in

Expertuitdaging: kleurcontrast gebruiken


18 mei 2018, 10:00

Combineer de mooiste kleurencombinaties bij je gestileerde fotoshoot óf ga in de natuur op zoek naar de indrukwekkende kleurenpracht van bloemen. Deze week staan de kleurcontrasten namelijk centraal!

Wat is kleurcontrast?

Onterecht wordt kleurcontrast vaak door de war gehaald met verzadiging. Verzadiging is de mate van zuiverheid van een kleur. Een verzadigde kleur wordt ook wel ‘levendig’ genoemd, maar bij teveel verzadiging zal je foto al snel een neppe sfeer uitstralen.

Kleurcontrast vindt plaats tussen verschillende kleuren. Hoe groter de verschillen, des te groter het kleurcontrast. Als je bijvoorbeeld een voornamelijk groen landschap hebt, met daarin één felroze bloem, dan is er sprake van een groot kleurcontrast. Is de bloem geel, dan is het contrast een stukje kleiner. Het contrast tussen het groene gras en de blauwe lucht is ook klein, maar een felrode papageaai die door de lucht vliegt, zorgt weer voor een heel groot contrast.
abraham

Complementaire kleuren

De grootste contrastverschillen vind je tussen tegengestelde kleuren in het kleurenwiel. Dit noemt men ook wel complementaire kleuren, omdat ze elkaars effect versterken. Blauw & oranje, rood & groen en paars & geel werken dus heel goed in een foto, als je ze scherp tegen elkaar zet.

p9

De sterkste kleurcontrasten

Om het effect van een sterk kleurcontrast zo duidelijk mogelijk over te laten komen, moet je er eigenlijk voor zorgen dat er verder zo min mogelijk andere (afleidende) kleuren in beeld zijn. Werk dus met grote vlakken van één kleur en houd het beeld verder zo simpel en minimalistisch als mogelijk.

Ook bij portret- en zéker bij fashionfotografie valt er heel goed te werken met kleurcontrasten. Als je bijvoorbeeld voor een groene achtergrond kiest en je doet iemand een rode jas aan, dan zal die persoon echt van het beeld af spatten! Ook in de keuze voor accessoires, haar en make-up kan je je uitleven met complementaire kleuren!

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

teuni

Wil je juist met één kleur werken en de rest van de foto in zwart-wit maken? Je leest in deze fotodokter hoe je dat het beste kan aanpakken!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je de mooiste festivalfoto’s?

Samenwerken met een model – zo kom je tot het mooiste resultaat