in

Fotodokter: Onderwerp en compositie bij lichtsporen10 september 2015, 13:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Gerrie van Rossum over het fotograferen van lichtsporen bij de snelweg.

De vraag

Na op YouTube een heleboel filmpjes van jullie gezien te hebben ben ik eens wat gaan uitproberen met mijn camera.
Gisteren probeerde ik iets met de sluitertijd. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een statief, zoals al meerdere keren is vermeld.
Dit is de 1ste foto die ik heb gemaakt door de instellingen aan te passen. Wat vinden jullie er van? Hoe zit het met die vrachtwagen aan de kant, had die er beter niet opgestaan?
Hebben jullie nog een artikel over lichtmetingen? Want dit begrijp ik niet zo goed.

(foto door: GVR-01)

De behandeling van de Fotodokter

Fantastisch dat Gerrie zo investeert om zichzelf te ontwikkelen. ’s Avonds de camera op statief zetten en de tijd nemen voor een lange belichting; je moet dan visualiseren wat het resultaat wordt. En dat gaat goed. Toch had hij in de foto een aantal dingen kunnen verbeteren. De Fotodokter helpt.

Onderwerp

De vraag van Gerrie gaat over onderwerp en compositie. Voordat je het statief neerzet, kun je jezelf een belangrijke vraag stellen. “Wat wil ik laten zien?” Fotografie gaat vooral om het maken van keuzes. Door de vraag te beantwoorden kies je namelijk wat je wel, maar vooral niet laat zien.
De geparkeerde vrachtwagen die Gerrie vastlegde, is op zich een mooi contrast met de voorbijrazende auto’s op de snelweg. Maar is het dit contrast (stilstaan en bewegen) dat je wilt laten zien? Als dat zo is, kan Gerrie dit duidelijker laten zien door dichterbij de stilstaande vrachtwagen te gaan staan en vanuit daar een standpunt kiezen.


Zoomer keesanya zet hier het onderwerp groot in beeld. Daarmee laat je zien waar het om gaat in jouw foto en plaats je de weg in context.

Compositie

Gerrie koos ervoor om vanuit het midden van de snelweg te fotograferen. Dat is een bewuste keuze in compositie van de foto. Door de afbuiging van de snelweg creëert hij een mooi verdwijnpunt in het beeld, waardoor we ons afvragen wat er voorbij die bocht is. Datzelfde punt kan hij beter iets lager in het kader plaatsen, waardoor het verdwijnpunt op een denkbeeldige lijn terecht komt. Richt daarvoor de camera iets naar boven. Die lijn, verdeelt samen met een aantal andere lijnen een foto in 9 vlakken en de toepassing noemen we “de regel der derden” in de fotografie. Hoewel meer een richtlijn, heeft deze ‘regel’ een goede uitwerking op de foto van Gerrie.
Doordat Gerrie de camera iets meer naar boven kantelt, komt niet alleen het verdwijnpunt op een snijvlak van lijnen te liggen, maar ontstaat er ook meer ruimte boven de heldere straatlantaarns. Heldere punten willen in een donkere foto de aandacht van de kijker. En dat is helemaal prima. Zolang ze maar niet op de rand van de foto liggen. Dan sturen ze ons de foto uit. En we willen zo lang mogelijk blijven kijken!Centrale compositie: Richt je blik wat meer naar boven om de weg en straatverlichting wat meer ruimte te geven. (Foto door:yorkesotthewes)

Licht en witbalans

Gerrie worstelt met licht. Maar hoewel de fotodokter vindt dat Gerrie de belichting (de verhouding tussen sluitertijd, diafragma en ISO) goed heeft uitgevoerd met deze foto, zou Gerrie wel aandacht kunnen besteden aan de witbalans.
De camera ziet de kleur van het binnenkomende licht en bepaalt dan wat de witbalans moet zijn. Omdat onze straatverlichting warm licht uitstraalt, rekent de camera uit dat de foto overwegend oranje wordt. Eén van de voordelen van het fotograferen in raw, is dat je dit achteraf zelf kunt bepalen. De fotodokter adviseert Gerrie om de witbalans iets naar het blauw te verschuiven. Het resultaat zal je meer doen denken aan een nacht op straat.Als je op een blauwe kleur richt, is het verstandig om de lucht boven de weg in de gaten te houden. (Foto door:DigiRobert)

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Intuos Draw, Art, Photo & Comic: Betaalbare pentablets

Frequency Seperation Techniek