in

Fotodokter: Vlek verwijderen14 juli 2016, 09:50

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Fedde Meijerink over het wegpoetsen van een vlek in zijn landschapsfoto.

De vraag

Deze foto van de zonnebloemen heb ik gemaakt tijdens zonsondergang. Thuis aangekomen zag ik een vlek op één van de bloemen. Ik heb best veel tijd besteed aan het nabewerken (Na mijn mening aardig gelukt), maar de vlek krijg ik niet goed weg. In Lightroom geprobeerd (wat totaal niet werkte) en daarna in Photoshop een masker gebruikt met gaussiaans vervaagd en weggeborsteld. Maar je blijft het zien. Hoe zouden jullie dat doen?

Camera: Canon EOS 70D
Kitlens: 18-55mm
Diafragma: 25
Brandpuntafstand: 24mm
Sluitertijd: 30 Sec.
ISO: 100

Vriendelijke groet, Fedde Meijerink.

De behandeling van de fotodokter

De vlek wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een klein vuiltje op de lens, die door het tegenlicht een wazige vlek wordt. Fedde heeft in zijn bewerking de vlek aardig weten te vervagen, waardoor deze een stuk minder zichtbaar is. De fotodokter zou dit anders aanpakken en zou proberen de vlek er daadwerkelijk uit te halen.

Vlek verwijderen in Lightroom

Het is het eenvoudigst om vlekken te verwijderen tegen een neutrale achtergrond. In dat geval kan je redelijk ruim om de vlek heen selecteren en vervolgens een stuk ‘neutraal beeld’ dupliceren en erop plakken. Echter zit de vlek in dit geval midden op de zonnebloem, zowel in de kern als op de blaadjes aan de buitenkant. In de foto moet er dus gezocht worden naar een vergelijkbaar stukje, dat precies op de plek van de vlek past.

Fedde was in eerste instantie in Lightroom aan de slag gegaan, echter wou het hem niet lukken om hierin de vlek te verwijderen. De Fotodokter heeft ditzelfde programma gebruikt en kreeg onderstaand resultaat door de spot removal te gebruiken. Deze vind je in het tabblad ‘Develop’ als tweede optie, onder het Histogram.

Links het origineel en rechts de bewerking door de fotodokter

Om de vlek te verbergen heeft de fotodokter een stuk van een andere zonnebloem gekopieerd. In Lightroom zijn daar twee mogelijkheden voor: ‘Clone‘ en ‘Heal‘.


Bij Clone worden exact de pixels gekopieerd uit de geselecteerde bron. Bij Heal vindt er een soort mix plaats, waardoor het resultaat een stuk subtieler is. In het geval van de zonnebloemen gaf dit dan ook een mooier resultaat.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Impossible I-1

Hands-on met de Fujifilm X-T2 – De eerste testbeelden