in

Fotografie dilemma: hoe bescherm jij je foto’s?

Het is altijd lastig: hoe bescherm je je foto’s tegen online diefstal? De een heeft er hele tactieken voor, de ander laat het op zijn beloop en doet er verder niets aan. Op ons Zoom.nl Forum vroegen we leden of en hoe zij dan hun foto’s beschermen. In Fotografie Dilemma bespreken we vervolgens de verschillende mogelijkheden met je.

Het gebeurd helaas vaak genoeg: een foto wordt van het internet af geplukt en gebruikt voor bijvoorbeeld commerciële doeleinden, terwijl er niet gekeken wordt wat de rechten van de foto zijn. Vaak kom je er dan als fotograaf niet of pas veel later achter dat jouw foto buiten jou om is gebruikt. Voor veel fotografen is dat even schrikken en enorm vervelend. In dit artikel bespreken we dan ook hoe verschillende forumleden dit aanpakken.

Meer leren over professionele fotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Professioneel fotograaf worden!

De vraag: hoe bescherm jij je foto’s?

Twee weken geleden gingen we nog dieper in op de vraag of je nu wel of geen watermerk op je foto’s moet plaatsen. Dat artikel kun je hier vinden. Nu vroegen we ons af of jij je foto’s op een bepaalde manier beschermt tegen online diefstal. We stelden de volgende vraag op het Zoom.nl Forum topic.

‘Een paar weken geleden vroegen we jullie naar het plaatsen van een watermerk op je foto’s. Nu vragen we ons af hoe jullie je foto’s online beschermen tegen ongevraagd gebruik en diefstal. Doe je dat door middel van een watermerk, door je foto te verkleinen, of heb je een andere methode? Wij zijn benieuwd!’

Ik bescherm niet

Een aantal fotografen doet helemaal niets om diefstal van foto’s te voorkomen. Zo schrijft vBartheld: ‘Ik ben heel naïef. Ik doe er niets tegen. De foto’s die ik maak zijn gewoon gemaakt omdat ik het leuk vind om mijn hobby te beoefenen, niet omdat ik enorm veel… waarde? hecht aan het resultaat. Tuurlijk is een mooie foto leuk, maar goed. Misschien interesseert het mij niet helemaal wat er daarna mee gebeurt.

Foto’s waar bijvoorbeeld mijn kinderen op staan, wil ik niets geks mee gedaan hebben. Maar die deel ik ook niet online.

Samengevat maakt het mij niet uit wat er met mijn kiekjes gebeurt, foto’s waarbij ik dat wel vind, heb ik niet gedeeld. Dus beschermen doe ik niet (meer)’

Watermerk

Voor een watermerk wordt over het algemeen het meeste gekozen. Ko3ntje schrijft bijvoorbeeld: ‘Eigenlijk alleen momenteel watermerk, en als ik eraan denk maak ik ze wel wat kleiner voor online reclame. 😁🤔’.

Het watermerk is een relatief makkelijke methode om toch wat van jezelf achter te laten op een foto, al zitten hier ook wel wat nadelen aan. Zo kan een watermerk er vaak redelijk makkelijk afgehaald worden met Photoshop en kan het ook het beeld ‘verpesten’. Zo schrijft Joeri.lmbos: ‘Ik plaats meestal een watermerk. Maar dan wel onderin of in een hoek. Het nadeel daarvan is dat mensen ze er makkelijk af kunnen knippen. Helaas ben ik al eens een foto van mij tegen gekomen waarvan dat het geval was.’

bescherm

Foto: wvdwater – ISO 160 · ƒ/10 · 4s · 14mm

Verkleinen en exif

Een laatste methode die ook vaak wordt genoemd is het in lage resolutie online plaatsen van foto’s. Met een verkleinde foto kan immers gewoon een hoop minder gedaan worden. Ook plaatsen veel leden hun gegevens in de exif. Dit beschermt natuurlijk niet direct tegen diefstal, maar het zorgt er wel voor dat mensen je gegevens kunnen vinden en je zo eventueel kunnen vragen of ze je foto mogen gebruiken. ‘Toch zet ik mijn gegevens wel in de exif-data al is het maar omdat eerlijke mensen me dan kunnen vinden.

En ach, ik verklein ze wel. Groot is online nergens voor nodig, integendeel, maakt sites alleen maar trager (al is dat tegenwoordig zelden nog een probleem)’, schrijft PeterKosterHT bijvoorbeeld.

Bescherm je foto’s

Het is natuurlijk helemaal aan jou of je besluit je foto’s te beschermen of niet. Als je het niet zo erg vind als je foto gebruikt wordt door anderen, dan is een bescherming niet nodig. Zie je dat niet zitten, dan kun je voor bijvoorbeeld een watermerk of je gegevens in de exif kiezen. Dat houd diefstal niet direct tegen, maar het kan mensen afschrikken en het maakt ook dat jouw foto’s herkenbaarder zijn. Wil je weten of iemand jouw foto’s al eens heeft gebruikt online? Dan kun je proberen je foto’s te traceren.

Lees ook:

bescherm

Foto: madcorona – ISO 250 · ƒ/5.6 · 1/800s · 400mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van juni 2022

Storende elementen verwijderen in Photoshop: werken met de stapelmodus