in

Expertuitdaging: Hollandse landschappen vastleggen


16 juni 2018, 10:00

Welk landschap is volgens jou een mooi voorbeeld van Hollandse Glorie? Zijn het de herkenbare tulpenvelden of de polders in de Zaanstreek? Misschien is het wel de kleurrijke Veluwe met prachtige schapenwolken erboven.

Hollandse landschappen fotograferen

Denk na over welk landschap voor jou het beste Nederland typeert en fotografeer het voor de nieuwe expertuitdaging. Kies voor een ansichtkaart-achtige stijl, die anderen ervan moet overtuigen dat je niet alleen voor de kaas en de klompen, maar ook voor prachtige landschappen in Nederland moet zijn! Post je foto op onze website of op Instagram met de tag #zoomnluitdaging en misschien sta jij dan wel met jouw foto in het nieuwe Zoom.nl-magazine!
foto6d

Krachtige composities

Nederlandse landschappen zijn bij uitstek geschikt om te leren werken met een sterk lijnenspel. Dat begint natuurlijk bij een kaarsrechte horizon, waarop andere lijnen de kijker door het beeld sturen. Denk aan de invoerende lijnen van uitgestrekte slootjes of lange rijen tulpen. Ook bij wat ruwere landschappen, zoals een heideveld of bos, kan je invoerende lijnen gebruiken, zoals een beekje of wandelpad. Een andere sterke compositievorm die je in het Hollandse landschap goed kan gebruiken, is de kracht van herhaling. Molens en bomen staan vaak op dezelfde afstand van elkaar, waardoor je een sterke vorm van beeldrijm kan opbouwen.

annaseb

Geef kleur aan je landschap

Een ansichtkaart knalt uit het rek als de kleuren ervan af spatten. Zorg dus voor voldoende verzading in zowel je voorgrond als de lucht. Het mooiste effect krijg je wanneer je werkt met complementaire kleuren. Die hebben namelijk een versterkend effect. Zoek dan ook naar oranje en roodtinten in een landschap om je blauwe lucht aan te vullen of kies juist voor paarse tinten, om het gras mooier uit te laten komen.

fransbouman

Houd het natuurlijk

Ansichtkaarten worden natuurlijk vaak getypeerd door gele klompen in het gras, een neppe windmolen of die typische koe in het weiland. Je kan dat soort extraatjes natuurlijk in Photoshop toevoegen, maar zelden zorgt het voor een mooier eindresultaat. Probeer om zo dicht mogelijk bij de realiteit te blijven en op een natuurlijke manier de pracht van het Nederlandse landschap weer te geven. Als je het ter plekke goed doet, leer je zelf ook het meeste over landschapsfotografie.

ronnie-schuringa

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week en in het nieuwe Zoom.nl magazine delen we jullie beste resultaten!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Flitsen op afstand – Leica SF 60 flitser en C1 remote

Manfrotto Befree Lever Alpha en GT – Nu ook in carbon!