in

Expertuitdaging: Vuurwerk in een landschap fotograferen


28 december 2017, 13:00

Kerst is achter de rug en dat betekent dat het bijna oudejaarsavond is! Waar de meeste mensen om 00:00uur klaarstaan met een glas champagne en oliebol, staat menig fotograaf in opperste paraatheid met camera en statief. We dagen jullie uit om er dit jaar extra lastig te maken en het vuurwerk met landschapsfotografie te combineren!

Haarscherp vuurwerk vastleggen

De combinatie van vuurwerk en landschapsfotografie is een lastige en daarvoor zal je allereerst het fotograferen van vuurwerk goed onder de knie moeten krijgen. Eventueel kan je hier al mee oefenen, door in de tuin een aantal (grote) sterretjes af te steken. De rondvliegende vonken geven grofweg hetzelfde effect, alleen is het veel makkelijker om te timen en scherp te stellen. Met onderstaande instellingen zou je heel eenvoudig prima foto’s moeten kunnen maken.

De belangrijkste instellingen voor vuurwerkfotografie
– Houd je ISO-waarde zo laag mogelijk, om ruis te voorkomen.
– Gebruik een diafragma tussen F/4.5 en F/16 om optimale scherpte te garanderen.
– Gebruik een lange sluitertijd (enkele seconden) in combinatie met een stevig statief en (draad)ontspanner. Door bulb-mode te gebruiken kan je dit zelf makkelijk ‘op gevoel’ timen en afstemmen op wat er in de lucht gebeurt.
– Schakel je autofocus uit en focus op oneindig.
– Fotografeer zoveel mogelijk aan het begin, zodat rook je beeld niet verstoort.


caveraver

Vuurwerk en (stedelijke) landschappen fotograferen

Wanneer je vuurwerk in een landschap wilt fotograferen, dan komen daar een aantal extra lastige elementen bij kijken. Allereerst moet je natuurlijk goed nadenken over de compositie van het landschap. Het mooiste effect krijg je als het vuurwerk de lege delen in het beeld opvult. Daarvoor moet je goed anticiperen waar alles precies wordt afgestoken. Bij consumentenvuurwerk, in de gewone woonwijken, is dat erg lastig. Daarom is het aan te raden om een vuurwerkshow te fotograferen. Niet alleen weet je dan op voorhand precies vanaf welke plek er wordt afgestoken, de hoeveelheid indrukwekkende pijlen is vaak ook een stuk groter én al het vuurwerk samen zorgt echt voor een totaalbeeld.

Zorg dat je in je compositie goed rekening houdt met de grootte van het vuurwerk. Sommige pijlen ontploffen en zorgen voor een flinke diameter aan mooie gekleurde vonken. Het zou zonde zijn als hier een groot deel van buiten je kader valt.

Een grijsverloopfilter is ook een handige tool om die avond bij je te hebben. Je kan hiermee eenvoudig veel langere sluitertijden creëren, waarmee je zorgt dat lucht en landschap beter in balans zijn. Dat is vooral voordelig als er bijvoorbeeld sprake is van een grote hoeveelheid stadsverlichting in je landschap.

michl

Fotocomposities maken

Soms kan je precies voor je zien welk beeld je idealiter zou maken, maar lukt het niet om alles op de juiste manier met elkaar af te stemmen. Fotocomposities bieden dan de uitkomst. Door vanaf het statief meerdere foto’s te maken en deze achteraf met elkaar te combineren, kan je alsnog jouw totaalbeeld creëren. Dat is vooral leuk om te doen als je op een plek fotografeert waar sporadisch een enkele pijl de lucht in gaat. Al deze pijlen samen zorgen alsnog voor een indrukwekkend beeld.
Ook biedt het een ideale mogelijkheid om te werken met HDR in je landschapsfoto. Zo zorg je voor een volledig neutraal belichtte foto met het vuurwerk als absolute uitschieter!

ferrypasschier

De uitdaging

Ga komend weekend zelf aan de slag met het fotograferen van vuurwerk en probeer hierbij de omgeving in de foto op te nemen! Zorg voor een goede plek waarbij je een mooi overzicht hebt over stad of dorp en fotografeer er op los! We genieten graag mee van jouw foto’s, dus vergeet ze niet te uploaden op Zoom.nl met de tag ‘vuurwerklandschap’.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Top 10 bewerkte fotografie van 2017 op Zoom.nl!

Het laatste weekend van dit jaar! – Weekendtips