in

Flitsertest


1 januari 2013, 15:43

Als je je reportageflitser goed onder de knie hebt, kun je in het schemerdonker een goed belichte opname maken of net even een fraai lichtaccentje geven. Maar hoe flits je goed? En met welke flitser? Wij leggen het uit en zetten daarbij zeven betaalbare modellen met een richtgetal van rond de 40 op een rijtje.

In het analoge tijdperk waren de films niet erg lichtgevoelig. Een itser was broodnodig om bij slecht licht toch nog een goed belichte foto te kunnen maken. De nieuwste digitale camera’s kunnen zonder problemen bij iso 1600 nog prachtige opnamen maken. Toch zijn er momenten dat je niet zonder reportage flitser kan. Als je een portret wilt schieten van iemand die in een donker Parijs cafeetje volledig in de schaduw zit, krijg je met iso 1600 misschien wel een technisch goed belichte foto. Maar wie heel voorzichtig met een reportage flitser via een zijmuur wat extra contrast in de foto flitst, zal zien dat de sfeer behouden blijft en de foto veel meer zeggingskracht krijgt.

Compatibel

DE ZOOM.NL FLITSMEETMETHODE
Als je een flitser koopt, is het flitsvermogen natuurlijk erg belangrijk. Met meer vermogen kun je een kleiner diafragma kiezen of een grotere ruimte uitlichten. Bijna alle flitserfabrikanten drukken de flitskracht uit in het richtgetal. Om- dat fabrikanten niet altijd dezelfde specificaties gebruiken, zijn de waardes niet zo goed te vergelijken. Met een hogere iso-waarde of een ingezoomde flitskop lijkt het alsof de flitser een groter vermogen heeft. Bij deze test hebben we alle flitsers op precies dezelfde manier getest. In een verduisterde testruimte hebben we de flitsers in de 50 mm-zoomstand met vol vermogen direct laten flitsen. Met een flitsmeter hebben we op drie meter afstand de flitskracht gemeten bij iso 100. Hier rolt een diafragmawaarde uit waarbij je een goed belichte foto zou moeten krijgen. Het gemeten diafragma werd vervolgens vermenigvuldigd met de afstand, wat het daad- werkelijke richtgetal oplevert. Dat leverde soms flinke verschillen met de door de fabrikanten opgegeven richtgetallen op. Overigens is het richtgetal belangrijk, maar zeker niet het allerbelangrijkste. Een goede even- wichtige spreiding van het licht en vooral een goede ddl-flitsmeting waren de belangrijkste graadmeters voor het uiteindelijke rapportcijfer.

Wij hebben zeven fl itsers naast elkaar gezet. Drie A-merken en vier goedkopere niet-camerafabrikanten die hetzelfde vermogen aanbieden. Alle besproken reportage flitsers schuif je zo op je flitsschoen. In dat schoentje zitten contactpunten waarmee camera en flitser met elkaar kunnen communiceren. Dat wil zeggen: als ze elkaars taal verstaan. Let erop dat de flitser die je koopt, compatibel is met je cameratype. Zo kan je flitser, afhankelijk van de mogelijkheden van de flits-cameracombinatie, automatisch met je mee zoomen. Zeker als je nog niet zo bedreven bent in flitsfotografie, scheelt dat veel werk. Op die manier voorkom je bovendien dat er te veel flitspower verloren gaat.

Bovenop de camera is een prima plek voor de flitser. Doordat de flitser relatief hoog boven je objectief zit, heb je minder last van rode ogen als je direct flitst. Verder is het fijn als die flitser niet al te zwaar is. Topzwaar is niet echt fijn als je urenlang aan het fotograferen bent. Dat bezwaar heb je natuurlijk niet als je de flitser niet op je camera zet, maar ergens los. Fotografisch werkt dat ook in je voordeel: als je het flitslicht niet van voren maar van de zijkant laat komen, krijg je een veel mooiere verlichting. Veel van deze reportage flitsers worden geleverd met een voetje om los neer te zetten.

