we wat verder voor je uitgewerkt. Onderaan het artikel vind je nog een kort lijstje met andere mogelijkheden.

Verkoop jij je foto’s? Check de poll!

Voordat we onze forumleden vroegen wáár zij dan hun foto’s verkochten, waren we eerst benieuwd of ze hun foto’s wel eens verkochten. Om daarachter te komen, lanceerden we een poll bij het topic. In de grafiek hieronder kun je de antwoorden op die poll bekijken!

Privé

Een logische en een van de meest genoemde opties is dat foto’s vaak privé worden verkocht. Dat wil zeggen: aan de hand van een opdracht. Iemand vraagt je om ergens foto’s van te maken en jij zet dat voor die specifieke persoon op de foto en krijgt er een bedrag voor. Forumlid corvee1r schrijft zo bijvoorbeeld: ‘Heb af en toe een foto opdracht. Ik word per foto door de opdrachtgever betaald, niet verkeerd 😉’

Werk aan de Muur

‘Zo nu en dan via werk aan de muur, verder heb ik goede ervaringen met exposities. Stukje investering met lijsten ophangsystemen, beprijzing enz. maar nog nooit verlies geleden. En erg leuk om te doen’, schrijft Venomi. Venomi is zeker niet de enige Werk aan de Muur is een van de populairste sites om je foto’s te verkopen. Via deze site kun je gratis foto’s uploaden die je wilt verkopen. Wilt iemand dan jouw foto kopen, dan gaat dat makkelijk online. Het nadeel van dit handige initiatief? Er is enorm veel aanbod en het is dus ook lastig om hier op te vallen.

Oypo

Oypo is een fijne site om foto’s van bijvoorbeeld evenementen of sportwedstrijden te verkopen. Je maakt een galerij met foto’s aan, geeft het bedrag aan dat je daarvoor wilt verdienen en iedereen met de link naar je galerij, kan de foto’s direct bestellen. Je hoeft ze dus niet op te sturen, dat stukje administratie neemt Oypo je uit handen. Nadeel: een deel van het bedrag dat je vraagt, gaat naar Oypo zelf. Je moet je foto’s dus wat duurder maken wil je er ook echt wat mee verdienen.

Verkoop je foto’s via andere opties

Natuurlijk zijn bovenstaande drie opties die we noemden zeker niet de enige. Er zijn tal van opties voor het verkopen van foto’s. Zo kun je foto’s via stockbureaus, Instagram of je eigen portfolio of website verkopen. Het is maar net wat jij fijn vindt en wat voor jou handig werkt. Op zoek naar nog wat andere opties? Hieronder sommen we er nog een paar voor je op.

verkoop


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen op reis: zo mis je geen enkel moment!

Dit waren de mooiste foto’s van juli 2022!