in

Fotodokter: Welk geheugenkaartje moet ik kopen?2 augustus 2013, 11:16

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Coen Streng over het aanschaffen van een geheugenkaartje.

De vraag

‘Vier jaar geleden heb ik een Olympus E 620 digitale spiegelreflexcamera gekocht met een SanDisk Compact Flash 4 GB geheugenkaart. Ik ben nu op zoek naar weer zo’n kaart, maar die blijkt nog nauwelijks leverbaar te zijn. Kunt u mij een advies geven of dat inderdaad zo is?’

De behandeling van de fotodokter

Alleen de SanDisk Ultra Compact Flash 4 GB is nog (nieuw) te verkrijgen. Alle andere SanDisk Compact Flash 4 GB kaartjes (zonder Ultra) zijn nog sporadische verkrijgbaar en worden vervangen door 8 tot zelfs 128 GB. De kleine ruimte die deze kaart namelijk biedt, met de sensoren van tegenwoordig met tientallen megapixel, heb je deze grotere kaarten nodig. Je zou de SanDisk Ultra Compact Flash 4 GB kunnen aanschaffen, of een ander kaartje overwegen.

SD-kaartjes en Compact Flash
Coen gebruikt nog een Compact Flash kaartje. Er zijn ook andere kaartjes waar veel camera’s gebruik van maken namelijk een SD-kaartje, wat staat voor Secure Digital. Een Compact Flash kaartje is een stuk groter dan een SD-kaartje, heeft een grotere maximale geheugencapaciteit en snelheid, maar is ook duurder dan een SD-kaartje. Compact Flash heb je in Type I van 3,3 mm dik en in Type II van 5 mm dik. Als je een Compact Flash aanschaft, moet je dus goed opletten welk type je koopt en of dat type in je camera past.
Ook de SD-kaart heb je in verschillende soorten voor in camera’s: SD, SDHC en de nieuwe SDXC-kaarten. Het verschil tussen deze drie kaartjes ligt hem in de geheugenruimte. Een SD-kaartje bevat maximaal 4 GB geheugen, de SDHC 4 tot 32 GB en SDXC nog meer. In een camera met het SD-logo kunnen geen SDHC of SDXC kaartjes. In een camera met het SDHC-logo kan wel een normale SD-, maar geen SDXC-kaart. Let dus ook bij het aanschaffen van dit kaartje er goed op dat het kaartje in je geheugenslot past.

Welk kaartje kun je nu het beste kopen?
Geheugen
Ten eerste is het belangrijk dat je nadenkt over wat je allemaal wilt opslaan op het geheugenkaartje. JPG-bestanden, RAW-bestanden, JPG + RAW en/of filmen? Filmen (in HD) kost bijvoorbeeld veel meer ruimte dan het maken van een JPG-foto. Ongeveer 1GB per 5 minuten namelijk. Op deze website kun je zien hoeveel JPG foto’s je kunt maken met een bepaald geheugenkaartje van SanDisk. Een RAW-bestand neemt veel meer ruimte in beslag dan JPG. Bij moderne camera’s zo’n 25MB per bestand!

Snelheidsklasse
Ieder SD-kaartje heeft een snelheidsklasse van 2, 4, 6 of 10 of UHS. Dit is belangrijk als je video-opnames wilt maken. De klasse geeft aan dat je een video kan wegschrijven met 2, 4, 6 of 10 MB/S. Met een kaartje onder klasse 2 kan niet gefilmd worden. Met klasse 2 kun je SD-video’s maken, met klasse 4 HD-video’s en met klasse 6 en 10 Full HD-video’s. De UHS kaartjes zijn nog sneller! Compact Flash heeft deze aanduiding niet, omdat ieder Compact Flash kaartje geschikt is om HD mee te filmen.

Schrijfsnelheid
De maximale schrijfsnelheid van een geheugenkaart is ook erg belangrijk. Dit heeft namelijk te maken met de snelheid waarmee je camera foto’s kan wegzetten op je kaartje. Na het maken van je foto wordt deze naar je kaartje gestuurd een daarop ‘geschreven’. Als de schrijfsnelheid bijvoorbeeld 16MB/s is zal het dus 1 seconde duren voordat een foto van 16MB op het kaartje staat. Bij het maken van één foto merk je hier niet zoveel van, maar bij het maken van meerdere foto’s kan je camera er problemen mee krijgen en moet je wachten tot alle foto’s zijn weggeschreven voordat je nieuwe foto’s kunt maken. Een geheugenkaart met een snelle schrijfsnelheid is dus aan te raden! Soms wordt de schrijfsnelheid aangegeven door ..x en soms door ..MB/s. Bijvoorbeeld 133x, dit is gelijk aan 20MB/s. Dit houdt in 133 x 0,15 = 20 MB/s. Dit omdat vroeger de standaard snelheid van een CD-ROM drive 0,15 MB per seconde was.

Leessnelheid
Als je foto’s op de geheugenkaart staan en je wilt ze bekijken, dan komt de leessnelheid om de hoek kijken. Stel je geheugenkaartje heeft een leessnelheid van 10MB/s, dan laadt de camera in één seconde een foto van 10 MB. Dus maakt je foto’s van 15 MB per stuk, dan is het toch wel aan te raden om een leessnelheid te hebben van minimaal 15 MB/s.

Conclusie
Een snel kaartje is natuurlijk handig, maar kost ook meer geld. Overweeg goed of de snelheid van het geheugenkaartje het geld waard is. Doe je bijvoorbeeld vooral aan landschapsfotografie of fotografeer je altijd in JPG, dan is een super snel geheugenkaartje helemaal niet nodig. Maar doe je bijvoorbeeld sportfotografie of fotografeer je in RAW, dan is het wel handig om een snel kaartje te hebben. Alhoewel, dan moet je camera ook een snelle schrijfsnelheid hebben. Dat kun je terugvinden in de handleiding van de camera.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips: Natuur fotograferen in de maand augustus

Macrofotografie en locatiekeuze