in

Expertuitdaging: Bewegend water16 mei 2019, 14:53

Nederland is een waterland. Locaties genoeg dus om water te fotograferen! Dat kan met een korte sluitertijd, zodat het water ‘bevriest’. Maar je kunt ook proberen om juist de beweging van het water vast te leggen, en dat is de expertuitdaging van deze keer.

Leg je de beweging van het water vast, dan levert dat vaak levendige foto’s op, en je kunt er een dromerige sfeer mee creëren. Plaats jouw mooiste foto met bewegend water op onze website of op Instagram met de tag #zoomnluitdaging en wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine!

Lange sluitertijd

Een foto waarin je de beweging van water laat zien, maak je met een langere sluitertijd. Daardoor lijkt het alsof het water een egale massa is. Doordat het water stroomt tijdens de belichting, ontstaat een streperig effect dat het water egaal laat lijken. Hoe langer de sluitertijd, des te egaler het water. Zet je camera op statief en gebruik de M-stand of sluitertijdvoorkeuze (Tv of S). Stel een lange sluitertijd in en bekijk het resultaat om te zien of je het gewenste effect krijgt.

Foto: sandergrefte · NIKON D7200 · ISO 100 · F 10,0 · 6 SEC · 22 MM

Filters gebruiken

Als je overdag een langere sluitertijd wilt gebruiken, krijg je al snel het probleem dat je foto overbelicht raakt: er valt te veel licht op de sensor. Je kunt een grijsfilter gebruiken om toch zo’n lange sluitertijd te kunnen gebruiken. Grijsfilters zijn er in diverse varianten/sterktes. Hoe sterker, hoe meer licht wordt tegengehouden en hoe langer jouw sluitertijd dus kan zijn. Bij het fotograferen van water wordt ook vaak een polarisatiefilter gebruikt. Zo’n filter zorgt ervoor dat reflecties verdwijnen en schitteringen verminderen.


Foto: wimdenijs · Canon EOS 6D · ISO 100 · F 11,0 · 80 SEC · 16 MM

Compositie en onderwerp

Leg niet alleen het bewegende water vast, maar blijf nadenken over de compositie van je foto. Zorg dat je beeld interessant is om naar te kijken. Als je een stapje naar links zet, leidt dat stromende beekje dan bijvoorbeeld naar een karakteristiek bruggetje in de verte? Of kun je door een laag standpunt in te nemen een prachtige reflectie in het ‘gladgestreken’ water zien? In Nederland is er een overvloed aan water-onderwerpen om te fotograferen. Denk aan meertjes, beekjes, een waterval, een stroomversnelling, die prachtige fontein of natuurlijk de branding.

Foto: designloos · Sony A7 III · ISO 100 · F 10,0 · 3 SEC · 18 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 creatieve manieren om met sluitertijd te spelen

Vakantiefotografie met je smartphone