in

Fotograferen in de zomer: met je camera de natuur in doe je zo

Of je nu in Nederland op vakantie bent, in een van onze buurlanden of een exotisch oord: overal zijn mooie plekjes te vinden in de natuur. Een indrukwekkend landschap, prachtig uitzicht of een bijzondere ontmoeting met de dierenwereld: ze blijven je voor altijd bij als je ze vastlegt aan de hand van onze tips.

In de nieuwste Zoom Academy Cursus Fotograferen in de Zomer leer je meer over hoe je de mooiste foto’s maakt aan de kust, van bijzondere natuurfenomenen en natuurlijk als je op pad bent en bijvoorbeeld een stad of natuurgebied bezoekt.

De beste natuurfotografen hebben één ding gemeen: ze zijn meester in het voorbereiden van hun trips. In hun voorbereiding gaat vaak veel meer tijd zitten dan in het fotograferen zelf. Met de juiste voorbereiding zul je niet alleen betere foto’s op je geheugenkaartje krijgen, je kunt er ook ontzettend veel plezier aan beleven. Zowel vooraf als tijdens de vakantie.

Vakantielandschappen

De rust die je tijdens een vakantie hebt en de geweldige landschappen zijn een perfecte combinatie om als eerste het landschap in een perfecte foto vast te leggen. Tenzij je een of andere kunstzinnige vorm nastreeft, is scherpte toch wel hét element dat minimaal in een goede landschapsfoto aanwezig dient te zijn. Statief of rijstzak en afstandsbediening gaan daarom standaard mee in je koffer.

Als het écht niet anders kan, maak je een opname uit de hand. Veel fotografen die uit de hand fotograferen zijn niet bewust bezig met hun techniek. Met voldoende aandacht voor de techniek zullen de resultaten verbeteren. Neem de juiste houding aan: zet je voeten een eindje uit elkaar, de ene voet voor de andere. Ondersteun met één hand het objectief en druk allebei de ellebogen dicht tegen je lichaam aan. Tussen twee ademhalingen in druk je heel rustig en beheerst de ontspanknop in.

Probeer bij een landschap ook eens te spelen met scherptediepte. Met een groothoek heb je om te beginnen meer scherptediepte dan met een tele-objectief. Wil je het hele landschap scherp inclusief de voorgrond? Stel dan niet zo dichtbij scherp en kies een groot diafragmagetal. Wil je de voorgrond scherp, maar het hooggebergte op de achtergrond onscherp? Kies dan een klein diafragmagetal en ga zo dicht mogelijk op de voorgrond zitten.

Een stenen brug in Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Klaas Dijkstra (klaas4)
Nikon D7200 · ISO 200 · F 4.8 · 1/1250 SEC · 120 MM

Macro

De zomervakantie is bij uitstek het seizoen voor de macrofotograaf. Er zijn immers volop insecten en mooi gekleurde bloemen aanwezig. Op een andere plek dan thuis kunnen de onderwerpen nog kleurrijker zijn.

Maar wat als je niet zo heel ver weg van huis bent en de onderwerpen ongeveer hetzelfde zijn? Je kunt natuurlijk de libellen op dezelfde manier fotograferen als thuis, maar dan heb je dezelfde foto’s als die je al zo vaak hebt gemaakt. Tijd voor wat creatieve variaties.

Neem bijvoorbeeld eens een ander onderwerp. Maak jij normaal platen van insecten die zo groot mogelijk worden weergegeven? Probeer dan nu eens een macro te maken waarin géén insect is te zien. Verken de natuur eens plat op je buik. Door op je buik te gaan liggen zie je de natuur een keer in een heel ander perspectief. Zo kun je bijvoorbeeld heel kleine mossen of andere plantjes vinden die zó klein zijn dat ze ideaal zijn om eens uit te vergroten met een macrolens. Door de kleine scherptediepte en het lage standpunt kun je ze mooi losmaken van de achtergrond. En door de juiste achtergrond te kiezen kun je daar mooie egale kleuren of een verloop in kleur in krijgen.

Een hooibeestje met macro-fotografie. Zo wordt een insect het onderwerp van een prachtige plaat.