Een alternatief is een flitsstatief aanschaffen. Je kunt dan de flitser op elke gewenste hoogte zet- ten en op een afstand laten ontsteken. Dat geeft verrassend mooie effecten. Je moet er dan wel voor zorgen dat je flitser op het juiste moment afgaat. Dat kan via een losse kabel of een draadloze triggerset. Sommige geavanceerde draadloze systemen ondersteunen zelfs lichtmeting door de lens (ddl; in het Engels TTL: Through-the-lens). Bij ddl gebruikt de flitser een voor flits om het licht te meten en schiet daarna de hoofd flits af met de juiste sterkte voor een correcte belichting.

Dankzij de ddl-flitsmeettechniek krijg je ook midden in de jungle van Maleisië een perfect belichte flitsfoto. Foto: Jettack

Precies genoeg

ACCESSOIRES
De meeste accessoires die bij een reportageflitser zitten, zijn er om het flitslicht zachter te maken. Met diffusors, vaak transparant witte kapjes die je op je flitskop klikt, maak je het flitslicht zachter en verspreid je het beter. Soms worden ook kleurfilters meegeleverd. Daarmee maak je een kleurig effect of compenseer je verschillende kleuren licht.

Als je flitser en je camera allebei meting door de lens ondersteunen, hoef jij je in ieder geval niet bezorgd te maken over de juiste belichting. Je stelt het diafragma in en je flitser geeft precies een afgemeten hoeveelheid flitsvermogen af. Zolang je flitser tenminste genoeg power heeft. Met flitsen is namelijk het diafragma je lichtregelaar. De sluitertijd heeft geen invloed op het geflitste onderwerp en je iso hou je laag. Het is aan te raden om in eerste instantie een redelijk open diafragma te kiezen, zoals F4. Kies je het diafragma te klein, dan is zelfs de maximale its te karig en krijg je een onderbelichte foto. Vooral bij complex licht, zoals tegenlicht, is ddl-meting heel gemakkelijk. Eventueel kun je met flitscompensatie dat flitslicht nog wat dempen of juist opschroeven. Als je over wat meer flitservaring beschikt, kun je met de flitser op manueel en met veel experimenteren heel creatieve resultaten boeken.

Weerkaatsen

Direct flitslicht is hard, snoeihard zelfs. Daarom is het fijn om de kop van je flitser alle kanten op te kunnen draaien, zodat het licht via een muur of een plafond zachter op je onderwerp valt. Het licht en de schaduwen worden dan mooier en natuurlijker. Doordat het licht via de muur een langere weg a egt en wordt verstrooid, verlies je wel een hoop licht. Als je camera en flitser beide een ddl-functie hebben, wordt dat automatisch gecompenseerd en geeft de flitser automatisch meer power. Als je de flitser handmatig instelt, dan zul je, als je via een muur flitst, het diafragma één à twee stops meer moeten openen dan bij een directe flits. Je krijgt namelijk minder licht dan bij een directe flits.

EERSTE EN TWEEDE GORDIJN
Als je een flitsopname maakt met een lange sluitertijd, kun je de flitser aan het begin of het einde van de sluitertijd laten afgaan. Dat heeft vooral consequenties bij bewegende voor- werpen. Fotografeer je zonder flitser in het schemerdonker een rijdende auto met brandende koplampen met een sluitertijd van één seconde, dan krijg je een onscherp waas met lange strepen, door de koplampen getrokken. Door te flitsen bevries je de beweging. Doe je dat aan het begin van de seconde (eerste gordijn), dan trekken de koplampen in de seconde erna nog een streep. Die streep zie je dan op de foto vóór de auto, waardoor het net lijkt alsof de auto achter- uitrijdt. Flits je aan het eind van de sluitertijd (tweede gordijn), dan oogt het veel natuurlijker. Je ziet dan een door de flits bevroren rijdende auto met achter de rijrichting een mooie beweging.

