in

Fotodokter: Filters26 maart 2013, 12:11

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Maja van Hese.

DE VRAAG

Mijn luchten zien er vaak zo onnatuurlijk uit. Zou het helpen om een polarisatiefilter te gebruiken? Of kan ik iets doen aan de instelling op mijn camera? Als ik de foto bewerk wordt het vaak nog erger.

DE BEHANDELING

Maja vind haar luchten zo onnatuurlijk. De Fotodokter heeft deze foto onder de loep genomen en ziet een hoop prachtigs maar onnatuurlijk komt niet op. Zo zie je maar dat fotografie een gedeelte van de waarheid laat zien. Maja was op deze plek en volgens haar was de lucht heel anders. De Fotodokter was daar niet en ziet alleen een prachtige foto die heel natuurlijk overkomt. Een compliment aan de fotograaf.

Om Maja toch op weg te helpen met haar probleem, legt de Fotodokter graag het verschil tussen een polarisatiefilter en grijsfilter uit. Een polarisatiefilter zou in dit geval namelijk niet helpen.

Polarisatiefilter
Met een polarisatiefilter (ook wel pola genoemd) heeft twee belangrijke eigenschappen. De eerste is het wegnemen van reflecties. Vooral bij het fotograferen van glas en water is dit erg handig. Een andere eigenschap van een pola-filter is dat kleuren veel contrastrijker worden weergeven, felle kleuren worden feller en blauwe luchten worden bijvoorbeeld blauwer.
Foto zonder polarisatiefilter
Foto met polarisatiefilter

In het geval van Maja zal een polarisatiefilter niet veel helpen. Ze fotografeert geen reflecties en zoals de Fotodokter de foto nu ziet is de lucht niet helder blauw wat door een pola-filter nog blauwer zal worden.

Grijsfilter
In dit specifieke geval raadt de Fotodokter een grijsverloopfilter. Een grijs filter zorgt ervoor dat er licht wordt weggenomen. Dit is vooral handig als je op klaarlichte dag foto’s wilt nemen met lange sluitertijden zonder dat ze overbelicht worden. Omdat hier sneeuw gefotografeert is, is er gewerkt met overbelichting. Zonder overbelichting wordt de sneeuw namelijk niet zo mooi wit. Om ervoor te zorgen dat je ook niet alle detail uit je lucht haalt kun je werken met een grijsverloopfilter
In dit geval kun je het beste met een filter die je in een houder schuift. Zo heb je meer controle over welk deel donkerder moet zijn.

In de foto van Maja zet je het filter zo dat de lucht in het grijs valt en de grond niet. Zo kun je de grond lang belichten om de sneeuw zo mooi wit te maken. De lucht krijgt minder licht op de sensor (omdat het donker gemaakt is door het filter), zo behoud je de natuurlijk lucht in je foto.
In deze foto van Bas Meelker zie je goed dat hij met een grijsverloopfilter heeft gewerkt. Zijn sneeuw is mooi weet maar de lucht is prachtig donker en dramatisch.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon 1 V2

Review: Sigma 35 mm f 1,4 DG HSM