in

Fotodokter: Witbalans20 december 2012, 15:46

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Thildy van Diepen – Rampen.

DE VRAAG

Wij wonen op een prachtige locatie waar we op zomerdagen altijd vooraan zitten bij de mooiste zonsondergangen. Maar elke foto die ik ervan wil schieten is qua kleur op geen enkele manier waarheidsgetrouw. Deze foto is toch wel het dieptepunt:
Kunt u mij helpen deze zomer wel waarheidsgetrouwe beelden te schieten?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Fotograferen is schrijven met licht. Maar wat we vaak niet realiseren is dat elke vorm van licht een andere kleur heeft. Zo is de zon op het midden van de dag veel ‘witter’ dan aan het einde. Onze hersenen corrigeren deze verschillende kleuren dus voor ons is een tl-lamp net zo ‘wit’ als een gloeilamp. In de camera gebeurt dat niet. Wil je waarheidsgetrouwe foto’s maken is het belangrijk om dit te realiseren en zul je zelf de kleuren moeten aanpassen.

Witbalans
Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De belangrijkste is je witbalans. Verschillende kleuren licht worden uitgedrukt in een bepaalde kleurtemperatuur (Kelvin). Hoe warmer het licht (geel/rood), hoe lager de temperatuur. Hoe kouder het licht (blauw), hoe hoger de temperatuur. Kaarslicht of gloeilamp zijn warme kleuren, middagzon of schaduw zijn koude kleuren. Met de witbalans compenseer je deze kleuren. Fotografeer je met kaarslicht? Dan zorgt een lage Kelvin-waarde (of witbalans-voorkeuze Kaarslicht) voor meer blauw in je foto. Hierdoor wordt het licht weer ‘wit’. In dit geval kan Thildy voor witbalans-voorkeuze zonsondergang kiezen. Zit deze niet op haar camera of vindt ze in dit geval dat het niet goed werkt, kun je witbalans vaak handmatig instellen. In dit geval kiest ze dan voor een lage Kelvin-waarde van ongeveer 2000-2400 Kelvin. Hoe lager ze gaat, hoe meer blauw wordt toegevoegd aan de foto, dus hoe witter de foto wordt.

Grijskaart
In de handmatige witbalans kan Thildy zelf de Kelvin-temperatuur aanpassen. Omdat je niet altijd wil gokken, kun je beter met een grijskaart werken. Hoe werkt dit? Een grijskaart is een geijkte kaart met precies 18% grijs. Je kunt een eigen witbalans in de camera verwerken. Je maakt dan een foto van je grijskaart onder de huidige lichtomstandigheden (beeldvullend). Je zoekt in je camera-menu de instelling voor de handmatige witbalans. Je selecteert de foto van de grijskaart en dan stelt de camera automatische de witbalans in op basis van de grijskaart. Je kunt met deze geselecteerde witbalans verder fotograferen. Let wel op, als de lichtomstandigheden wijzigen moet je een nieuwe beeldvullende grijskaart-foto maken.
Je kunt ook twee foto’s maken. 1 van het onderwerp met de grijskaart in beeld. De 2e foto is de foto zoals je deze had willen maken. In de nabewerking van het RAW bestand, wijs je in de 1e foto met het witbalans-pipetje de grijskaart aan. Dit wordt de geijkte witbalans. Deze witbalans kun je vervolgens kopiëren naar de daadwerkelijke foto.


Sfeer
Let wel op met de geijkte witbalansen. Soms voegt die blauwe of gele kleur iets toe aan je foto. Juist bij een zonsondergang kan die gele/rode gloed een mooie toevoeging geven of een koud, verlaten bedrijventerrein wil je misschien iets blauwer weergeven dan de werkelijkheid. Kijk ook goed na of je foto wel onder de goede omstandigheden bekijkt. Is je scherm bijvoorbeeld gekalibreerd?

ZELF INSTUREN?

De praktijk van de Fotodokter is tot en met 2 januari gesloten maar daarna zijn alle vragen en klachten weer welkom. Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Feedback Naakt

Flitsertest