in

Fotodokter: Filters in de nabewerking5 december 2013, 13:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Mona de Meester.

DE VRAAG

Wat kan er qua compositie en kleur, etc. … Beter aan deze foto? Alvast bedankt voor de raad!

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Soms moet je een mooie foto niet willen verbeteren. Dat idee krijgt de Fotodokter bij deze foto. Mona heeft haar hoofdonderwerp, de kop van de kat, goed scherp. De kat ligt in een leuke pose met een interessante blik, en er zit een mooie diagonaal in de compositie. Mona heeft er duidelijk over nagedacht. Omdat de Fotodokter niet weet hoe Mona de keuzes heeft gemaakt, wil hij haar laten nadenken over een paar mogelijkheden.

Uitsnede
Mona heeft in haar foto een mooie compositie. De poot van de kat linksonder onder leid je verder de foto in naar de kat zelf. Rechtsboven in de hoek liggen de achterpoten, zo zorg je voor een mooie diagonaal in je foto. Er zijn twee dingen in deze foto waar Mona over na kan denken. Het witte kader om de foto voegt volgens de Fotodokter niet veel toe. Het onderwerp is al mooi genoeg, daar hoeft volgens hem geen lijstje om. Verder zou Mona er voor kunnen kiezen om de foto krapper te kaderen. Daarbij snijd je vooral links een stuk van de achterkant van de stoel af. De Fotodokter geeft als voorbeeld hoe dat eruit zou zien.

De Fotodokter wil wel benadrukken dat dit een kwestie van smaak is. Er zijn belangrijke compositieregels in de Fotodokter (Lees ook de Fotodokter over compositie) maar daar kun je ook van af wijken. Zo geldt het ook met de kadrering van je foto.

Filters

Verder heeft Mona een filter over deze foto gezet. Ook dit is een kwestie van smaak. De warme toning kan de Fotodokter waarderen al leidt de rode vlek een beetje af. Misschien zou Mona die iets kunnen verminderen, het voegt in deze sterke foto niet veel toe. Verder zijn er nog veel meer mogelijkheden wat betreft filters. Je kunt er heel veel gratis vinden op bijvoorbeeld Picasa of Picmonkey.com. In betaalde programma’s zoals Photoshop en Paintshop Pro zitten veel standaard filters. Je kunt ook extra filters downloaden voor deze programma’s. Experimenteer met verschillende mogelijkheden en kies wat voor jou het beste bij de foto zet. Omdat de Fotodokter niet het origineel van Mona heeft en een filter op een filter bij deze foto niet werkt, heeft de Fotodokter een andere foto gekozen om verschillende interessante filters laten zien. Deze komen allemaal uit het gratis programma Picmonkey.(foto: 27fotokazoom)

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop: Een andere haarkleur

Review: Fujifilm X-M1