R. Foesenek (rfoesenek)
Onbekend

Compositie

Experimenteer ook eens met de compositie. Kijk eens kritisch naar jouw eigen macro-foto’s en kijk of je hier composities in terug ziet komen. Bij negen van de tien fotografen zie je hier veel herhaling in. Daar is op zich niets op tegen. Maar je kunt het vrije vakantiegevoel ook aangrijpen om eens nieuwe dingen uit te proberen. Neem dat insect eens niet volledig in beeld, maar plaats hem aan de zijkant, waarbij de rand van de foto het insect doormidden snijdt. Hierbij is een mooie achtergrond natuurlijk wel van belang. Dit soort composities werken goed bij portretten, dus waarom zouden ze bij een macro niet werken?

Een andere methode om een compositie te veranderen, is het beperken van de scherptediepte. Bij een macro-opname wil je normaal gesproken zoveel mogelijk scherptediepte om de details goed te kunnen zien. Maar probeer het eens met een zo klein mogelijke scherptediepte. Bij een onderwerp waarvan het belangrijkste deel evenwijdig aan de sensor van de camera ligt kan het heel mooi zijn om juist met een hele kleine scherptediepte te werken. En ook al vallen de nieuwe composities je tegen: je leert er in ieder geval altijd iets van.

Een Milka-portret van dit prachtige landschap!

(Reiniervdborn)
ISO 200 · F 19 · 1/90 SEC · 17 MM

Flitslicht

Flitslicht is in de macrofotografie heel gebruikelijk, vooral om voldoende licht te krijgen voor voldoende scherptediepte. Maar dit flitslicht kun je ook op een creatievere manier inzetten. Zeker als je de flitser los van de camera kunt gebruiken, met hulp van een trigger of een kabel. Bij macroringflitsers is dit laatste sowieso al standaard mogelijk.

Gebruik de flitser bijvoorbeeld eens om alleen de achtergrond te verlichten, waardoor het onderwerp een silhouet wordt. Of belicht het onderwerp van achteren. Je krijgt dan een mooie lichtlijn langs het onderwerp. Bedenk dat flitslicht niet altijd wit hoeft te zijn. Portretfotografen gebruiken hiervoor vaak kleurfilters. Waarom zou je deze als macrofotograaf niet ook eens een keer proberen?

Schilderen met licht

Het is een zwoele zomeravond en je bevindt je in een adembenemend landschap. Je hebt een camera en je hebt een statief. Maar … er is geen licht. Op dat moment is er echt niets leukers te verzinnen dan schilderen met licht. Elke kamperende fotograaf heeft een zaklamp in z’n uitrusting. Als die zaklamp een behoorlijke hoeveelheid licht afgeeft, is dat een ideaal hulpmiddel om eens een creatieve natuurfoto te maken die anders is dan anders.

Zet de camera op het statief en stel deze zo in dat je een lange sluitertijd krijgt en de hemel mooi verlicht is. Het landschap zelf zal dan naar alle waarschijnlijkheid donker zijn. Als de sluitertijd maar lang genoeg is, kun je rondlopen zonder dat je zelf in de opname te zien bent. Zeker als je een beetje donker gekleed bent. Je verlicht met de zaklamp de interessantste plekken, zodat deze wel in beeld komen. Dit vergt enige oefening. Het is de kunst om de juiste sluitertijd te combineren met de juiste tijd van het verlichten van het onderwerp met de zaklamp.

In plaats van een zaklamp kun je ook een flitser gebruiken. Met de testknop van de flitser kun je telkens een flits geven om een interessant onderwerp te verlichten. Een punt van aandacht hierbij is dat bij veel flitsers de testflits wordt gegeven met de kleinst mogelijke hoeveelheid licht. Dat is vaak in de flitserinstellingen aan te passen, zodat zo’n testflits meer licht geeft. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van jouw flitser.

Let altijd goed op of er water in de buurt van jouw vakantieadres is. Een groot meer, of natuurlijk de kust, biedt altijd mogelijkheden om te fotograferen. Via Google maps kun je vaak thuis al zoeken naar een steiger of pier.

(Gvpoppel80)
Sony A77 · ISO 80 · F 5 · 1/250 SEC · 22 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de Zoom Academy Cursus Fotograferen in de Zomer. In deze cursus leer je alles over het fotograferen in het zomerseizoen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Om te gaan met alle soorten licht in het zomerseizoen
  • De mooiste plekken van steden te ontdekken
  • Hoe je het strand, dieren en de zee kunt vastleggen
  • Een zomerse foto in Lightroom Classic te bewerken van A tot Z

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in de Zomer!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Altijd scherpe foto’s: beeldstabilisatie uitgelegd

Insecten fotograferen: kleine beestjes groot in beeld