in

Fotodokter: Snelheid van autofocus19 februari 2015, 21:36

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Jantine over de snelheid van scherpstellen met de autofocus.

De vraag

Ik vind het erg leuk om dieren te fotograferen. Ik fotografeer daarbij vaak de hond van de buren. Foto’s maken waarbij ze stil ligt lukt goed, maar ik zou graag actiefoto’s willen maken. Wat vaak het probleem is, is dat de camera net heeft scherp gesteld, ik vervolgens doordruk voor de foto, maar de hond alweer uit het ‘scherpstelgebied’ is. Ik heb in oude Fotodokter artikelen veel gelezen over scherpstellen maar de enige vraag die nog rest: Is de snelheid van scherpstellen voor iedere camera/lens verschillend?

De behandeling van de fotodokter

Fijn dat Jantine al meer informatie over het scherpstellen van actie uit eerdere Fotodokter-artikelen heeft gehaald. Om snel antwoord te geven op haar laatste vraag: Ja, de snelheid van scherpstellen verschilt bij camera/lens.

Camera

Een camera heeft meerdere scherpstelpunten die de camera meestal zelf actief gebruikt om scherp te stellen. Het verschilt van 9 tot wel 50 punten. Afhankelijk van het type camera kun je ook zelf aangeven welk scherpstelpunt je wil gebruiken. In deze autofocuspunten zit ook eigenlijk de snelheid. Hoe meer punten je camera heeft, hoe meer mogelijkheden. In de praktijk is een onderwerp sneller in focus omdat je zoveel focuspunten hebt. Ook waar de punten liggen is van belang voor de snelheid. Punten die verder uit het midden liggen zijn minder gevoelig dan het middelste punt. Heb je minder licht, heeft de camera meer moeite om snel scherp te stellen.

De Canon EOS 7D Mark II heeft een snel autofocussysteem met 65 autofocuspunten verspreid over een heel groot deel van je compositie. Omdat alle autofocuspunten van het cross-type zijn, is het systeem goed in staat bewegende onderwerpen snel te volgen. Foto: corpus

Lens

Maar niet alleen een camera is van belang bij het snel scherpstellen. Ook in het objectief gebeurt van alles bij scherpstellen. Zo heeft elke lens een scherpstelmechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de verschillende lenzen in je objectief worden verplaatst. Afhankelijk van de afstand tot je onderwerp wordt deze dan scherp weergegeven. Dit kan je handmatig doen maar als je de autofocus van je camera gebruikt, wordt dit automatisch gedaan. Er wordt dan een signaal gegeven aan de lensmotor. In deze motor zit ook de snelheidsverschillen. Let bij objectieven bijvoorbeeld op STM (Canon) of AF-S (Nikon) of HSM (Sigma). Deze objectieven hebben een stappenmotor, deze gebruikt stapsgewijze rotatie om scherp te stellen. Hierbij drijft de motor het scherpstelmechanisme aan zonder tussenliggende vertragingssnelheid. Deze objectieven stellen dus sneller scherp dan objectieven zonder deze stappenmotor.

Oefenen

Ook al verschilt de snelheid van scherpstellen per camera en lens, de Fotodokter adviseert Jantine op dit moment vooral om heel veel te oefenen. Bewegende dieren, zelf kiezen van de autofocuspunten, handmatig scherpstellen, door heel veel te oefenen leer je zelf snel of je camera of lens te langzaam is.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: Lightroom Bibiliotheek: Slimme verzamelingen maken

Evernote, hét notitieboek voor fotografie