in

Expertuitdaging: Creatief binnenshuis12 september 2019, 10:49

De donkere dagen breken aan, dus is er minder tijd om eropuit te trekken met de camera. Gelukkig zijn er binnenshuis ook genoeg leuke dingen om te fotograferen. Zo hoef je je hobby geen winterslaap te geven! De opdracht deze maand is daarom: Creatief binnenshuis.

Licht

Ook al duren de dagen korter, er zitten altijd wat uren in de dag met mooi daglicht. Kijk goed waar binnen in jouw huis een mooie lichtval is en maak daar gebruik van. Zet de lampen uit en ga in de buurt van een raam aan de slag. Haaks op het raam of met het raam achter je krijg je een zachte sfeer. Fotografeer je richting het raam, pas dan op voor over- of onderbelichting. Is het al donker of wil je liever gebruikmaken van kunstlicht, let dan goed op de witbalans. Zeker als je meerdere soorten lichtbronnen hebt, kan dit resulteren in rare kleurzwemen. Je kunt natuurlijk ook een flitser gebruiken. Die donkere winter is ideaal om daarmee te oefenen.

Instellingen

Binnenshuis heb je vaak niet zo veel licht. Je moet hier rekening mee houden door je belichting aan te passen. Kies bijvoorbeeld een langere sluitertijd als je een onderwerp fotografeert dat niet beweegt. Zet dan wel je camera op een statief en gebruik de zelfontspanner of een afstandsbediening om beweging door jouw toedoen te voorkomen. Je kunt ook een groter diafragma (lager F-getal) gebruiken, dan krijg je gelijk een kleinere scherptediepte. Tot slot kun je de iso-waarde verhogen. Bij moderne camera’s hoef je gelukkig niet zo snel bang te zijn voor veel ruis bij een wat hogere iso-waarde.


Foto: FotografieCo · Canon 6D · ISO 100 · F 13 · 1/180 SEC · 142 MM
Met een aquarium is Co aan de slag gegaan. “Ik gebruikte een triggerset en een sluitertijd van 1/180 seconde. De flitser is op 1/64 ingesteld, en er is geflitst vanaf de zijkant. Dan de tomaten laten vallen en op het juiste moment afdrukken.”

Onderwerp

De opdracht is om binnenshuis creatief aan de slag te gaan. Door goed om je heen te kijken, kun je vast al genoeg interessante onderwerpen vinden. Je kunt bijvoorbeeld enorm inzoomen op een onderwerp, waardoor je niet in één oogopslag ziet wat je hebt gefotografeerd. Of je gebruikt een spiegel voor leuke reflecties, of je gaat aan de slag met macro. En anders wil een partner, kind of huisdier wellicht meewerken aan een mooi portret.

Aan de slag!
Bepaal welk onderwerp je binnen wilt fotograferen en laat je creativiteit de vrije loop. Niets is te gek, alles mag! Richt je camera op een model of maak een stilleven. Gebruik natuurlijk licht of ga aan de slag met een of meerdere flitsers. Doe wat jij wilt! Stuur uiterlijk 6 oktober jouw mooiste foto in voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Creatief binnenshuis’ en wie weet wordt jouw foto gepubliceerd in de volgende editie van Zoom.nl! Daarnaast ontvangt de winnaar een Case Logic-cameratas ter waarde van € 72,95.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips voor de perfecte mistfoto – Inclusief locaties

Zo maak je de perfecte paddenstoel foto!