NIKON SPEEDLIGHT SB-910
De SB-910 is het topmodel van Nikon en daarmee ook meteen de duurste uit de test. Met het door Nikon zelf opgegeven richtgetal 34 lijkt het de minst krachtige uit het rijtje. In de testopstelling is het flitskrachtverschil met de andere flitsers minimaal. Nikon meet het richtgetal namelijk bij een zoomstand van de flitser bij 35 mm, terwijl concurrerende merken vaak 105 mm gebruiken en dus op papier ‘krachtiger’ uit de verf komen. Nikon heeft in de SB-910 het Creative Lighting System ingebouwd. Dat laat niet alleen je flits afgaan als je hem op DDL of manueel zet. Maar daarmee kun je ook vanaf deze SB-910 tot drie verschillende groepen andere Nikonflitsers draadloos aan- sturen. Je kunt bij deze flitsers óf DDL aanzetten óf per groep handmatig de flitsintensiteit aanpassen. Dat gaat gewoon vanaf de SB-910 die op je camera zit en dat opent veel creatieve mogelijkheden. De SB-910 is bijzonder degelijk gebouwd, heeft een comfortabel zoombereik van 17-200 mm en legio aan. Bijvoorbeeld de tl- en gloeilamp filters die je op de kop kunt klikken. Je past daarmee de kleurtemperatuur van het flitslicht aan het omgevingslicht aan en de camera krijgt automatisch een seintje om de witbalans te veranderen. Je kunt de opties gemakkelijk instellen door de handige menustructuur en het grote display. De oplaadtijd is met verse krachtige AA-batterijen slechts 2,3 seconden.

PLUSPUNTEN
• degelijk gebouwd
• ddl-flitsmeting
• Nikon Creative Lighting System
• korte oplaadtijd
• AF-hulplicht
• master en slave
• automatische zoomfunctie in ddl-mode
• ddl met aansturing via interne cameraflitser (compatibele camera’s)

MINPUNTEN
• stevige prijs

Specificaties
MODEL
Nikon Speedlight SB-910
PRIJS
€ 390,-
LEVERANCIER
Nikon, tel. 0900-122564, www.nikon.nl
OPGEGEVEN RICHTGETAL FABRIKANT
34 (bij 35 mm, iso 100)
GEMETEN DIAFRAGMA IN ZOOM.NL TESTOPSTELLING
F10, iso 100 (richtgetal 30)
COMPATIBEL MET DDL-SYSTEEM VAN
Nikon
ZOOMBEREIK FLITSER
24-200 mm, automatisch, ingebouwde groothoekdiffusor voor 17 mm
INSTELLING VERMOGEN MANUEEL
Van M1/1 tot M1/128
OPLAADTIJD TOT VOL VERMOGEN
2,3 seconden
SLAVE
ja
DISPLAY
ja, verlicht
AF-HULPVERLICHTING
ja
MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
voet, diffusiekap, twee kleurfilters, ingebouwde reflectorkaart, ingebouwde groothoekdiffusor, tas
VOEDING
4 AA-batterijen
GEWICHT/AFMETINGEN BODY
510 gram/7,8×14,5×11,3 cm
BEOORDELING
ergonomie8
functies9
snelheid9
beeldkwaliteit8
prijs/kwaliteit7
SCORE8,2

CANON SPEEDLITE 430 EX II
Deze Speedlite is een compacte en relatief lichte flitser uit het middensegment van Canon, met een opgegeven richtgetal van 43 bij een zoomstand van 105 mm. Deze aantrekkelijk geprijsde A-merk flitser zal voor de meeste fotografen ruimschoots aan hun flitsbehoeften voldoen. In combinatie met je Canon-reflex kan de flitser automatisch inzoomen en dankzij de ddl-functie je flitsfoto’s al net zo automatisch goed belichten. Je kunt de flitskop naar het plafond draaien, zodat je zachter verlichte flitsfoto’s krijgt. Bij het flitsen tegen een zijmuur loop je tegen een kleine beperking van de 430EX II op. Linksom draait de kop wél 180 graden, rechtsom ‘maar’ 90 graden. Deze beperking heeft grote broer 580 EX II niet. De 430EX II heeft een ingebouwde uitschuifbare groothoekdiffusor, maar mist een ingebouwde witte reflectorkaart. De Speedlite 430EX II kan niet als master, maar wel als slave werken. Wanneer je de flitser op het meegeleverde voetje neerzet, kun je die ook zonder radiotrigger met je ingebouwde flitser af laten gaan. Met een aantal nieuwe Canon-reflexen kan dat zelfs in ddl-modus. De 430EX II heeft een klein maar overzichtelijk display dat je kunt laten oplichten.

