in

Expertuitdaging: Sportemoties


10 november 2018, 19:15

Wanneer iemand druk bezig is met een flinke sportprestatie, dan is de kans groot dat hij de wereld om zich heen volledig vergeet. Tijdens zo’n uitputtingsslag heb je als sporter totaal niet in de gaten dat je gefotografeerd wordt. Dat soort momenten bieden een fotograaf dan ook de uitgelezen kans om een blik van vastberadenheid, doorzettingsvermogen of pure pijn vast te leggen.

Gegarandeerde scherpte

Met handmatige focus ga je het niet redden om sporters snel genoeg te fotograferen. Als je een camera hebt met een eye-autofocusmogelijkheid, dan werkt dit erg fijn om de scherpte precies op de juiste plek te laten vallen. Het draait namelijk allemaal om de ogen. Heeft je camera die mogelijkheid niet, of fotografeer je sporters die een zonnebril dragen, gebruik dan de continu focus. Door het focuspunt op het gezicht te leggen, weet je zeker dat de sportemotie scherp wordt vastgelegd.

Richard Simons

Bloed, zweet en tranen

Een krachtige blik vormt het begin van een mooie sportfoto. Als je het leuk vindt om intense sportportretten te maken, dan helpt het om sporters te fotograferen waarbij de intensiteit niet alleen in de ogen zichtbaar is. Zoek ook naar andere opvallende eigenschappen die het lijden van de sporter nog meer benadrukken. Druppeltjes zweet op het voorhoofd spreken natuurlijk voor zich, maar ook naar modderspetters, schrammen en een verbeten blik geven je sportportret nog extra kracht.

spiekmanfotografie

Fotografeer in jpeg

Normaal gesproken is het vrijwel altijd beter om in RAW te fotograferen, omdat je dan achteraf in de nabewerking nog de meeste mogelijkheden hebt om je bestanden te bewerken. Bij sportfotografie ligt dit een klein beetje anders. Omdat het hier vooral draait om timing en het vastleggen van het juiste moment en de juiste blik, wil je het liefst zo snel mogelijk fotograferen. Jpeg geeft je de mogelijkheid om sneller meerdere foto’s achter elkaar te maken, omdat het minder lang duurt om de bestanden weg te schrijven. Die extra snelheid kan je precies dat intense sportmoment opleveren.

De uitdaging

Ga vandaag nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week en in het nieuwe Zoom.nl magazine delen we jullie beste resultaten!

fonsmm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: De Olympus challenge gaat van start. De eerste fotochallenge staat nu live!

Bijzondere fotoverhalen gezocht!