in

Fotodokter: Haar retoucheren23 oktober 2014, 12:11

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Ellen van Lent over het retoucheren van springend haar.

De vraag

Ik zou graag willen weten hoe ik het mooist ongewenste haren weg kan halen in Photoshop. Ik ben zelf al begonnen maar ik vind het moeilijk om de structuur van de huid te behouden. Ook ontstaan er gekke schaduwen die er eerst niet waren.

De behandeling van de fotodokter

Stap 1: Retoucheren

Er zijn grofweg twee gereedschappen in Photoshop om een foto te retoucheren. De kloonstempel en het retoucheerpenseel. Maar voor je aan de slag gaat met retoucheren is het van belang om een nieuwe laag aan te maken om non-destructief te werken. Ga naar Laag – Nieuw – Laag of gebruik de toetsenbombinatie Ctrl + Shift + N. In deze nieuwe en lege laag ga je retoucheren. Voor verschillende retoucheergebieden in de foto kun je ook verschillende lagen aanmaken. Allereerst haal je met het retoucheerpenseel de onzuiverheden weg. Met de kloonstempel kun je grotere vlakken retoucheren. Zorg bij beide gereedschappen dat je ‘Monster van elke laag’ (Sample All Layers) aanvinkt. Dit zorgt ervoor dat Photoshop de bron uit elke laag gebruikt. In een lege laag beschik je namelijk niet over een bron om te kopiëren.

Retoucheerpenseel

Allereerst gaan we met het Retoucheerpenseel (Healing Brush) aan de slag. Het penseel is vooral geschikt om kleine oneffenheden, zoals puistjes of rode vlekjes, weg te halen. Bij het retoucheerpenseel kijkt Photoshop naar de omliggende structuur en belichting van je foto. Oneffenheden in je foto worden gecorrigeerd met de omliggende pixels. Op de foto van Ellen is het retoucheerpenseel voornamelijk handig om de dunne en losse hare in de hals weg te halen. De dikkere pluk haren op de wang van het model of de pluk aan de rechter kant van de hals gaat lastiger met het retoucheerpenseel.

Let op: In Photoshop is er onderscheid tussen twee penselen: het snel retoucheerpenseel (Spot Healing Brush) en het retoucheerpenseel (Healing Brush). Bij het snel retoucheerpenseel hoef je zelf geen bron te kiezen. Photoshop zelf op basis van de omliggende pixels hoe het penseel wordt ingevuld. Bij het retoucheerpenseel heb je meer invloed op de invulling van het penseel. Lees hier de verschillen.

Stel de grootte van het penseel in en vink je Monster van alle lagen (Sample All Layers) aan. Meestal kun je deze iets groter maken dan het object dat je moet retoucheren. Met de [ en ] toets kun je snel de grootte van je penseel aanpassen. Als je de juiste grootte hebt ingesteld, kun je met het snel retoucheerpenseel direct klikken op de oneffenheden (dunne haren) en Photoshop vult dit in met de omliggende gegevens. Bij het retoucheerpenseel moet je eerst een bron kiezen voor je de oneffenheden weg kan halen. Een bron kies je door de Alt-toets in te drukken en op de afbeelding een bron aanklikken. Als je dus de rechter haren in de hals wil weghalen, klik je iets links van de losse haren.

Selecteer met de Alt-toets een bron

Kloonstempel

Het retoucheerpenseel werkt minder goed bij randen of lijnen. Het haar op de wang van het model kan moet daarom met de kloonstempel (Clone Stamp) geretoucheerd worden.

Eigenlijk gaat de besturing van de kloonstempel hetzelfde als die van het retoucheerpenseel. Met de Alt-toets kies je een bron en vervolgens klik je op de delen die je weg wil werken. Het grote verschil is dat Photoshop exact je bron kopieert en deze invult. Druk je de Shift-toets in, dan krijg je een weergave van je bron. Vergeet niet om Monster van alle lagen (Sample All Layers) aan te vinken.

Stap 2:Structuur en schaduw behouden

Ellen geeft aan moeite te hebben om de (huid)structuur te behouden tijdens het retoucheren. Dit zien we voornamelijk terug in de hals. De natuurlijke lijn is weggevaagd. Gelukkig kun je dit makkelijk terugbrengen met een klein penseel.

Maak een nieuwe laag aan (Ctrl + Shift + N) en stel je penseel in op een grootte van 1 pixel. Zet nu met een donkere kleur (met het pipet gepakt uit haar hals) een lijn waar de halslijn hoort te lopen. Nu heb je een hele lelijke donkere lijn. Dit vervaag je vervolgens via Filter – Vervagen – Gaussiaans vervagen. Stel nu een waarde in waardoor de donkere lijn een donkere waas wordt. Op het totaalplaatje is het hier iets donkerder waardoor de natuurlijke lijn weer terug is.

Zet een lijn van 1 pixel breedVervaag de lijn via het filter Guassiaans vervagen

Een tweede aandachtspunt zijn de ongewenste schaduwen. De schaduw op de kaaklijn is behoorlijk sterk. Het is natuurlijker om dit verloop iets te vervagen. Maar allereerst een nieuwe laag aan. In plaats van een penseel kies je de kloonpenseel. Stel een lage dekking in van bijvoorbeeld 50%. Kies het licht vlak boven de schaduw als bron. Kloon vervolgens aan de rand van de schaduw om een zachter verloop te creëren. Het is best een precies werkje om een perfect verloop te maken. Als je dit niet helemaal lukt, kun je dit verloop ook maken door een Gaussiaans vervagen filter over je gestempelde laag te zetten. Vind je het verloop nog iets te hard? Dan kun je de laagdekking nog iets lager zetten, bijvoorbeeld op 50% of 75%.

Maak met de kloonstempel een zachter kleurverloopVerzacht dit verloop via Filter – Vervagen – Gaussiaans vervagen

Eindresultaat

VoorNa

Let op tijdens het fotograferen!

Maar de makkelijkste werkwijze is natuurlijk om op het haar te letten tijdens het fotograferen! Natuurlijk hou je altijd wel een paar springende haartjes, maar de plukjes haar in de hals en over wang kun je makkelijk voorkomen. Stop even met fotograferen en zorg dat jij of het model de haren uit de hals weghaalt. Dit bespaart je veel tijd, moeite en frustraties om onnodige plukken haren te retoucheren.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lensbaby Double Glass Optic

Review: Thule Covert Satchel spiegelreflex-cameratas