in

Fotodokter: Productfotografie voor winkel met siervissen10 april 2015, 14:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Stephan Verlaan.

De vraag

Een kennis van mij heeft winkel met siervissen en mij werd gevraagd of ik daar mooie foto’s kan maken, zoals een productfoto voor een webshop. Wat ik zeker verwacht is dat er veel tijd in gaat zitten. Ik heb zelf al op internet gekeken voor de praktijk, maar kan helaas niets vinden. Ik ga er van uit om met statief, achtergrond (kleur) en flits belichting via een trigger te werken. Hoop dat u mij kan helpen.

De behandeling van de fotodokter

Stephan heeft gelijk dat in productfotografie veel tijd gaat zitten, om alle producten zo goed mogelijk te fotograferen – misschien nog vanuit meerdere perspectieven – kost veel tijd. Het is inderdaad ook gemakkelijk om met statief te werken en met flitsers, Stephan heeft er dus al goed over nagedacht! De Fotodokter geeft nog meer tips, zodat Stephan hiermee aan de slag kan.

Eenheid

Als je met productfotografie aan de slag wilt gaan, is het belangrijk dat je foto’s een eenheid vormen. Denk hierbij aan dezelfde belichting en achtergrond, maar ook dezelfde instellingen, compositie en eventueel zelfs hetzelfde objectief. Maak je namelijk gebruik van verschillende perspectieven en instelling, kan dat verwarrend zijn voor degene die de foto’s bekijkt en dus uiteindelijk iets zou willen kopen. Werken met flitsers of studiolampen is gemakkelijk als je de belichting bij elke foto precies hetzelfde wilt hebben. Als je werkt vanaf statief, zoals Stephan al dacht, is het nog simpeler om alles hetzelfde te krijgen. Je hoeft dan alleen je product maar de draaien of verplaatsen. Gebruik bij voorkeur een egale achtergrond, als je bijvoorbeeld het product in een andere setting wilt plaatsen is het digitaal uitknippen zo gedaan. Pas ook op met bewerken dat je niet té veel doet, de foto moet natuurlijk zo veel mogelijk overeenkomen met de werkelijkheid. Let op dat ook de kleuren zo waarheidsgetrouw zijn. Denk aan een juiste witbalans en niet te vergeten: een goed gekalibreerd scherm


Bij de foto van dit knuffeldier zie je nergens harde schaduwen en de details zijn goed zichbaar. (foto: bartprins)

Wat fotografeer je?

Bij het fotograferen van producten kun je het product van vooraf fotograferen. Maar je kunt het ook fotograferen van boven, onder, de zijkant noem maar op. Je kunt ook de binnenkant van een product fotograferen, bij bijvoorbeeld een tas op opbergdoosje. Als je de mogelijk hebt om het product in gebruik te fotograferen is dat ook een leuke aanvulling. Vergeet ook niet om specifieke details te fotograferen, als bijvoorbeeld een (rits)sluiting. Er is speciale apparatuur voor productfotografie te koop. Denk aan schijven die netjes een bepaald aantal graden draaien, zodat je gemakkelijk een 360 graden foto kunt maken. Je kunt ook gebruik maken van een kubus, deze zijn geschikt om kleine voorwerpen in te fotograferen. Deze kubus is aan één kant open, waardoor je de foto’s kunt maken. De ondergrond en andere wanden zijn egaal gekleurd. Je kunt ook met simpele middelen een studio bouwen.


Bij wijn kun je ervoor kiezen om de wijn ook te fotograferen in gebruik, bijvoorbeeld bij het inschenken in een glas. (foto: chrisvandolleweerd)

Door glas fotograferen

In het geval van Stephan kan het zijn dat hij ook vissen moet fotograferen. De vissen zitten hoogstwaarschijnlijk achter glas en werken met flitsers kan dan lastig zijn in verband met ongewenste reflecties. Je kunt er dan voor kiezen om met lampen te werken, die van bovenaf wat licht werpen op je onderwerp. Zorg er in ieder geval voor dat het glas er spik en span uit ziet! Vieze stofjes ga je zeker zien op je foto’s en dat scheelt allemaal weer klonen in de bewerking. Zet je lens bij voorkeur recht tegen het glas om reflecties te voorkomen. Let er wel op dat je geen UV-filter op je lens hebt geschroefd, dit kan namelijk voor flares zorgen in je foto. Een filter die wel erg handig kan zijn bij fotograferen door glas is een polarisatiefilter. Deze schroef je op je objectief en het deel wat je kunt draaien, gebruik je om zo de reflectie uit het glas te halen.

Als je de foto’s goed maakt, lijkt het bijna alsof je met de vissen zwemt in plaats van dat ze in een aquarium zitten. (Foto: gotchas)

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips voor het fotograferen met olie en inkt

Review: Nikon D7200