in

Fotodokter: druppelfotografie

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Vincent den Hertog die is begonnen met druppelfotografie. Want hoe moet je eigenlijk druppels fotograferen?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

DE VRAAG

Ik ben begonnen met het maken van foto’s van druppels, ik gebruik daar een bak voor op zolder en een waslijn waar ik een zakje aanhang om de druppels in de bak te laten druppen. Tevens een goedkope studioflitser waarmee ik op een wit papier achter de bak op flits. Tevens gebruik ik een Canon 60D met 18-135mm lens en heb eventueel ook nog een 50mm 1.8. Hoe kan ik deze foto’s verbeteren?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Allereerst wil de Fotodokter Vincent complimenten geven voor de foto! De timing is perfect en de rode gloed over de druppel is prachtig. Om een beetje kritisch te zijn, de foto is in de rechterhoek wel een wat donker. Het is misschien slim om daar iets meer licht op te schijnen zodat je meer detail ziet.

Door een goede belichting zie je de druppel in volle glorie. Foto: eklbr

Compositie

Waar Vincent in de toekomst nog meer mee kan spelen, is de compositie van zijn beelden. De mogelijkheden voor een compositie lijken beperkt met zo’n klein onderwerp. In de praktijk zal de druppel vaak centraal in beeld komen. Maar Vincent kan mooi variëren met de hoogte van zijn standpunt: een opname vanuit een hoog standpunt zal de cirkelvorm van de golven accentueren, terwijl hij met een laag standpunt de vorm van de druppel en zijn reflectie in het water (of een andere vloeistof) benadrukt. Probeer standpunt en opstelling zo te kiezen dat er weinig storende elementen zijn. De mooiste foto’s brengen vaak alleen de druppel en het vloeistofoppervlak in beeld.

Instellingen

De instellingen zijn natuurlijk belangrijk bij waterdruppelfotografie. Om de druppel goed vast te leggen heb je een snelle sluitertijd nodig. Camera’s hebben vaak een kortste sluitertijd tussen 1/2000 en 1/8000 seconde. Dat zijn héle korte sluitertijden, maar voor sommige snel bewegende onderwerpen zijn ze nóg te lang. Bij zulke onderwerpen kan een flitser uitkomst bieden. De duur van een flits kan namelijk veel korter zijn dan de kortste sluitertijd van jouw camera. Hierbij geldt: hoe hoger het richtgetal van de flitser (de hoeveelheid licht die de flitser kán leveren), hoe korter de flitsduur is in de laagste stand van de flitser (zo laag mogelijke dosis flitslicht.). Een flitsduur van 1/40.000 seconde of nóg korter is geen uitzondering. Het geheim van high speed fotografie (dat is soort fotografie waar druppels onder vallen, het fotograferen van héle snelle onderwerpen) is dat je het beeld niet bevriest met de sluitertijd van de camera, maar met die korte flitsduur van de flitser. Een voorbeeld: zet de camera op de laagst mogelijke ISO-waarde in combinatie met een klein diafragma (bijvoorbeeld F 16). Als je niet al te veel licht hebt en je maakt een foto met een sluitertijd van 1/100 seconde, zul je waarschijnlijk een donkere foto krijgen. Als je vervolgens met dezelfde instellingen een foto maakt waarbij je gebruik maakt van een flitser op de laagste stand, dan krijg je een foto waarop het onderwerp gedurende een 40.000ste deel van een seconde goed belicht is. Dus ondanks dat op de camera een sluitertijd van 1/100 seconde ingesteld is, kun je toch heel snelle bewegingen bevriezen. Het is zelfs mogelijk om zo een afgeschoten kogel in de vlucht of een uit elkaar spattende ballon vast te leggen.

Opstelling

Een basisopstelling voor waterdruppelfotografie is:

 • Camera (het kan eigenlijk met elke camera)
 • (zoom) lens. Het is vooral belangrijk dat je met de camera of lens voldoende kunt inzoomen of dichtbij kunt fotograferen
 • Flitser. Als je die niet hebt is het belangrijk dat je voldoende licht hebt om een korte sluitertijd te gebruiken. Je kunt met zonlicht buiten fotograferen of sterke lampen binnen gebruiken. De interne flitser is mogelijk maar het is dan raadzaam om geen transparante vloeistoffen te gebruiken. De vloeistof zal dan een klein deel weerkaatsen en de rest van de foto blijft donker. Melk of een andere doorzichtige vloeistof is wel mogelijk.
 • Statief en afstandbediening
 • Een hulpmiddel om de druppels te laten vallen zoals een pipet of een plastic zakje gevuld dat je ergens kunt ophangen. Door met een speld een klein gaatje te prikken in de onderkant van het zakje, krijg je een opening waardoor de druppels met constante tussenpozen naar beneden vallen.
 • Gekleurd A4tje voor achter- of ondergrond.
 • Bak om het water op te vangen. Als je vanuit een heel laag standpunt wilt werken – wat een mooie reflectie geeft – kun je het beste een grote bak nemen. Let erop dat de rand niet in beeld komt!

