in

Fotografie dilemma: hoe maak je goede back-ups van je foto’s?

Hoe zorg je ervoor dat je foto’s veilig staan opgeslagen? Daar zijn tal van oplossingen voor, met ieder z’n eigen voor- en nadelen. In Fotografie Dilemma bespreken we verschillende opties, aan de hand van de discussie op het Zoom.nl Forum. In dit artikel hebben we het over verschillende mogelijkheden om back-ups te maken.

Back-ups; ze zijn er in vele soorten en maten. Waar de een ervoor kiest om zijn foto’s op te slaan op bijvoorbeeld SD kaartjes, kiest de ander voor verschillende (externe) harde schijven, cloudopslag of zelfs een NAS. Wat zijn de verschillende opties en wat denken onze forumleden hiervan?

Ook deelnemen aan deze discussies? Neem dan eens een kijkje op ons forum en wordt (natuurlijk gratis en geheel vrijblijvend) lid!

De vraag

De discussie begon met een vraag van moderator ko3ntje in een nieuw topic. Zijn vraag:

‘Nou……… Backup opties…. 🤔 kan soms ook zo’n leuk punt van discussie zijn.

Zeker niet het belangrijkste om foto’s te kunnen maken maar ook zeker niet onbelangrijk in de fotografie wereld dacht ik zo. Tenminste velen willen veel van die leuke plaatjes toch wel ergens veilig kunnen neerzetten hé. (behalve in een lijstje op de kast of aan de muur 😁).

Dus…. Was gewoon eens even benieuwd of jullie en zoja wat jullie gebruiken als backup opties.. En juist wel of juist niet toegankelijk en/of verbonden met het internet.’

Verschillende opties voor het maken van back-ups

Al snel worden er een hoop reacties geplaatst in het topic en worden verschillende opties voor het maken van back-ups geopperd. Opslag op HDD, SSD, NAS en online komen allemaal voorbij. Om ervoor te zorgen dat voor jou alles duidelijk op een rijtje staat, behandelen we de populairste opslagmogelijkheden voor je in het artikel hieronder.

Back-ups op een externe harde schijf (SSD versus HDD)

De externe opslag blijkt voor velen populair. Forumlid hjhvanbussel geeft aan vooral gebruik te maken van een externe Lacie HDD en een OneDrive opslag online. ‘Ik maak gebruik van LaCie Rugged harde schijf en OneDrive als online oplossing. Zo heb ik het op twee plaatsen staan. OneDrive vooral om direct schijfruimte op de laptop te besparen en toch snel bij de bestanden te kunnen. En de externe harde schijf vanwege de veiligheid van een offline medium.’ Let er bij deze optie wel op dat een externe HDD een draaiend element bevat, dat kan beschadigen en over tijd daardoor corrupt kan raken. Dan zijn de bestanden na enkele jaren dus niet meer gegarandeerd veilig.

Michelle geeft aan dat ook zij voor externe opslag kiest, maar in vorm van een SSD. Zij gebruikt de Samsung T5 SSD voor, voornamelijk, het editen van video’s. Een SSD heeft als voordeel dat de bestandsoverdracht vele malen sneller is, maar bovenal ook dat de bestanden die erop staan veiliger zijn, omdat er geen draaiende of bewegende onderdelen in zitten. SSD staat dan ook voor ‘Solid State Drive’. 

back-ups

Veilig werken met externe harde schijven

Een externe harde schijf kan natuurlijk kapot gaan. Met een SSD heb je daar minder kans op, maar wanneer er brand uitbreekt, er wordt ingebroken, of je de SSD per ongeluk flink laat vallen, lopen je bestanden gevaar. Gelukkig zijn er manieren om een volledig verlies van foto’s en bestanden te voorkomen. TWvU vertelt hoe hij het heeft opgelost: ‘Ik heb twee externe harde schijven van elk vier terabyte. Daar passen drie volledige back-ups op. Periodiek hang ik ‘s ‘avonds één van die schijven aan mijn PC. Met een gewone copy opdracht kopieer ik dan mijn hele dataschijf naar die externe schijf. ’s Ochtends is de back-up dan klaar. Een van de harde schijven bewaar ik buitenshuis. En na elke drie back-ups wissel ik dat weer om.’

Online back-ups maken

Naast het maken van een offline back-up, zoals het geval is met bijvoorbeeld een externe harde schijf, kun je ook een online back-up maken. Er zijn enorm veel opties voor het maken van online back-ups. Zo kun je denken aan iCloud, DropBox, Google Drive en Microsoft OneDrive. In het forum wordt vrijwel alleen Microsoft OneDrive genoemd als gebruikte opslag. Zo geeft Michelle aan dat ze al haar bestanden uiteindelijk op OneDrive zet.

Veelal wordt een combinatie van online back-ups en offline back-ups gebruikt. Dit zorgt er namelijk voor dat je vrijwel altijd je bestanden veilig hebt staan. Het nadeel van het maken van enkel een online back-up is dat je natuurlijk gehackt kunt worden. Daarbij wordt een online opslag boven de één terabyte snel erg duur. Wanneer je kiest voor een online opslag, zijn je bestanden wel beschermt in bijvoorbeeld het geval van brand. 

back-ups

Back-ups maken met een NAS

Ook de NAS wordt als optie opgeworpen, een NAS wordt gezien als een erg veilige optie om je bestanden op te slaan. NAS staat voor Network Attached Storage. Een NAS zet een of meerdere externe harde schijven om in een draadloos netwerk, waardoor je als het ware een persoonlijke Cloud ontwikkeld. Bladehans60 vertelt erover: ‘Ik heb sinds een maand een NAS en als extra een externe HD (WD).’ Hij vult later aan dat hij gebruik maakt van een Synology 720+met twee Seagate 4TB schijven.

Wil je voor een flinke back-up met een NAS gaan? Dan heeft Koen7 daar een opstelling voor. ‘Ik plaats al mijn foto’s, video’s en alle andere digitale bestanden op een Synology-NAS (DS716+II – 2 x 8TB die gespiegeld staan, dwz als 1 schijf uitvalt, heb ik nog de andere schijf waarop mijn foto’s staan) die aangesloten is op mijn laptop (via het interne netwerk). Vanop de laptop werk ik in Lightroom Classic en mijn foto’s blijven op de NAS staan. De catalogus wordt bewaard op mijn laptop. Deze catalogus wordt ook nog eens iedere dag gebackupt naar mijn NAS.

Iedere dag wordt mijn volledige NAS (eigenlijk alle bestanden die zijn gewijzigd/bijgekomen tov de vorige dag) gebackupt naar een andere NAS die enkel gebruikt wordt als backuptoestel. Daarnaast ga ik elke 3 à 6 maanden alle bestanden manueel backuppen op 2 externe schijven die ik om beurt wissel. Deze schijven blijven niet bij mij thuis liggen. Dit indien er thuis iets zou gebeuren, heb ik toch nog altijd al mijn foto’s digitaal. Dit laatste is wel een relatief intensief werkje, maar zo voel ik er mij veilig bij.’

back-ups

Andere artikelen over back-ups

Heb je bovenstaande beschouwing van het topic over back-ups gelezen en zou je hier graag nog wat meer over leren? Wij hebben een kleine selectie van artikelen gemaakt waar je wat extra informatie over verschillende soorten opslag uit kunt halen:


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 20mm F2 DG DN | Contemporary

Creatief met je foto’s: de nieuwe Neural Filters in Photoshop