in

Fotograferen in het donker: deze onderwerpen zijn extra mooi als de zon onder is

In het donker zijn heel andere onderwerpen mooi om te fotograferen dan overdag bij veel licht. Steden worden bijvoorbeeld prachtig verlicht, voertuigen kun je laten vervagen en een haven of industrieterrein krijgt ineens sfeer. Wat zijn nu mooie onderwerpen om in het donker te fotograferen?

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Licht in het Donker in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen bij weinig licht en nog veel meer!

Dit zijn dé onderwerpen om mee aan de slag te gaan in het donker, we vertellen ze in het kort. Natuurlijk is de lijst niet compleet: je kunt jouw eigen creativiteit gebruiken om ook andere onderwerpen prachtig vast te leggen.

Landschap

Sommige landschappen zijn overdag niet zo heel boeiend, maar in het donker ineens supermooi. Dat geldt voor vergezichten, maar ook voor andere landschapsfoto’s. En natuurlijk zijn er ook plekken, zoals het veel gefotografeerde Kinderdijk, die zowel bij licht als in het donker prachtig zijn. 

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar in het donker kun je ook in het bos aan de slag!

Kees van Dongen (keesvandongen)
Fujifilm X-T3 · ISO 320 · F 8 · 1/4 SEC · 71,5 MM

Sterren

Wat geeft er diep in de nacht nog natuurlijk licht? Juist: sterren! Dit is dan ook hét onderwerp dat je echt alleen in het donker kunt fotograferen. Je kunt gaan voor een foto van ‘gewoon’ de sterrenhemel, voor star-trail of voor bijvoorbeeld de melkweg.

Diep in de nacht kun je aan de slag om sterren te fotograferen.

Jeroen Linnenkamp (jlinnenkamp)
Fuji X-T20 · ISO 3200 · F 2,8 · 15 SEC · 12 MM

Stad en skyline

Als de avond valt worden diverse gebouwen mooi verlicht, wat prachtige beelden op kan leveren. De klassieker onder de nachtfoto’s is de skyline. Een horizon met verlichte gebouwen geeft een oogverblindend beeld. Vooral met water op de voorgrond heb je al snel een spectaculaire foto. Overigens maak je de beste skylinefoto’s niet in het pikkedonker, maar tijdens het blauwe uurtje. 

Lightpainting

Als er weinig licht aanwezig is, kun je ook gaan spelen met licht door het zelf toe te voegen! Gebruik daarbij een lange sluitertijd en je vervaagt het licht tot strepen. Met andere woorden: lightpainting!

Noorderlicht

Een natuurfenomeen dat je vooral in Scandinavië kunt zien: het noorderlicht, ook wel aurora genoemd. Voor veel fotografen is het een droom om dit ooit vast te kunnen leggen.

Blauwe uur

Oké dit is geen echt ‘onderwerp’ maar een fotografiemoment: het blauwe uur. Het blauwe uur komt twee keer per dag voor: voor zonsopkomst en na zonsondergang. Dit is door de prachtige diepblauwe kleur hét moment voor de avond/nachtfotograaf om aan de slag te zijn.

HDR

Ook HDR is geen ‘onderwerp’, maar een techniek. Je maakt hierbij meerdere foto’s met verschillende belichtingen van dezelfde setting, om die foto’s samen te voegen. Je haalt zo alles uit de lichtomstandigheden van dat moment.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Licht in het Donker in Zoom Academy. Hierin leer je te fotograferen bij weinig licht en nog veel meer!

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de benodigde apparatuur
  • Het fotograferen in de avonduurtjes in steden
  • Hoe je de sterren in de nacht kunt vastleggen
  • Nog veel meer over het blauwe uur en lightpainting

Bekijk hier de volledige Cursus Licht in het Donker.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Ga je op reis? Dit zijn de do’s en don’ts bij reisfotografie!

Macrofotografie: de compositieregels in de praktijk toegepast