PLUSPUNTEN
• degelijk gebouwd
• compact en licht
• ddl-flitsmeting
• AF-hulplicht
• slave
• automatische zoomfunctie in ddl-mode
• ddl-mogelijkheid met aansturing via interne camera flitser (compatibele camera’s)

MINPUNTEN
• niet volledig naar alle kanten draaibaar
• geen diffusiekap en reflectorkaart

Specificaties
MODEL
Canon Speedlite 430EX II
PRIJS
€ 250,-
LEVERANCIER
Canon, tel. 0900-2022915, www.canon.nl
OPGEGEVEN RICHTGETAL FABRIKANT
43 (bij 105 mm, iso 100)
GEMETEN DIAFRAGMA IN ZOOM.NL TESTOPSTELLING
F11, iso 100 (richtgetal 33)
COMPATIBEL MET DDL-SYSTEEM VAN
Canon
ZOOMBEREIK FLITSER
24-105 mm, automatisch, ingebouwde groothoekdiffusor voor 14 mm
INSTELLING VERMOGEN MANUEEL
Van M1/1 tot M1/64
OPLAADTIJD TOT VOL VERMOGEN
3 seconden
SLAVE
ja
DISPLAY
ja, verlicht
AF-HULPVERLICHTING
ja
MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
voet, ingebouwde groothoekdiffusor, tas
VOEDING
4 AA-batterijen
GEWICHT/AFMETINGEN BODY
410 gram/7,2×12,2×10,1 cm
BEOORDELING
ergonomie7
functies8
snelheid8
beeldkwaliteit8
prijs/kwaliteit8
SCORE7,9

SONY HVL-F43AM
Sony heeft van de HVL-F43AM een verrassend concept gemaakt. Niet door de ingebouwde elektronica, maar door de manier waarop je met de flitser via een muur of een plafond het licht bouncet. Waar andere flitsers als je via het plafond wilt flitsen meestal bij een hoek van 90 graden stop- pen, kun je met deze flitser nog 45 graden verder en dus zonder gedoe heel snel naar achteren flitsen. Als je via een zijmuur wilt flitsen, draai je normaal de kop horizontaal. Sony bedacht een andere manier door de helft van de flitser – de kop inclusief het bedieningspaneel – te kantelen. Als je er na een tijdje aan gewend bent, werkt het heel praktisch en geeft het meer verlichtingsmogelijkheden. Jammer dat ook het display kantelt, waardoor dat moeilijker is af te lezen. Deze Sony-flitser ziet er prachtig afgewerkt uit, heeft een master- en een slave-optie en een relatief gemakkelijk te begrijpen menu-interface. Sony’s spiegelreflexen hebben overigens een totaal afwijkende flitsschoenaansluiting. Dat is geen enkel probleem met een Sony-flitser. Dat wordt het wel als je een standaard radiotrigger gebruikt. Of wanneer je een Sony compatibele flitser op een niet-Sony-reflex wilt zetten. Je hebt dan een adapter nodig om de flitser met de camera te synchroniseren. Grote kans dat Sony bij alle komende reflexen de flitsschoenvorm gaat veranderen. Bij de allernieuwste Sony Alpha 99 body wordt namelijk voor het eerst de vorm van de traditionele flitsschoen gebruikt.

PLUSPUNTEN
• degelijk gebouwd
• compact en licht
• kop ook naar achteren draaibaar
• ddl-flitsmeting
• AF-hulplicht
• master en slave
• automatische zoomfunctie in ddl-mode
• ddl-mogelijkheid met aansturing via interne cameraflitser (compatibele camera’s)

MINPUNTEN
• afwijkende flitsschoenaansluiting
• geen diffusiekap
• inklapbare voet wat fragiel

Specificaties
MODEL
Sony HVL-F43AM
PRIJS
€ 280,-
LEVERANCIER
Sony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
OPGEGEVEN RICHTGETAL FABRIKANT
43 (bij 105 mm, iso 100)
GEMETEN DIAFRAGMA IN ZOOM.NL TESTOPSTELLING
F10, iso 100 (richtgetal 30)
COMPATIBEL MET DDL-SYSTEEM VAN
Sony
ZOOMBEREIK FLITSER
24-105 mm, automatisch, ingebouwde groothoekdiffusor voor 15 mm
INSTELLING VERMOGEN MANUEEL
Van M1/1 tot M1/128
OPLAADTIJD TOT VOL VERMOGEN
2,9 seconden
SLAVE
ja
DISPLAY
ja, verlicht
AF-HULPVERLICHTING
ja
MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
voet, ingebouwde reflectorkaart, ingebouwde groothoekdiffusor, tas
VOEDING
4 AA-batterijen
GEWICHT/AFMETINGEN BODY
430 gram/7,5×12,9×8,7 cm
BEOORDELING
ergonomie8
functies8
snelheid8
beeldkwaliteit8
prijs/kwaliteit8
SCORE8,0

