in

Fotodokter: Powershot met filter en zonnekap?10 januari 2013, 09:30

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter een vraag van J. van Gerder

DE VRAAG

J. van Gerder vraagt aan de Fotodokter: “Kun je me op weg helpen om een goed uv-filter in combinatie met een goede zonnekap te vinden voor mijn Canon Powershot SX 50 HS?”

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Dit keer geen ‘medische’, maar een heel praktische vraag aan de fotodokter. Niet minder belangrijk en het uitzoeken zeker waard.
Ook op je compact camera kun je een uv-filter en/of zonnekap gebruiken om vervelende reflecties van zonnestralen tegen te gaan. Een uv-filter beschermt je lens ook tegen viezigheid en beschadigingen. Helaas kun je het filter niet direct bevestigen op je Canon Powershot.

Filter adapter
Hiervoor heb je een tussenring nodig, een zogeheten filter adapter. Deze ring bevestig je eerst op je lens om vervolgens het filter erop te plaatsen. Let goed op dat je een filter van 67mm gebruikt, dit is exact dezelfde maat als de lens heeft. Als je je aan deze maat houdt, kun je de zonnekap ook gewoon gebruiken. Die schuif je als het ware in de lens, en die maat verandert immers niet.

Lensdop
Een nadeel van het gebruik van een filter op deze lens is dat je lensdop niet (goed) meer past. Ook als het filter exact dezelfde maat heeft als de lens.

Accessoires
Canon verkoopt zowel zonnekappen als filter adapters. Uv-filters zijn er in veel soorten en maten. Let goed op de maat, in dit geval dus 67 mm. Een aantal goede merken zijn Hama, Hoya en Tiffen. Prijsverschil is kwaliteitsverschil?

Filter adapter van Canon (FA-DC67A)

Zonnekap (LH-DC60)

uv-filter 67 mm hama

uv-filter 67 mm tiffen

uv-filter 67 mm hoya

ZELF INSTUREN?

Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS M

Review: Olympus Pen E-PL5