in

Fotografie Dilemma: fullframe of crop sensor?

Camera’s kun je grofweg opdelen in twee soorten: fullframe camera’s en camera’s met een cropsensor. Aan beide sensoren zitten voor- en nadelen en beide sensoren worden dan ook veel gebruikt. In Fotografie Dilemma bespreken we aan de hand van het Zoom.nl Forum topic beide opties en helpen we jou met het maken van een goede keuze.

Er zijn veel verschillende soorten sensoren. De meest bekende zijn echter de fullframe en de ASP-C sensor. Dat zijn dan ook de sensoren waar we in dit artikel de meeste nadruk op zullen leggen. We vertellen je wat over de verschillende sensoren en bespreken de voor- en nadelen. Zo kun jij straks een weloverwogen keuze maken.

Leren hoe je ook je camera schoon kunt maken? Volg dan de Zoom Academy cursus Camera-onderhoud

De vraag

Zoals ieder topic begon ook dit topic met een vraag, beheerder Michelle schreef het volgende:

‘Gebruiken jullie een full-frame camera of een met een crop-sensor? Laat het weten in de poll!’

Fullframe of crop? Dit kwam uit de poll!

Bij het topic werd ook een poll geplaatst. Hier kon je invullen welke sensor jij gebruikt. De fullframe en de APS-C sensor kwamen als populairste uit de poll, de fullframe won met een kleine meerderheid. Bekijk hieronder de volledige uitslag.

Een sensor, wat is dat eigenlijk?

Goed, voordat we je wat meer vertellen over de fullframe en de APS-C sensor, leggen we je eerst even kort uit wat een sensor nu precies is. De uitleg is namelijk eigenlijk ook heel simpel, een sensor is het gedeelte van de camera waar het licht op valt. Die sensoren zijn er in veel verschillende maten, zo heb je dus de fullframe sensor, maar ook de APS-C sensor. Verder zijn er nog andere sensoren. Het verschil tussen al deze sensoren, zit hem in het formaat.

Wat is een crop sensor (APS-C)?

We beginnen met de crop sensor en dan dus met name de APS-C sensor. De APS-C sensor is een kleinere sensor dan de fullframe sensor. Dit maakt dat niet al het licht dat door de lens naar binnen valt ook op de sensor valt. Het licht dat buiten de sensor valt, wordt niet meegenomen in het beeld, waardoor het beeld dus als het ware wat gecropt wordt. Vandaar ook de naam ‘crop sensor’. Hoe kleiner de sensor is, hoe groter de cropfactor. Heb je een APS-C sensor, dan moet je rekening houden met een cropfactor van 1,5x. De meeste lenzen laten de brandpuntsafstand zien voor fullframe sensoren. Fotografeer je dus op 18mm, dan is je werkelijke brandpuntsafstand bij een APS-C sensor 27mm. Heb je een Canon camera met een APS-C sensor, dan heb je vaak te maken met een cropfactor van 1,6x.

Wanneer een camera een cropfactor heeft en dus niet al het licht dat de camera binnenvalt opvangt, gaat de kwaliteit ook iets omlaag. Het verschil tussen een APS-C en een fullframe merk je zeker niet altijd, je kunt het verschil het beste merken als het donker is. Omdat je namelijk met een fullframe meer licht vangt, kun je met deze sensor ook met hogere iso getallen werken. Bij een APS-C krijg je dan sneller te maken met ruis.

Micro-fourthirds en APS-H

Twee andere bekende sensoren zijn de Micro-fourthirds en de APS-H sensoren. De Micro-fourthirds komt nog regelmatig voor, maar is zeker niet zo populair als de APS-C. Dat komt omdat deze sensor nog een stuk kleiner is, de cropfactor is hier ongeveer 2x. Ook de APS-H sensor is een stuk minder populair. Deze sensor is juist wat groter en zit tussen de APS-C en de fullframe sensor in. De APS-H sensor heeft een cropfactor van 1,3x. Forumlid in2lapland vertelt duidelijk welke verschillende cropfactoren er bij welke camera en sensor horen. ‘Canon 90D APS-C: 1.6, Sigma SDQ APS-C: 1.5, Sigma SDQ-H APS-H: 1.3, Canon 5D IV Full-frame.’

Wat is een fullframe sensor?

De fullframe sensor is de grootste sensor van alle sensoren. Al het licht dat door de lens de camera in valt, valt dan ook op de sensor. Een camera met deze sensor heeft dan ook geen cropfactor. De fullframe sensor wordt vaak benoemd als beste sensor, simpelweg omdat deze sensor zorgt voor het meest realistische beeld en de beste kwaliteit. Er zit echter ook een groot nadeel aan de fullframe sensor, een camera met fullframe sensor is namelijk aanzienlijk duurder dan een camera met APS-C sensor.

Conclusie: kies je een fullframe of een crop sensor?

De keuze tussen een fullframe sensor en een crop sensor kan best lastig zijn. Je wilt immers het beste, máár: heb je dat wel nodig? Dat is een kritische vraag die je jezelf moet stellen. Wil je veel gaan fotograferen in het donker, of in lastige lichtsituaties, dan kan een fullframe camera een goede keus zijn, mits je het budget hebt. Heb je er geen budget voor? Geen zorgen, met camera’s met een APS-C sensor worden ook gewoon schitterende foto’s gemaakt en in een hoop gevallen doet een camera met APS-C sensor niet eens onder voor een fullframe. Forumlid p.heins kan dat benadrukken: ‘Ik gebruik nu Canon 6D MK II en 5D Mark II .Maar hiervoor aps-c gebruikt, ook niks mis mee. Mooi scherpe beelden mee gemaakt die nu aan de muur hangen. Als je maar goede lenzen gebruikt.’

Vaak wordt in eerste instantie voor een APS-C camera gekozen, dit omdat een kleinere sensor gewoon een stuk goedkoper is. Wil je vervolgens toch serieuzer aan de gang, dan kun je later overstappen naar een fullframe, zoals voor gerard-20 het geval is. ‘Momenteel fotografeer ik met een Nikon D7200 met een aps-c sensor. Mijn wens is wel om een een keer over te stappen op een Nikon Z6 waar een full frame sensor in zit.’ Voor veel fotografen is de cropfactor van bijvoorbeeld een APS-C overigens ook een voordeel, zo heeft je lens als het ware toch wat meer bereik. Met een objectief van 300mm kom je dan plotseling tot ongeveer 450mm.

Bekijk de video!

Wil je het verschil tussen verschillende sensoren graag eens op beeld zien? In deze video vertellen we je er meer over en laten we het je zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Ricoh WG-80

Zo fotografeer je paarden in actie