SIGMA EF-610 DG ST
Sigma maakt twee ddl-flitsers, allebei met een opgegeven richtgetal van 61. Wij testten de goedkoopste versie: de Sigma EF-610 DG ST. Krijgen we zoals verwacht meer flits voor minder geld? Ja en nee. In de testopstelling kwam er iets meer dan één stop extra licht uit deze Sigma dan uit de Nikon, voor een derde van de aanschafprijs. Er is ook een keerzijde. We zagen dat bij heel open diafragma’s zoals F2,8 de flitser niet altijd in staat was het vermogen goed te doseren. Er ontbreekt namelijk een lcd- display om te kijken in welke modus de flitser staat. Achterop de flitser bevindt zich maar één testknop en een schuifschakelaar. Met die schakelaar zet je de flitser in de ddl-positie, in de full power manuele stand, een gedimde 1/16 manuele stand of helemaal uit. Een reeks lampjes boven de knoppen geeft in de ddl-stand aan in welke zoompositie de flitser staat als je hem hebt aangesloten op een camera met ddl. In de manuele stand kun je de zoomstand van deze Sigma niet veranderen, is het manuele -flitsvermogen nauwelijks regelbaar en ontbreekt er een slave-optie. Wie dat allemaal wel wil, zal even moeten gaan kijken naar de uitgebreidere versie van deze flitser: de EG-610 DG Super. Deze is wel acht tientjes duurder. De hier geteste Sigma EG-610 DG ST is vooral bedoeld voor fotografen die incidenteel veel flitsvermogen nodig hebben, zonder zich te willen bekommeren om allemaal creatieve opties.

PLUSPUNTEN
• licht van gewicht
• veel flitsvermogen
• ddl-flitsmeting
• AF-hulplicht
• automatische zoomfunctie in ddl-mode

MINPUNTEN
• geen display
• geen slave
• manuele instelling zeer beperkt
• geen diffusiekap
• minder betrouwbare ddl-belichting bij groot diafragma

Specificaties
MODEL
Sigma EF-610 DG ST
PRIJS
€ 150,-
LEVERANCIER
Sigma Benelux, tel. 030-6061070, www.sigmabenelux.com
OPGEGEVEN RICHTGETAL FABRIKANT
61 (bij 105 mm, iso 100)
GEMETEN DIAFRAGMA IN ZOOM.NL TESTOPSTELLING
F16, iso 100 (richtgetal 48)
COMPATIBEL MET DDL-SYSTEEM VAN
Canon, Nikon, Sony, Pentax
ZOOMBEREIK FLITSER
24-105 mm, automatisch, ingebouwde groothoekdiffusor voor 17 mm
INSTELLING VERMOGEN MANUEEL
M1/1 en M1/16
OPLAADTIJD TOT VOL VERMOGEN
5 seconden
SLAVE
nee
DISPLAY
nee
AF-HULPVERLICHTING
ja, indien compatibel
MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
voet, ingebouwde reflectorkaart, ingebouwde groothoekdiffusor, tas
VOEDING
4 AA-batterijen
GEWICHT/AFMETINGEN BODY
410 gram/7,7×13,9×11,7 cm
BEOORDELING
ergonomie8
functies8
snelheid8
beeldkwaliteit9
prijs/kwaliteit7
SCORE7,3