Hoe je fotografeert, ligt aan hoe je belicht. Heb je geen flitser zul je hele korte sluitertijden moeten gebruiken. Aan de hand van de hoeveelheid licht dat je hebt, zul je diafragma moet openen. Dat betekent ook weinig scherptediepte dus misschien is het in sommige situaties slimmer om je iso iets op te schroeven. Werk je met een externe flitser? Zet je flitser op handmatige belichting en kies een zo laag mogelijke dosis flitslicht. Dat levert een korte flitsduur op. Dit is weer het uitgangspunt voor de overige instellingen. Stel de camera in op handmatige belichting (M-stand), met een zo klein mogelijk diafragma (bijvoorbeeld F 16) voor zo veel mogelijk scherptediepte. De sluitertijd is in dit geval niet belangrijk. Zolang de sluitertijd maar kort genoeg is om het bestaande licht uit te sluiten, is dat geen probleem. Het is mogelijk dat de flitser te weinig licht geeft om alles mooi uit te lichten. Probeer in dat geval eerst de flitser dichterbij te zetten. Als dat nog niet voldoende licht oplevert, kun je de ISO-waarde van de camera verhogen. De flitskracht verhogen – en dus de flitsduur verlengen – is je laatste redmiddel.

In deze serie opname kun je mooi de vormen van een vallende druppel zien. Foto: EricD

Oefenen

Nu is het een kwestie van doorzettingsvermogen en veel, heel veel opnamen maken. Je zult zien dat naarmate je meer oefent, je timing steeds beter wordt. Dus geef niet op na een paar pogingen; de aanhouder krijgt altijd een goed resultaat. En zelfs een probeersel dat in eerste instantie lijkt te zijn mislukt, kan achteraf fantastische vormen blijken te bevatten!

Je kunt nu ook variëren en creatieve oplossingen bedenken. Voorbeelden zijn:

 • Verschillende vloeistoffen. Je kunt een klein beetje melk bij water doen om het wat ondoorzichtig te laten zijn. Je kunt ook kiezen voor alleen melk maar waarom druppel je geen water in een bak melk of andersom.
 • Kleur je vloeistof met kleurstof. Dit geeft kleurrijke druppels.
 • Wil je een opspattende druppel met een lange, dunne kolom? Voeg wat vloeibare zeep of glansspoelmiddel aan je water toe. Let op dat dit maar heel weinig hoeft te zijn, anders krijg je schuim. Met glycerine (te koop bij de drogist) krijg je meer stroperig water dus weer andere vormen.
 • Laat geen druppels maar bijvoorbeeld fruit in een bak water vallen. Of gooi een pepernoot in een kopje koffie. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Varieer met diepe of ondiepe opvangbakken. Dit beïnvloedt ook de vorm van je druppel
 • Of gebruik géén bak met vloeistof, maar laat de druppel op een vlak oppervlak vallen. Misschien wel een gloeiende plaat.
 • Ben je echt expert is het leuk om teksten weer te geven in een druppel. Door een tekst of afbeelding op zijn kop in de achtergrond te plaatsen, kun je die in de druppel scherp krijgen. Dit vergt veel oefening maar geeft een mooi resultaat.
 • Varieer met je achtergronden: gebruik afbeeldingen of combinaties van felle kleuren. Met kleurenfilters op je flitsers zijn je mogelijkheden met kleuren ook eindeloos.
Door het werken met filters (of zoals hier crêpepapier) op je flitsers kun je prachtige kleuren krijgen. Foto: mcv
Met reflecties in je druppel kun je eindeloos experimenteren. Het kost echter een hoop oefening om bijvoorbeeld kleine teksten precies in de druppel te krijgen. Foto: MaximPiessen

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vier nieuwe Canon EOS RF-objectieven + twee extenders

Canon EOS R5 en R6: Een topmodel en een allrounder