in

Fotodokter: newborn fotografie

5 augustus 2013, 13:16

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Niels Brouwers over newborn fotografie.

De vraag

Ik ga binnenkort baby’s van nog geen 2 weken oud op de foto te zetten voor een folder. Mijn vraag is of er nog bepaalde dingen zijn waar ik op moet letten? Met flitsen bijvoorbeeld, het is zeker niet zo’n goed idee om een directe flits op zo’n jong kind te gebruiken? En zijn er nog andere dingen waar ik rekening mee moet houden?

De behandeling van de fotodokter

Kinderen fotograferen is een vak apart. Ze zijn vaak snel afgeleid, zitten niet stil en als je pech hebt, zijn ze helemaal niet geïnteresseerd in jou als fotograaf dus lastig te regisseren. Maar ze hebben vaak ook een aanstekelijke onbevangenheid, nieuwsgierigheid, ondernemingsgeest, energie en flair, prachtig voor foto’s dus. In het geval van Niels wil hij specifiek iets weten over pasgeborenen (babys van 0 tot 1 maand). In de fotografie wordt vaak gesproken over newborns. Er zijn een aantal handige tips die de Fotodokter graag deelt.

Voorbereiding
Zorg dat je ruim van te voren alles al hebt geregeld en meteen kunt beginnen. Zet desnoods een pop voor je camera om diafragma, sluitertijd en belichting naar wens in te regelen, maar doe het niet tijdens de shoot zelf. Weet dus ook van te voren wat voor foto’s je wil hebben. Als de baby namelijk voor je camera ligt kun je niet meer twijfelen, overleggen of rommelen in kasten voor andere attributen. Vraag ook of de baby van te voren gevoed kan worden. Dan is zij of hij vaak moe en zal makkelijk willen slapen.


Foto door: juditharendsen

Licht
Kindergezichtjes en vooral hele jonge baby’s komen het best uit in zacht, diffuus en natuurlijk licht. Het is beter om te fotograferen in een serre, kamers met een grote ruit waardoor het zonlicht naar binnen valt, kamers met witte muren en plafonds. De Fotodokter wil Niels dan ook afraden om te flitsen. Ook omdat baby’s erg kunnen schrikken van dit flitslicht. Maak een paar test opnames met de pop. Is het zonlicht te hard? Hang dan een witte doek of laken voor het raam en maak het licht diffuus. Let op dat je niet teveel tegen de zon in fotografeert, dus zorg er voor dat je de baby niet recht voor het raam legt. Licht dat van de zijkant valt, geeft een veel mooier effect. Kleine donshaartjes lichten er mooi door op. Met een reflector, bijvoorbeeld een stuk wit doek of stuk karton beplakt met zilverfolie, kun je het licht ook nog beïnvloeden. Bedenk dat het beter is om met een groot diafragma en hogere iso te werken als het nog steeds te donker is.
Heb je nog steeds te weinig licht en moet je werken met een extra lichtbron? Breng dan een lamp in. Maar zorg hier ook voor dat het zacht en diffuus licht is. Een softbox met een continue lamp is een mogelijkheid. Let op als je een gloeilampen gebruikt. Dit is voor de camera erg warm, geel licht. De zon van buiten is weer witter van kleur. Dit kan je witbalans in de war schoppen. Fotograferen in RAW kan dan een oplossing zijn. Er zijn ook speciale daglichtlampen verkrijgbaar die ongeveer dezelfde kleur hebben als het licht buiten.

Techniek
Wat betreft techniek is kinder- of babyfotografie niet veel anders dan portretfotografie. Je wilt een hogere sluitertijd om onbewogen foto’s te hebben, dit betekent ook je diafragma open zetten. Dit heeft ook als voordeel dat je een kleinre scherptediepte hebt, de achtergrond wordt mooi onscherp. Dit geeft een mooi effect als je scherp stelt op het gezicht (ogen) of bijvoorbeeld de handjes of voetjes. Verder is het beter om met een telelens te werken. Hierdoor sta je een beetje op afstand en hoeft de baby niet van jou te schrikken en blijft alles iets meer in verhouding. Zorg altijd dat de oogjes scherp zijn en zorg dat je ook fotografeert op ooghoogte. Een eenvoudige compositie werkt het beste dus niet teveel rommel op de achtergrond. Een baby op een zacht kleed, grote knuffel of bedje ziet er vaak het mooist uit. Foto’s van baby’s in bloempotten, wasteilen en bloembakken worden vaak gedaan maar kunnen een beetje gemaakt overkomen. Bepaal zelf of je hierin mee wilt gaan.


Foto door: troyagraphy

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Macrofotografie en locatiekeuze

Review: Sony Cybershot HX50V