METZ MECABLITZ 44 AF-1 DIGITAL
Er waren tijden dat er nauwelijks persfotografen zonder de beroemde staafflitsers van Metz rondliepen. Ondertussen is het marktaandeel gedecimeerd, maar maakt de fabrikant nog steeds een aantrekkelijke serie staaf- en opzet flitsers. De Mecablitz 44 AF-1 digital is een opzetflitser uit het middensegment van Metz. Veel flitser voor een aantrekkelijke prijs. Bij deze Mecablitz vinden we aan de achterzijde een sobere interface met vijf knoppen. Naast een test- en een aan-uitknop zien we nog een knop om de flitser in de ddl-mode te zetten. Ook is er een knop om de flitser op slave en manueel zetten. De 44 AF-1 kan in de manuele stand in vier verschillende flits- vermogens worden ingesteld, vier ledlampjes laten die status ook zien. Helaas is de zoomstand van de flitser in de manuele stand niet handmatig instelbaar. En kun je ook niet zien in welke zoomstand de flitser staat als je hem in de ddl-stand gebruikt. Dat is jammer. Wel zagen we in onze testopnamen dat de zoom- motor van de -flitser het zoom- bereik van het objectief netjes had gevolgd. De belichtingstests die we in de ddl-mode schoten, waren ondanks de relatief lage aanschafprijs, dik in orde.

PLUSPUNTEN
• compact en licht
• ddl-flitsmeting
• AF-hulplicht
• slave
• automatische zoomfunctie in ddl-mode
• ddl-mogelijkheid met aansturing via interne cameraflitser (compatibele camera’s)

MINPUNTEN
• geen display
• manuele instelling beperkt
• niet volledig naar alle kanten draaibaar
• geen diffusiekap, voet en tas

Specificaties
MODEL
Metz Mecablitz 44 AF-1 digital
PRIJS
€ 160,-
LEVERANCIER
Transcontinenta, tel. 0252-687555, www.transcontinenta.nl
OPGEGEVEN RICHTGETAL FABRIKANT
44 (bij 105 mm, iso 100)
GEMETEN DIAFRAGMA IN ZOOM.NL TESTOPSTELLING
F9, iso 100 (richtgetal 27)
COMPATIBEL MET DDL-SYSTEEM VAN
Canon, Nikon, Olympus/Panasonic, Sony, Pentax
ZOOMBEREIK FLITSER
24-105 mm, automatisch, ingebouwde groothoekdiffusor voor 12 mm
INSTELLING VERMOGEN MANUEEL
M1/1, M1/2, M1/8 en M1/64
OPLAADTIJD TOT VOL VERMOGEN
3,5 seconden
SLAVE
ja
DISPLAY
nee
AF-HULPVERLICHTING
ja, indien compatibel
MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
ingebouwde reflectorkaart, ingebouwde groothoekdiffusor, tas
VOEDING
4 AA-batterijen
GEWICHT/AFMETINGEN BODY
395 gram/7,3×12,8×10,5 cm
BEOORDELING
ergonomie7
functies8
snelheid8
beeldkwaliteit7
prijs/kwaliteit8
SCORE7,6

SUNPAK PZ42X
Een budgetflitser met een richtgetal van 42 en een fraai lcd-scherm aan de achterzijde. Dat zijn maar liefst drie interessante eigenschappen voor wie op zoek is naar een nieuwe flitser. In de testopstelling bleek de flitskracht iets minder roos- kleurig. Met onze flitsmeter bleek een diafragma van F8 een betrouwbaarder getal, wat toch wel meer dan een stop in flitsvermogen scheelt. Het lcd-scherm aan de achterzijde is zonder twijfel wel een bijzonder fijne feature. Je kunt er heel goed op zien in welke flitsmode je Sunpak staat. Bovendien kun je er de PZ42X met de slechts twee bedieningsknoppen die de camera rijk is, gemakkelijk mee instellen. Als je voor de ddl-mode van de camera gaat, kun je de knoppen laten voor wat ze zijn. Wie meer wil dan een standaardinstelling, kan de camera handmatig tweaken. Niet alleen op het gebied van flitsvermogen, maar ook op het gebied van zoombereik. Dat de ddl-flitsmeting met deze Sunpak helaas niet altijd even consequent was, haalde de score wel een beetje naar beneden.

