in

Fotodokter: Fotograferen van een bril14 maart 2016, 17:01

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van ErikJan Braakmans over het maken van een portret van iemand met een bril.

De vraag:

“Bij dit brildragende model, kwam ik pas achteraf bij de ontwikkeling erachter dat de gezichtslijn verspringt onder invloed van haar bril. Ook heb ik met portretten met brillen vaak uitdaging om de reflecties tot een minimum te beperken.”

De behandeling van de fotodokter:

ErikJan maakte een prachtig, zakelijk portret. De Fotodokter kan zich voorstellen dat deze verspringen pas in de nabewerking opviel. Daarom een paar korte tips hoe hij dit in de toekomst kan voorkomen.

Maak meerdere foto’s

Door de bril heeft Erikjan helaas een vervorming in het gezicht. Dit viel pas op in de nabewerking wat de Fotodokter zich goed kan voorstellen. Een tip om daarom altijd te doen is van een brildrager twee precies dezelfde foto’s te maken. Eén met bril en één zonder. In de nabewerking kun je deze foto’s mooi over elkaar heen leggen en zo bijwerken dat je geen vervorming in het gezicht krijgt. Let dan wel op dat het gezicht niet iets draait tijdens het maken van deze twee foto’s, dit geeft meer werk in de nabewerking.

Door recht van voren te fotograferen, voorkom je ook deze vervorming maar heb je meer kans op reflecties. Hoe je dat voorkomt lees je hieronder. foto: botafriko

Voorkom reflecties

Eigenlijk het meest voorkomende probleem bij portretten van brildragers is die vervelende reflectie, ook Henkjan liep hier tegenaan. Dit kun je eigenlijk in 90% van de gevallen oplossen door het model anders te positioneren. De belangrijkste tip is dan; laat het model nooit richting het licht kijken. Als je de lamp of het raam links hebt, zet je model dan met de rug naar het licht en laat haar gezicht naar de camera draaien. Dit werkt in 90% van de gevallen met reflecties, al moet je het ter plekke ook uitproberen. Het verschilt nogal wat voor licht je gebruikt, hoe groot het is en wat voor bril en glazen je model draagt.

Er zijn natuurlijk ook een aantal creatieve trucs om de reflectie niet te fotograferen, die is ook een mogelijkheid. foto: opdefoto

Nog meer tips

Dit zijn de meest voorkomende problemen bij het fotograferen van brildragers. In dit artikel zijn nog een paar andere tips te vinden die je altijd kan uitproberen. Wees dan ook niet bang om wat meer portretten te maken van brildragers. De kans dat je meerdere foto’s in de nabewerking nodig hebt is groter dan bij niet-brildragers.

Inspiratie

Ook hebben we op Zoom.nl de mooiste foto’s van brildragers bij elkaar gezet. Altijd leuk voor inspiratie!

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leegte in de drukte met lange sluitertijden

Review: Olympus PEN E-PL7