in

Fotodokter: Fotograferen in het donker met statief26 augustus 2015, 20:14

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Ruud Rosenbrand over fotograferen in het donker met statief.

De vraag:

Ik ben een paar weken geleden naar Miniworld in Rotterdam geweest. Ik ben er ongeveer 4 uur geweest en ongeveer 300 foto’s gemaakt. Nu wil bij mij het grote probleem voordoen dat zodra de verlichting uit gaat, ik problemen heb met mijn belichting. Zoveel verschillende soorten lichtjes, dat ik maar niet de juist balans kan vinden tussen toch scherp en niet over- of onderbelicht. Heeft u misschien hier een oplossing voor?

De behandeling van de fotodokter:

Wat een leuk onderwerp heeft Ruud gevonden om te fotograferen. De Fotodokter begrijpt het dilemma en zal een paar tips geven om het de volgende keer nog beter te fotograferen.

Statief

Laten we met het belangrijkste beginnen, een statief. Om de meeste scherpte te krijgen, kan Ruud het best altijd van statief fotograferen. Omdat de camera op statief staat, staat hij helemaal stil en heb je geen bewegingsonscherpte in je camera. Let wel op, als je je camera op statief zet zorg dan dat de beeldstabilisatie uitstaat. Maar het op statief zetten van je camera geeft nog een aantal voordelen.


Door het gebruik van een statief krijg je de meeste scherpte. Foto: mauricesundermann

Lage iso

Door je camera op statief te zetten, kan Ruud zijn instellingen ook aanpassen. De Fotodokter heeft gekeken naar de instellingen die Ruud voor de ingestuurde foto heeft gebruikt. Daar ziet hij: ISO 6400 F4,5 1/10 SEC. Voor de meeste scherpte kan Ruud het beste kiezen om zijn diafragma iets meer dicht te knijpen, meer richting F8 of F11 of wat daar tussen zit. Hierdoor krijg je meer scherpte in je hele foto. Ook kan Ruud beter zijn iso wat lager zetten. Omdat hij een hele hoge iso heeft gekozen, heeft hij last van ruis. Die wordt vaak onderdrukt door een ruisonderdrukking in de camera. Die ruisonderdrukking maakt het beeld zachter en dus waziger. Een lage iso en klein diafragma, dat betekent zeker dat de sluitertijd erg lang wordt. Als je camera op statief staat, is dat in deze situatie niet erg. Het onderwerp wat Ruud fotografeert beweegt verder niet dus mogen de sluitertijden ook lang zijn.


Hier is gebruik gemaakt van iso 100 en F9. Doordat de camera op statief staat, krijg je met een lange sluitertijd een scherpe foto. Foto: sandergrefte

HDR

Een andere optie zou HDR kunnen zijn. Omdat het contrast erg hoog is, zou Ruud meerdere foto’s kunnen maken met andere belichtingen. Die zou hij in de nabewerking over elkaar kunnen plakken voor een perfecte belichting. Lees hier meer over HDR.


Hier is gebruik gemaakt van HDR. Foto: HaroldSpierenburg

Witbalans

De Fotodokter ziet wel dat er veel verschillende kleuren licht is in de situatie van Ruud. Hij moet daarom een keuze maken hoe hij zijn witbalans instelt. Het beste is om op de locatie in raw te werken, dan kan hij nog zonder kwaliteitsverlies achteraf de witbalans aanpassen.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony RX100 IV

Lowepro Whistler en Photosport rugzakken