in ,

Filters voor landschapsfotografie

Om een mooie landschapsfoto te maken, maken professionele fotografen vaak gebruik van een filter. Reden hiervoor is dat het dynamisch bereik van de camera vaak onvoldoende is. Een grijsverloopfilter en/of een polarisatiefilter helpt je dan het landschap realistischer op je foto weer te geven.

Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik van een camera vertelt je hoe groot het verschil tussen de lichtste en donkerste tint is die een camera binnen één foto kan vastleggen. Een camera met een groot dynamisch bereik is dus belangrijk. Maar het contrast tussen het lichtste en het donkerste deel is vaak zo groot dat zelfs de sensoren van de beste camera’s er niet in slagen het beeld weer te geven zoals je dat je met je eigen ogen ziet. Daarom krijg je vaak foto’s waarbij óf de lucht goed belicht is met de voorgrond veel te donker; of omgekeerd: de voorgrond is goed belicht, maar de lucht is helemaal wit en bevat geen detail meer.

Grijsverloopfilter

In zulke gevallen is het dynamisch bereik van de camera dus te klein en heb je hulpmiddelen nodig om de foto goed te belichten. Grijsverloopfilters zijn dan een oplossing. Zo’n filter bestaat uit een licht en een donker deel, waarbij het donkere deel in de meeste gevallen voor de lucht geplaatst wordt. Zo verklein je het contrastverschil tussen de lucht en de voorgrond en worden beide goed belicht.

grijsverloopfilter

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een handig hulpmiddel tegen reflecties. Daarnaast kan het contrasten verbeteren: in een contrastrijke blauwe lucht worden de wolken beter geaccentueerd. Draai aan het filter om meer of minder te polariseren. Het beste effect bereik je met de zon in een hoek van 90 graden. Een polarisatiefilter heeft nog meer – minder bekende – voordelen. Zo is het uitermate geschikt om reflecties van bladeren of vochtige onderwerpen weg te werken, zodat de kleurverzadiging toeneemt. Lente- of herfstkleuren laat je met een polarisatiefilter meer spreken.

verschil in foto met en zonder fotografiefilters

Op bovenstaande foto zie je het effect van een grijsfilter gecombineerd met een polarisatiefilter: links zijn geen filters gebruikt, rechts zie je dat het polarisatiefilter de reflecties weghaalt, de zeebodem toont en de kleuren verbetert. Een grijsfilter maakt het water glad en een grijsverloopfilter maakt de lucht donkerder.

Wil je meer van landschapsfotografie weten, volg dan de cursus Landschapsfotografie op de Zoom Academy.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit gebeurt er met je camera als het vriest

De beste composities voor portretten