in

Expertuitdaging: Minimalistische macro’s


8 juni 2018, 16:00

Een roomzachte achtergrond, met een piepklein beetje scherptediepte, zodat je onderwerp volledig uit het beeld spat; deze week draait de expertuitdaging om minimalistische macrofoto’s!

De beste achtergrond

Een macrofoto staat of valt met de achtergrond. Let dus niet alleen op je hoofdonderwerp, maar houd ook de achtergrond in de gaten. Voorkom dat die te veel aandacht trekt door bijvoorbeeld een paar sprietjes. Als je de camera ook maar een klein stukje beweegt, krijg je een totaal andere achtergrond. Loop als het mogelijk is ook om je onderwerp heen. Een vlieg ziet er van de zijkant compleet anders uit dan van de voorkant. Een andere lichtval kan eveneens een totaal ander beeld opleveren.

diaantje78.

Onderwerpkeuze

Macrofotografie hoeft niet altijd om insecten en planten te gaan. Structuren, patronen, vormen en textuur lenen zich ook uitstekend voor verrassende macrofoto’s. Het is vaak de kracht van de herhaling die onderwerpen extra laat opvallen. In dit geval kies je het lijnen-, structuur of vlakkenspel als onderwerp van je foto. Bedenk dat schuine lijnen over het algemeen een dynamisch effect hebben en dat herhaling van vormen erg goed werkt. Combineer ook licht en kleur in je composities. Schaduwen, lichtvlekken en gouden lichtkransjes accentueren vormen en textuur en kleur kan letterlijk een extra dimensie aan je structuurfoto’s geven. Grillige, glimmende of reflecterende onderwerpen zorgen voor de meest verrassende resultaten.

carlijnjalink

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

daan-de-vos

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 vooroordelen waar elke fotograaf mee te maken krijgt

(Reis)fotografie tips van Ruben Terlou