in

Fotodokter: De juiste beeldverhouding afdrukken17 december 2015, 12:57

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Marco Breen.

De vraag

Ik heb laatst een fotoshoot gemaakt van een familie waarbij een groepsfoto gemaakt moest worden. De familie wilde de groepsfoto afgedrukt hebben op het formaat 40 cm bij 50 cm. Nu heb ik dit formaat op een site waar ik foto’s laat afdrukken ingevuld, maar het blijkt dat de foto groter is afdrukt dan de bedoeling is: De groepsfoto is nu op 40 bij 60 cm afgedrukt.

Bij navraag werd mij verteld dat de foto al tijdens het maken is opgeslagen in een 3:2 verhouding en als ik hem op 40 bij 50 had willen laten afdrukken, ik in de camera 5:4 had moeten instellen. In mijn camera (ik heb een Nikon D5500) kan ik deze instellingen niet terugvinden.

Daarnaast heb ik nog gekeken in Photoshop (ik gebruik nog adobe PSE 9) of ik het formaat kan verkleinen maar ook daar krijg ik niet het gewenste resultaat.
Hebben jullie nog een ideeën voor mij? Ik heb de foto i.v.m. privacy redenen niet in mijn account van zoom.nl gezet.

De behandeling van de Fotodokter

De fotodokter begrijpt de zorgen om de privacy van de gefotografeerden. We gaan daarom aan de slag met een andere foto uit Marco’s mooie portfolio. De fotodokter behandelt eerst wat theorie over de sensor en de beeldverhouding om vervolgens heel praktisch een uitsnede te bepalen in Photoshop Elements. De fotodokter helpt.

Beeldverhouding

Marco beloofde de familie een afdruk met een beeldverhouding (5:4) die anders is dan de beeldverhouding van de sensor (3:2) van zijn camera.

De meeste spiegelreflexen (ook Marco’s D5500) hebben een beeldverhouding van 3 staat tot 2 (3:2). Als je vervolgens anders af wilt drukken dan de beeldverhouding van de sensor, is het onvermijdelijk dat je voor een keuze wordt gezet:

  1. Bijsnijden
  2. Verkleinen
  3. Uitrekken

Alle drie hebben ze zo hun toepassing. Abstracte, maar niet-geometrische fotografie kan zonder te veel problemen beperkt worden uitgerekt. Bij golven, strepen en onscherpte zie je hier weinig nadelige effecten van.

Het verkleinen van een afbeelding is vaak bij straatfotografie niet heel erg, omdat je hiermee zwarte (of witte) balken introduceert. Ongeveer zoals je een breedbeeld film op een 4:3 scherm bekijkt. Zo krijg je een meer cineastisch beeld van de straat.

In de meeste gevallen zal je bij een afwijkend afdrukformaat toch kiezen voor het bijsnijden van de foto, waardoor je beeldmateriaal weggooit. Dat is niet erg, zolang het onderwerp en de compositie er beide maar niet onder lijden. De fotodokter legt je een manier om een foto bij te snijden uit, waarbij je controle houdt over de beeldverhouding.

Controle over de uitsnede in Elements

Stel: Je hebt een foto genomen met een spiegelreflex camera, die je wilt afdrukken op een canvas van 40×50 cm. Dat is geen vreemde verhouding, want vooral groot-formaat camera’s maken gebruik van deze 5:4 beeldverhouding.

1. Open de foto in Photoshop Elements en kies het ‘Rechthoekig selectiekader’ (M).

2. Onderin het scherm, bij de opties voor het kader, zie je optie staan: ‘Hoogte/Breedteverhouding’. Klik en kies: ‘Vaste verhouding’.

3. De volgende stap is om een selectiekader over de foto heen te trekken.
Foto: marcobreen

4. Vervolgens kun je het kader heen en weer slepen, maar pas op dat je de verhouding niet aanpast. Belangrijk is nu om te letten op de compositie en je onderwerp. Snijd bijvoorbeeld niet iemand van de foto af…

5. Kies de menu optie: ‘Afbeelding’ > ‘Uitsnijden’.

6. Sla tot slot bestand op in deze nieuwe beeldverhouding.

Het advies van de fotodokter

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom adviseert de fotodokter om uitsneden in de uiteindelijke nabewerking af te stemmen op de mogelijke beeldverhoudingen in het assortiment van de drukker of het foto vaklab. Je moet dus eigenlijk bij het componeren van de foto al rekening houden met de uiteindelijke beeldverhouding. Zo voorkom je achteraf teleurstellingen, maar belangrijker: Zo komt de foto uit de printer zoals jij hem als fotograaf hebt bedoeld.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony A7S II

Liever grijsverloopfilters of meerdere belichtingen voor een landschapsfoto?