in

Fotograferen in de regen – zo bescherm je je camera het beste!


10 mei 2018, 10:00

Flinke onweers- of regenbuien zijn enorm indrukwekkend om te fotograferen, maar dat is niet zonder risico. Lang niet alle camera’s kunnen zo’n bui verdragen. Hoe houd je je camera droog?

De camera beschermen

Bescherm je camera met een goede regenhoes, die zowel de camera zelf als het objectief omvat. Een regenhoes is in iedere camerawinkel te koop, kost een stuk minder dan een reparatie aan je apparatuur en neemt ook nauwelijks ruimte in je cameratas in. Er is dus eigenlijk geen reden om hem niet altijd bij je te hebben! In geval van nood kan je ook een plastic zak kapot knippen en deze rond het objectief vastmaken met een stevig elastiek. Wees heel erg voorzichtig wanneer je de hoes eraf haalt, want er kan dan alsnog regenwater op de camera komen.

gooiseroos

Condens

Water is gevaarlijk, maar in de vorm van condens is het nog veel gevaarlijker. Condens kan in je body of objectieven kruipen en dat is lastig te verhelpen. Zorg er daarom voor dat niet alleen je camera droog blijft, maar voorkom ook vocht in je tas. Gebruik een beschermhoes voor je cameratas, als deze niet van zichzelf volledig waterdicht is.

Wissel ook nooit tussen objectieven in de regen. Zo voorkom je dat er vocht in de camera komt. Haal alles na gebruik uit je tas, om onvoorzien vocht alsnog te laten drogen.

apo

Tip: gebruik als het regent altijd je zonnekap, om druppels op de voorkant van het objectief te voorkomen

Beschutting

Nog beter is als je ervoor zorgt dat je zelf in geheel beschut staat. Zo druppelt er bijvoorbeeld ook geen water van jezelf in je cameratas. Als je er over nadenkt, dan kan je overal wel beschutte plekjes vinden, van waaruit je alsnog prima kan fotograferen. In steden zijn er overal wel overkappingen te vinden, zoals een brug of balkon. In de natuur kan je een wildhut, dicht bladerdak of een vogelhut gebruiken om lekker droog te zitten.

alva

Wat doe je als je camera toch nat is geworden?

Is er alsnog een flinke hoeveelheid regenwater op je camera gekomen? Of heb je hem per ongeluk in het water laten vallen? Zorg dan dat je de camera zo snel mogelijk uitschakelt. Haal ook de batterijen en de geheugenkaartjes uit de body en haal het objectief eraf. Laat de camera vervolgens opdrogen, maar vermijd teveel warmte. Door de warmte kan namelijk alsnog condens ontstaan.

Is de camera echt heel erg nat geworden? Leg deze dan in een zak met rijst. Zorg er wel voor dat er geen rijst in de camera komt, dus vergeet niet je body-cap erop te schroeven!

Inspiratie opdoen?

Wil je alvast een aantal prachtige stormfoto’s bekijken? Je vindt ze allemaal in deze fotocollectie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

Expertuitdaging: Fotografeer de skyline van jouw stad of dorp