PLUSPUNTEN
• compact en licht
• display
• ddl-flitsmeting
• AF-hulplicht
• automatische zoomfunctie in de ddl-mode

MINPUNTEN
• niet volledig naar alle kanten draaibaar
• geen slave
• geen diffusiekap, voet, reflectorkaart en tas
• ddl-flitsmeting niet altijd consequent

Specificaties
MODEL
Sunpak PZ42X
PRIJS
€ 160,-
LEVERANCIER
De Greef&partner, tel. 073-6154550, www.degreef-partner.nl
OPGEGEVEN RICHTGETAL FABRIKANT
42 (bij 105 mm, iso 100)
GEMETEN DIAFRAGMA IN ZOOM.NL TESTOPSTELLING
F8, iso 100 (richtgetal 24)
COMPATIBEL MET DDL-SYSTEEM VAN
Canon, Nikon, Sony
ZOOMBEREIK FLITSER
24-105 mm, automatisch, ingebouwde groothoekdiffusor voor 20 mm
INSTELLING VERMOGEN MANUEEL
van M1/1 tot M1/64
OPLAADTIJD TOT VOL VERMOGEN
3 seconden
SLAVE
nee
DISPLAY
ja
AF-HULPVERLICHTING
ja, indien compatibel
MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
ingebouwde groothoekdiffusor
VOEDING
4 AA-batterijen
GEWICHT/AFMETINGEN BODY
350 gram/6,4×11,6×10,2 cm
BEOORDELING
ergonomie8
functies8
snelheid7
beeldkwaliteit7
prijs/kwaliteit6
SCORE7,2

NISSIN DI622 MARK II
Het Japanse bedrijf Nissin produceert al sinds 1959 flitsers en staat bij veel Nederlandse gebruikers goed bekend. De Di622 Mark II is een flitser uit het middensegment van haar lijn: véél licht voor relatief weinig geld. De Mark II heeft een sobere interface aan de achterkant. Met één verlichte knop kies je voor ddl, manueel, slave digitaal, slavefilm en zelfs draadloze ddl-mode. Door het verkleuren van die knop kun je zien in welke stand de flitser staat. Veel opties dus, maar helaas niet zo comfortabel in te stellen. Er gaan vier AA-batterijen of oplaadbare AA-accu’s in. Met de wat dikkere oplaadbare accu’s had de flitser moeite en wilde hij niet inschakelen. Let daarop als je accu’s voor deze flitser koopt. Het batterijdeksel zelf is wat iel. In onze testopstelling gaf de Di622 Mark II een heel keurige score van diafragma 11. Wel viel ons op dat bij een directe flits bij een fullframe sensor zowel in groothoek als telestand het beeld aan de onderkant donker- der was. Door de groothoekdiffusor te gebruiken verdween dit manco. Bij een body met een aps-c sensor heb je daar uiteraard minder last van.

PLUSPUNTEN
• compact en licht
• ddl-flitsmeting
• AF-hulplicht
• slave
• automatische zoomfunctie in de ddl-mode
• compatibel met draadloos flitssysteem Nikon en Canon
• pc-connector (voor studioapparatuur en analoge flitsers)

MINPUNTEN
• niet volledig naar alle kanten draaibaar
• lichtspreiding onderzijde bij full- frame body’s optimaal
• geen diffusiekap
• iel batterijdeksel
• motorzoom en standby lawaaiig

Specificaties
MODEL
Nissin Di622 Mark II
PRIJS
€ 145,-
LEVERANCIER
TSE imaging, tel. 036-5346967, www.tse-imaging.nl
OPGEGEVEN RICHTGETAL FABRIKANT
44 (bij 105 mm, iso 100)
GEMETEN DIAFRAGMA IN ZOOM.NL TESTOPSTELLING
F11, iso 100 (richtgetal 33)
COMPATIBEL MET DDL-SYSTEEM VAN
Canon, Nikon
ZOOMBEREIK FLITSER
24-105 mm, automatisch, ingebouwde groothoekdiffusor voor 16 mm
INSTELLING VERMOGEN MANUEEL
Van M1/1 tot M1/32
OPLAADTIJD TOT VOL VERMOGEN
5 seconden
SLAVE
ja
DISPLAY
nee
AF-HULPVERLICHTING
ja, indien compatibel
MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
voet, ingebouwde reflectorkaart, ingebouwde groothoekdiffusor, tasje
VOEDING
4 AA-batterijen
GEWICHT/AFMETINGEN BODY
405 gram/7,4×13,4×10,3 cm
BEOORDELING
ergonomie6
functies8
snelheid6
beeldkwaliteit8
prijs/kwaliteit6
SCORE7,0

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Witbalans

Review: Canon EOS M