in

Fotograferen in en om het water7 augustus 2015, 14:00

Onder de waterspiegel houdt zich een voor ons onbekende en magische wereld schuil. Daarom is het extra leuk om onderwaterfoto’s te maken tijdens het zwemmen, snorkelen, of duiken. Of dat nu op vakantie is of vlakbij huis. Ook boven de waterspiegel valt er trouwens genoeg te fotograferen. Hoe leg je dit alles het beste vast?

Vloeistof

Onderwater kun je prachtige foto’s maken. Een groot verschil met fotograferen bovenwater, is dat je omringd bent door een vloeistof. Water gedraagt zich anders dan lucht. Daarom zijn er wat extra dingen om op te letten. Allereerst is het zicht beperkt. Vlak onder de waterspiegel is er nog veel zonlicht, maar hoe dieper je gaat, hoe donkerder het wordt. Hetzelfde geldt voor de kleuren. Alleen dicht bij de oppervlakte zien kleuren er natuurgetrouw uit. Dieper en verder van je vandaan vallen steeds meer kleuren weg. Probeer daarom om zo dicht mogelijk bij een mooie plant, vis of rotsformatie in de buurt te komen. Fotografeer liefst met het zonlicht mee, dus dat het licht mooi op de voorzijde van je onderwerp valt. Lees hier extra tips als je boven water in de volle zon fotografeert.


Foto: eyefocus-76

Kleurrijke foto’s

Vooral dieper onderwater is het donkerder en verdwijnen kleuren. Je kunt dan beter de flitser inschakelen. De flitser geeft extra licht en zorgt ervoor dat de kleuren terugkomen. Let er wel op dat je accu aanzienlijk sneller leeg raakt als je flitst. Verder is het bereik van de flitser beperkt. Dus het blijft belangrijk om naar je onderwerp toe te gaan. Waar geen flitslicht komt, blijven de mooie kleuren verborgen en is het donker. Dit kun je prima in je compositie meenemen. Plaats iets kleurrijks op de voorgrond en gebruik een stukje interessante omgeving als achtergrond. Door het verschil in licht en kleur springt je onderwerp er extra goed uit. Er drijven altijd deeltjes in het water. Nadeel is dat die het flitslicht reflecteren en als een soort sneeuw op je foto terechtkomen. Hoe helderder het water, hoe minder last je hiervan hebt. Fotografeer je ondiep, probeer het dan eerst zonder flitser, dan heb je er helemaal geen last van.


Foto: edvanl

Goed voorbereid

Controleer voordat je het water ingaat of er voldoende ruimte op het geheugenkaartje vrij is. Want eenmaal onderwater is van geheugenkaart wisselen onmogelijk. Is het kaartje vol aan het raken? Zet de beelden over naar een computer om extra ruimte vrij te maken. Of plaats een leeg reservekaartje in je camera. De vrije ruimte op het eerste kaartje kun je altijd later nog gebruiken. Op het droge is een kaartje immers zo verwisseld. Voor de accu geldt hetzelfde. Ook die kun je onderwater niet even omwisselen. Zorg dus dat hij helemaal is opgeladen. Zelfs als je nog maar weinig foto’s hebt gemaakt, laad hem dan toch voor de zekerheid volledig op. Dat is zo gepiept. Een reserveaccu klaarleggen is altijd een goed idee. Wisselen kan tussen twee snorkel- of duiksessies door.


Foto: michauku

Onderwatercamera

Heb je jouw onderwatercamera nog niet zo lang? Oefen er dan een tijdje op het droge mee voordat je een duik neemt. Eenmaal onderwater is het lastiger om uit te zoeken waar die ene belangrijke menuoptie ook alweer zit en waar alle knoppen voor dienen. Zeker met een duikbril op en de beperkt tijd die je onderwater bent. Het mooiste is het als je de camera nagenoeg blind kunt bedienen. Zoek in ieder geval vooraf de belangrijkste bedieningselementen op. Denk aan het bedienen van de zoomlens, scherpstellen, in- en uitschakelen van de flitser, aanpassen van de belichting en het terugkijken van gemaakte foto’s. Dompel de camera eventueel onder in een badkuip met iets op de bodem wat je kunt fotograferen, of neem hem mee naar het plaatselijke zwembad of een lokaal meertje, om alvast wat onderwater-ervaring op te doen.


Foto: Raapie

Langs de kant

Ook in de buurt van water valt veel moois te zien. Zo ontstaan vaak prachtige reflecties. Vooral als het windstil is lijkt het wateroppervlak soms net een spiegel. Tijdens de zonsopkomst of zonsondergang komt hier nog eens een prachtig gekleurde lucht bij. Om de symmetrie van een reflectie te benadrukken, kun je de horizon precies in het midden plaatsen, zodat de foto uit twee identieke maar gespiegelde helften lijkt te bestaan. Zak ook eens door je knieën om te zien of de reflectie mooier is als je laag bij het wateroppervlak fotografeert. Zie je onderwater mooie vissen of planten? Zodra je een foto maakt blijkt meestal dat de waterwereld verborgen blijft door nare weerspiegelingen. Je kunt dan een polarisatiefilter gebruiken. Die neemt de ongewenste spiegelingen weg. Je hebt hier wel een polarisatiefilter voor nodig met een diameter die op de lens van je camera past. Ook watervallen zijn altijd spectaculair om vast te leggen. Met een snelle sluitertijd in bijvoorbeeld de sportstand is elk druppeltje van dit natuurgeweld haarscherp te zien. Kies je een langzamere tijd in bijvoorbeeld de portretstand, dan vervaagt het water tot een zachte witte waas. Als er minder licht is, lukt dit nog beter. Let wel op als het waait, want gewone camera’s kunnen slecht tegen de nevel van een waterval. Zoek dus een droog plekje op.


Foto: bneeleman

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe megazoom: Tamron 18-200 mm F 3.5-6.3 Di II VC

6 tips voor fotograferen in het zand